Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan İSO Yönetimini İstanbul'da Kabul Etti

  • Etkinlikler
ekonomi-bakani-zafer-caglayan-ziyareti

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a, kabulün anısına içine çini işlenmiş bir gümüş plaket verdi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, İSO Yönetim Kurulu üyelerini İstanbul’da kabul ederek, sanayinin ve sanayicinin sorunlarını dinledi.

Çağlayan’a yapılan ziyarete başkanlık yapan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, sanayiciler olarak yaşadıkları sorunları aktardı. Özellikle sanayinin gayrisafi yurtiçi hasıladaki payının yüzde 15’lere kadar gerilemiş olmasından duydukları endişeyi dile getiren Bahçıvan, sanayiciler olarak bu oranın hızla artırılmasının Türkiye’nin geleceği açısından hayati bir öneme sahip olduğunu söyledi. Tüketimden değil üretimden beslenen kaliteli ve sürdürülebilir bir büyümenin ancak bu şekilde yaratılabileceğine inandıklarını vurgulayan İSO Başkanı “Türkiye’nin tüketimin öne çıkarıldığı, tüketime dayalı bir büyümenin beslendiği bugünkü döngüden hızla kurtulması gerekiyor. Bunun için biz sanayiciler elimizden gelen her türlü fedakarlığı yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Fakat bunun için her kesimin elini taşın altına koymasını beklediğimizi vurgulamak istiyorum” dedi.

Bahçıvan, İstanbul’daki yeni kent planında sanayicinin dışlanmasını da gündeme getirdi. Sanayisiz bir İstanbul’un düşünülemeyeceğini ifade eden İSO Yönetim Kurulu Başkanı, İSO olarak kurmuş oldukları OSB Geliştirme İhtisas Kurulu’ndan söz etti. Bu kurulun yeni OSB’ler kurulması noktasında çalışmalarını hızla sürdürdüğünü hatırlatan Bahçıvan, Ekonomi Bakanı Çağlayan’dan bu konuyla ilgili desteklerini beklediklerini söyledi.

Ziyaret sırasında İSO Yönetim Kurulu Üyeleri de KKDF’den, dahilde işleme rejimine, teşvikten ÇED raporlarına, markalaşma ve satın almalara kadar birçok konuda tek tek kendi sektörlerini ilgilendiren en güncel sorunları dile getirdi ve bu sorunlarla ilgili çözüm beklediklerini ifade ettiler.

Ekonomi Bakanı Çağlayan, kabul sırasında öncelikle sanayiciliğin ne kadar meşakkatli bir iş olduğunu, üstüne üstlük bir sanayicinin kendi meslek örgütünde görev yapmasının da büyük bir fedakarlık olduğunu çok iyi bildiğini söyledi. Bu nedenle İSO’nun yeni yönetiminde görev alan herkese teşekkür etti. Yeni yönetimin, yep yeni bir gündemi ve vizyonu olması gerektiğini hatırlattı ve “Bugün sizin söylemeniz gereken şeyler, dün söylenenlerden farklı olmalı. Tıpkı yarın sizden sonra geleceklerin farklı bir söylemle sanayiye hizmet etmesi gerektiği gibi…” diyerek şunları söyledi: “Sanayinin ekonomimiz içinde güç kaybediyor oluşuna üzülüyorum. İçinizden gelen biri olarak sanayinin ağırlığının azalması değil çok hızlı bir şekilde artması gerekiyor. Her şey üretmekten geçiyor. Biz bir İngiltere değiliz. Sanayiden vazgeçip hizmet ağırlıklı bir ekonomiye odaklanamayız. Bakın Almanya bugün yaşanan onca global dalgalanmaya karşın hiç kımıldamıyor. Neden, çünkü bir sanayi toplumu. Sanayiden gelen bir ekonomik gücü var. Üreten bir toplum krizlerde kolay kolay yıkılmaz. Bu noktada İSO’ya çok görev düşüyor. Zihinsel bir devrim içinde olmalısınız. Biliyorsunuz, Türkiye uzun yıllar bir sanayi envanteri olmayan bir ülkeydi. Sanayi stratejisinden yoksun, teşvik sistemleri işlevsiz bir yolda yol aldık yıllarca. Biz çok önemli çalışmalar yaptık bu konularla ilgili. Fakat hala eksikler var ve bunun bize maliyeti bakın bugün çıkıyor ortaya. Biz bu açmazları kırmak için dünyada olmayan teşvikler verdik. Son teşvikler ile yaklaşık 102 milyar liralık bir yatırımı realize ettik. Bunun ekonomide yarattığı istihdam da 240 bin kişi. Çok önemli hamleler bunlar. Bizim artık tüketim toplumundan üretim toplumuna geçmemiz gerekiyor. İnanıyorum ki Türkiye yeniden sanayinin payının yükseldiği bir toplum olacak.”

Bakan Çağlayan İSO’nun aktardığı sorunları tek tek not aldı ve bu sorunlarla ilgili de düşüncelerini dile getirdi. Fakat asıl çözüm noktasında İSO yönetimini bürokratlarıyla en kısa sürede görüştürme notları aldı. İSO yönetimi ile tüm bürokratlarını bir araya getirmek için direktiflerini verdi. İSO, sanayicinin özellikle Ekonomi Bakanlığı ile ilgili yaşadığı sorunlar hakkında önümüzdeki günlerde bakanlık bürokratlarıyla bir araya gelecek.