Bakan Mahmoud Vaezi ile Görüşmeden “İSO’da İran Masası” Fikri Ortaya Çıktı

  • Etkinlikler
mahmoud-vaizi-ziyaret-02

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) Tahran Ticaret, Sanayi, Madenler ve Tarım Odası’nda gerçekleşen ikili görüşmeleri sürerken, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, aynı zamanda Türkiye ile ekonomik ilişkilerden sorumlu olan İran Telekomünikasyon ve Bilişim Teknolojileri Bakanı Mahmoud Vaezi’yi 30 Nisan günü makamında ziyaret etti. İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay’ın ve Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Rıza Hakan Tekin’in de katıldığı görüşme, bir meslek örgütünün İran’da bakanlık seviyesinde ağırlanması bağlamında bir ilki teşkil etmesi açısından oldukça önemliydi. Bu önemli buluşmanın en önemli çıktılarından biri, İSO Başkanı Erdal Bahçıvan’ın Bakan Mahmoud Vaezi’ye İSO bünyesinde bir İran masası kurma kararı alacaklarını söylemesi oldu.

Ziyarette konuşan Bakan Vaezi, İstanbul ve Türkiye’nin kendileri için önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Son iki aydır yaşanan gelişmelerin yeni bir başlangıç olduğunu kaydeden Vaezi, bir süre önce Türkiye’de Karma Ekonomik Kurul toplantısı nedeniyle gerçekleşen toplantılar sırasında hem Cumhurbaşkanı hem de Başbakan’ın görüşmelerinin çok verimli geçtiğini belirtti. İki ülke Cumhurbaşkanı’nın, ticaret hacmimizin 30 milyar dolara çıkarma hedefi için İran tarafında kendisini, Türkiye tarafının da Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ı görevlendirdiğine değinen Vaezi, bu hedefin özel sektörsüz olamayacağını ve hedeflerinin özel sektörü desteklemek ve engelleri kaldırmak olacağını dile getirdi. Hükümetin görevinin bankacılık ve gümrük işlemlerinde yaşanan sorunları kaldırmak olduğunu ifade eden Vaezi, Başbakan Davutoğlu’nun iki ülke sektörlerinin kazan kazan anlayışı çerçevesinde çalışmasını istediğini aktardı. Vaezi, İran ve Türkiye arasında Tercihli Ticaret Anlaşması’ndaki ürünlerin sayısının giderek arttığına da işaret etti.

Bakan Mahmoud Vaezi ile Görüşmeden “İSO’da İran Masası” Fikri Ortaya Çıktı 01

Bakanlık olarak İSO’nun gündeme getirdiği projelerde bire bir çalışmak istediğini kaydeden Vaezi, İstanbul ekonomisinin ve İSO’nun gücünün ve yapabileceklerinin bilincinde olduklarını söyledi. Sekiz ay öncesine kadar ikili ilişkilerin durduğunu ve bundan rahatsız olduğunu ifade eden Vaezi, “Karma Ekonomik Komisyon toplantısı için Ankara’ya geldiğimde söyledim. Öyle kararlar alalım ki siyasi görüş farklılıkları ikili ilişkilerimizi hiçbir şekilde etkilemesin. Ekonomik ilişkilerimiz iyi olursa siyasi ilişkileri de olumlu etkiler” dedi. 

Ambargo döneminde yanlarında olan Türkiye gibi ülkeleri unutmadıklarını hatırlatan Vaezi, İran ve Türkiye ekonomilerinin birbirleri ile rakip değil birbirini tamamlayan ekonomiler olduğunu vurguladı. “Burada devletin yetkilisi olarak söylüyorum ki; ambargolar kalktıktan sonra ilişkileri geliştirmek istediğimiz ilk ülke Türkiye’dir” şeklinde konuşan Vaezi, Türkiye’ye özgü özel bir ilişki kurmaya hazır olduklarının altını çizdi. Bankacılık ile ilgili sorunlara da değinen Vaezi, Türkiye ile bankacılık konusunda ilerleme kaydettiklerini ve Halk Bankası’nın yanında Ziraat Bankası’nın da kendileri ile çalışmaya karar verdiğini ifade etti. Kamu Bankalar Birliği ile ortak bir toplantı yapmaya karar verdiklerini ve Eximbank’ın kendilerine 400 milyon dolarlık bir kredi tahsis ettiğini belirten Vaezi, Türk bankalarının İran’da, İran bankalarının da Türkiye’de şube açmasını arzuladıklarını belirtti.

