Civil20, G20 Liderlerine Sunacağı Önerileri İstanbul Zirvesinde Belirledi

  • Etkinlikler
civil20-02

Başkanlığını İstanbul Sanayi Odası Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay’ın yürüttüğü ve G20’nin altı açılım grubundan biri olan Civil20’nin (C20) kasım ayında yapılacak G20 Liderler Zirvesi’ne sunacağı öneriler, 15-16 Eylül 2015’te İstanbul’da yapılan zirvede netleştirildi.

Boğaziçi Üniversitesi’nde İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan'ın da bulunduğu ve 42 ülkeden 700’e yakın sivil toplum örgütü temsilcisinin katılımıyla büyük bir beyin fırtınası şeklinde gerçekleşen zirvede, C20’nin alt çalışma gruplarının belirlediği öneriler tartışıldı. C20 Yürütme Kurulu, bu yılbaşında küresel ölçekte bir anketle uluslararası STK’lara konu önerilerini sormuş ve şu dört konu çalışma alanı olarak belirlenmişti: Kapsayıcı büyüme, vergi ve yolsuzluk konularını içeren yönetişim, cinsiyet eşitsizliği ve sürdürülebilirlik.

Civil20, G20 Liderlerine Sunacağı Önerileri İstanbul Zirvesinde Belirledi

Bir STK gönüllüsü olarak Sare Davutoğlu’ndan Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a, eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’dan G20 Türkiye Şerpası Büyükelçi Ayşe Sinirlioğlu’na kadar pek çok önemli ismin katıldığı C20 zirvesinde toplam 50 ayrı oturum yapıldı. MIT Öğretim Üyesi Prof Dr. Daron Acemoğlu’nun da Demokrasi, Sivil Toplum ve Kalkınma konusunda bir konferans vererek katkı sağladığı bu oturumların ardından, yazım komitesi G20 zirvesine sunulacak önerileri nihai hale getirdi.

İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay
İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay

C20 Başkanı Zeynep Bodur Okyay, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, burada sadece daha iyi bir dünyanın hayalini kurmadıklarını, aynı zamanda bunun vizyonunu da oluşturmaya çalıştıklarını söyledi. C20 olarak 14 STK’nın oluşturduğu bir Yürütme Kurulu’nun 18 aydır çalıştığını belirten Okyay, G20'ye verilmesi gereken mesajların ne olması gerektiği ile ilgili 91 ülkeden fikir alındığını kaydetti. Okyay, sadece önerilerde bulunmayı değil, fikirlerini somut verilerle anlatmaya çalıştıklarını vurguladı.

C20’nin adil büyüme, eşitsizliklerin giderilmesi gibi konularda yoğun çalışmalar yaptığını belirten Okyay, “Bu dönemde küresel toplumun ve C20’nin vicdanı gibi davranmaya özen gösterdik” dedi.