DEİK Üyeleri, Kurucu Kuruluşlar ve Kurumsal Üyeler İstişare Toplantısında Bir Araya Geldi

  • Etkinlikler
deik-toplanti-01_2

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), üyelerinin katılımı ile Kurucu Kuruluşlar ve Kurumsal Üyeler Buluşması düzenledi. Gündemdeki konular hakkında DEİK üyelerinin kendi aralarında istişare yaptığı toplantı Fairmont Quasar Hotel’de DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Nail Olpak’ın ev sahipliğinde yapıldı. Toplantıya İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Sadık Ayhan Saruhan da katıldı.

Toplantının açılışında konuşan DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Nail Olpak, 1985 yılında Türk Amerikan İş Konseyi ile temelleri atılan DEİK’in yaptığı çalışmalardan bahsetti. Kurumun kamuoyundaki algısını ölçmek amacıyla bir anket çalışması yaptıklarını dile getiren Olpak, DEİK’in tarihi hakkında bilgiler verdi. DEİK’in toplam 145 iş konseyi bünyesinde barındırdığını anlatan Olpak, dış dünya ile ilişkilerde bütün olarak hareket etmeleri gerektiğini ifade etti.

DEİK Başkanı Nail Olpak
DEİK Başkanı Nail Olpak

Ticari diplomasi başlığı altında çalışmalarını yürüttüklerini belirten Olpak, iş konseylerinin daha etkin olabilmeleri için onlarla ilgili performans kriterleri belirlediklerini açıkladı. Olpak, yakında iş konseylerinin performans karnelerinin ortaya çıkacağını ve bunları kendilerine duyuracaklarını ekledi. Önümüzdeki dönemde başka ülkelerle üçüncü ülkeler üzerindeki ortak çalışmalara yoğunlaşmak istediklerine dikkat çeken Olpak, Macaristan ile Afrika ülkelerinde işbirliği yapmak konusunda toplantılar yaptıklarını söyledi. Fransa’nın Irak’ta Türkiye ile iş yapmak istediğini belirten Olpak, Japonya ve Lübnan’ın da talepleri olduğunu anlattı. Olpak, DEİK’e emek vermiş kişilere yönelik ustalara saygı etkinlikleri yapmak istediklerini de kaydetti. 

İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Sadık Ayhan Saruhan
İSO Yönetim Kurulu Sayman
Üyesi Sadık Ayhan Saruhan

Toplantıya katılarak gündem ile ilgili bir konuşma yapan İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Sadık Ayhan Saruhan, DEİK’in yurt dışı pazarlarda daha etkin olma yolunda önemli bir kurum olduğunu söyledi. Dünyada ticaret rekabetinin ticaret savaşlarına dönüşmekte olduğunu kaydeden Saruhan, ülkelerin cari açık ve işsizlik gibi sorunları, tarife dışı engeller getirerek ve serbest ticaret anlaşmalarını rafa kaldırarak çözme yoluna gittiğini anlattı. Saruhan, bu süreç devam ederse üretilen bir ürün ne kadar değerli olursa olsun belirli ülkelere giriş yapamayacağını dile getirdi.

Üyelerine tüm yumurtaları aynı sepette toplamaması gerektiğini söylediklerini aktaran Saruhan, DEİK’ten yurt dışı yatırımlar konusunda fırsatları kendilerine sunmasını beklediklerini kaydetti. Saruhan, DEİK’ten ülke ve ürün bazlı ihracat strateji raporları beklediklerini ve DEİK’in üye sayısını artırarak daha çok hizmet etme noktasında avantaj yakalayabileceğini ekledi.

Toplantı boyunca, katılımcı DEİK üyeleri kürsüye gelerek gerçekleştirilen faaliyetler ve yapılan çalışmalar hakkında görüş ve değerlendirmelerde bulunarak kurumun önümüzdeki dönemde daha etkin ve verimli çalışmalar gerçekleştirmesi için önerilerini paylaştı.