Bakan Mahmoud Vaezi ile Görüşmeden “İSO’da İran Masası” Fikri Ortaya Çıktı 02

Projelerin ilerlemesi konusunda samimiyetini vurgulayan Bakan Vaezi, “Ben size yardım edeyim, siz de bana edin; dostluğun gereği budur. Ticaret, ulaşım, turizm, müteahhitlik konularında çalışmamız gerekiyor. Doğal gaz ve petrol konusunda sizinle çalışmaya, şu an aldığınız elektriğin üç dört katını vermeye hazırız. Bizim ihtiyaçlarımız varsa bunları öncelikle Türkiye’den temin etmek istiyoruz” dedi.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan da gösterdiği ev sahipliğinden ötürü İSO adına Bakan Vaezi’ye teşekkür etti. Türkiye’nin ambargo günlerindeki desteğini hatırlatan Bahçıvan, ambargo döneminde Tahran’da olduklarını, bugün de yine burada olduklarını söyledi. İSO’nun 64 yıllık geçmişiyle Türk sanayisinin en köklü ve güçlü temsilcisi olduğunu kaydeden Bahçıvan, sanayinin tüm sektörlerindeki firmaların güçlü geçmişleri ve yapılarıyla kendi avantajlarını oluşturduklarını ifade etti. İSO geleneğinde yurt dışı seyahati olmadığını belirten Bahçıvan, genelde Türkiye içinde Malatya, Kayseri, Sivas gibi şehirleri ziyaret ettiklerini, ancak Tahran’a da bir kardeş şehri ziyaret eder gibi geldiklerine değinerek “Bizim için Malatya neyse, Trabzon neyse, Tahran da o” şeklinde konuştu.

Bakan Mahmoud Vaezi ile Görüşmeden “İSO’da İran Masası” Fikri Ortaya Çıktı 03

Bahçıvan, İran’a düzenledikleri seyahatin amacının bir ürün satmak veya almak değil, ilişkinin yarınlara taşınabilmesi noktasında bir stratejik ortak olma niteliği taşıdığını söyledi. Bahçıvan, “Özel sektörün kazan kazan modelinin tüm ilişkilerin geleceğine yön vereceğine inanıyoruz. Benim şöyle bir hayalim var. Bugün Türkiye 800 milyar dolarlık GSMH ile dünyanın en büyük ekonomilerinden biri. İnşallah hükümetimizin ve Cumhurbaşkanı'nın hedefleri doğrultusunda bunu 1.5 trilyon dolara çıkararak Türkiye'yi ilk 10 ekonomi arasına sokacağız. İran da 400 milyar dolar ile önemli bir ekonomi. İnşallah bu engeller kalktığında İran'ın da 1 trilyon dolara çıkacağına inanıyorum. Bu hayal torunlarımız için değil. Çok genciz ve bunu göreceğiz. Demek ki gelecek 10 yıl içinde dünyanın en büyük ekonomileri arasına girmiş iki kardeş ülke ortaya çıkacak. Demek ki bu çerçevede 30 değil 100 milyar dolarlık bir potansiyel görünüyor” şeklinde konuştu.

Bahçıvan bu büyük hedefler karşısında bankacılık, gümrük ve ulaşım sorunlarının küçük kaldığını ifade etti. Bahçıvan, Bakan Vaezi’ye “Siz vizyona odaklanın, küçük sorunları biz odalar olarak kendi aramızda çözelim. Biz İSO olarak kendi içimizde bir İran masası kurarak bu konuda sizin tayin edeceğiniz bir partner ile çözmek noktasında görev alalım. Bizleri görevlendirirseniz, vizyon oluşturmanız noktasından sizlerin değerli zamanını çalmamış oluruz” dedi ve Vaezi de bu teklife oldukça sıcak bakarak çalışma arkadaşlarını görevlendireceğini ifade etti.

Bakan Mahmoud Vaezi ile Görüşmeden “İSO’da İran Masası” Fikri Ortaya Çıktı 04

Dünyanın geleceğinin bilgi ve teknoloji olduğunun altını çizen Bahçıvan, üniversite-sanayi işbirliği ve teknokentlerde yaptıkları çalışmaların, ayrıca meslek liseleri ile yaptıkları çalışmaların model olarak İranlı meslektaşlarına aktarmak istediklerini söyledi. Bahçıvan, Avrupa’da yıllarca savaşmış ülkelerin bugün dünyanın en güzel birliğini kurduğunu kaydederek 400 yıldır aralarında problem çıkmamış iki dost ülkenin birlikte çalışması için önünde engel olmadığını ve başka model aramaya gerek duyulmayacağını belirtti.

Görüşmede Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Rıza Hakan Tekin de Türkiye ile ilişkilerden sorumlu bir bakan olduğu için şanslı olduklarını, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın da yaklaşımının büyük bir şans olduğunu, bunu değerlendirmek gerektiğini söyledi.