CFO Summit’te Konuşan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan: “CFO’ların Yetkinlik ve Rehberliğine Çok İhtiyacımız Olan Bir Dönemden Geçiyoruz”

  • Etkinlikler
cfo-summit-01

Data Expert’in organize ettiği iş ve finans dünyasını bir araya getiren CFO Summit 2022, 22 Şubat 2022 tarihinde İstanbul Mandarin Oriental Bosphorus Hotel’de gerçekleştirildi. Açılış konuşmasını İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın gerçekleştirdiği etkinlikte diğer konuşmacılar QNB eFinans Genel Müdürü Okay Yıldırım, BI Technology Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ömer Çıtak, Re-Pie Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Ergin oldu. Etkinlikte ayrıca “En Etkin 50 CFO” listesinin ödül töreni de gerçekleştirildi. 

CFO Summit 2022’nin açılış konuşmasını yapan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, dünya ve Türkiye’nin ekonomik açıdan son derece hareketli günlerden geçtiğini söyledi. Bu dönemin en dinamik dönüştürücüsünün küresel Covid-19 salgını olduğunu belirten Bahçıvan, salgının neredeyse iki yıldır devam ettiğini ve yarattığı olumsuzlukların zincirleme reaksiyon halinde finansmandan enflasyona ve üretimden tedarik zincirlerine kadar farklı alanlara yayılarak, dönüşüm geçirerek hemen her şeyi etkilemeye devam ettiğini aktardı. 

Salgın sonrası küresel tedarik zincirlerinde yaşanan aksamaların şiddetini kısmen yitirmeye başlasa da halen son derece etkili olduğuna işaret eden Bahçıvan, yaşanan ham madde arz sorunlarının imalat sanayiinin dünya devlerini bile zorlamaya devam ettiğini kaydetti. Bahçıvan bu sorunların dünyada olduğu gibi Türkiye’de de enflasyonu en fazla konuştukları konu haline getirdiğine değinerek gelişmiş ekonomiler açısından son 30-40 yıldır hiç olmadığı kadar sıcak hissedilen bu sorunu, Türkiye olarak kendilerinin de en derin şekliyle yaşadıklarını belirtti. 

Bahçıvan şöyle devam etti: 

“Son günlerde yakından izlediğimiz Rusya-Ukrayna arasındaki yüksek tansiyon başta olmak üzere, dünyanın çeşitli bölgelerinde artan jeopolitik riskler de belirsizliği körükleyen unsurlar arasında. Öte yandan iklim değişikliği krizi insanlığın ana gündem maddesi haline gelmiş durumda. Önemle vurgulamak isterim ki bu konuda hiç kimse geç kalmak gibi bir lükse sahip değil. Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında 2026’da başlayacak sınırda karbon düzenlemesine hazır olmak için sanayiciler olarak bizlerin de; güçlü bir farkındalığa, yeni yatırımlara ve elbette uygun koşullarda finansmana ihtiyacımız var. İşte dünyayı sarıp sarmalayan bütün bu sorunlar büyük sorumluluklar altında firmalarının mali dengelerini ayakta tutmaya çalışan finans yöneticilerini; nasıl bir küresel ve yerel ortamın kuşattığını açıkça ortaya koyuyor. CFO’lar yalnızca firmanın parasını yöneten üst düzey yöneticiler olarak değil, belirsizlik ve risklerin giderek arttığı bir dünyada, firmanın direncini ve uyum yeteneğini güçlendiren, şirkete esneklik ve sürdürülebilirlik katan, dinamik liderler olarak konumlanmalı.”

Finans algısında yeniden şekillenmenin en gözle görülür olduğu alanlardan birinin sürdürülebilir finansman olduğunu vurgulayan Bahçıvan, finans yöneticilerinin, firmanın yalnızca ticari anlamda değil, sosyal kapsayıcılık ve çevresel sürdürülebilirlik anlamında da güçlü bir altyapı kurması ve bu yönde kültür inşa etmesinde rol almak zorunda olduğunun altını çizdi. Bahçıvan, bu gibi zorlu dönemlerde CFO’ların yetkinliklerine ve iş dünyasına yapacakları yol göstericiliğe her zamankinden çok ihtiyaç duyduklarını vurguladı.