Ekonomi ve Sanayi Dünyası Geleneksel Sahur Programında Bir Araya Geldi

  • Etkinlikler
sahur-programi-02

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Akar ve İSO Meclis Başkan Yardımcısı Serdar Urfalılar’ın yıllardır sürdürdükleri geleneksel sahur buluşmaları bu yıl da geçen yıl olduğu gibi pandemi koşulları nedeniyle online olarak gerçekleşti. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın da yer aldığı sahur buluşmasında Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle ve İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Tahsin Öztiryaki katılarak ekonominin güncel konuları hakkında değerlendirmeler yaparak katılımcılardan gelen soruları yanıtladı. Toplantıda İSO Meclis Başkan Yardımcısı Ayhan Yavrucu, İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları İrfan Özhamaratlı ve Sadık Ayhan Saruhan ve İSO Yönetim Kurulu Üyeleri Vehbi Canpolat, Cemal Keleş ve Mustafa Tacir de yer aldı.

Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak’ın moderatörlüğünde yapılan gecede konuşan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, zor bir dönemden geçtiklerini belirterek bu süre zarfında üretim ve ihracat mücadelesini veren tüm başkanları, ilgili Bakanları, iş insanlarını, basın mensuplarını ve işini ve üretimini kesmeyen tüm çalışanları kutladı. Pandemide ciddi insan kaybı yaşadıklarını ve pek çok dostlarını kaybettiklerini dile getiren Bahçıvan, bu zorlu sürecin dünya ve Türkiye için yakın zamanda ortadan kalkmasını diledi.


İSO Başkanı Erdal Bahçıvan

Sürdürülebilirlik için eğitimin önemine değinen Bahçıvan, İSO olarak mesleki eğitime yönelik çalışmalarını büyük keyif ve motive olarak yaptıklarını aktardı. Teknolojik anlamdaki en önemli rekabet alanı olan yazılım alanında bir yazılım meslek lisesi oluşturma konusunda MEB ile son noktaya geldiklerinin bilgisini veren Bahçıvan, meslek liselerinin yeni nesil dönüşüme uyumu noktasında lise çağındaki gençleri yetiştireceklerini ekledi.

Sürdürülebilirliğin çok büyük bir hızla dünya gündemine oturduğunu aktaran Bahçıvan, kavramı dünyanın değerini ve insanlığın gelecekte kalıcı dünya bırakması amacı taşıyan bir eylem planı olarak tanımladı. Siyasetin toplumdan gelen baskılardan dolayı global anlamda bir politika dönüşümü olduğundan bahseden Bahçıvan, ABD Başkanı Biden’ın göreve gelir gelmez Paris Anlaşması’na dönmesini örnek verdi. Bahçıvan, toplumdan gelen baskının siyasete yansıdığını kaydetti.

Tarım, üretim, lojistik, perakende, tüketim ama en önemlisi finansmana giden yol haritasının önemine dikkat çeken Bahçıvan, önümüzdeki dönemde şirketlerin kredi bulmak amacıyla bilanço gelir tablosundan önce karbon ayak izi e yeşil ekonomiye dair verilerinin daha öne çıkacağını vurguladı. Bahçıvan, maddi değerden ziyade gelecek nesillere bıraktığı değerin öne çıkacağını ekledi. Sürdürülebilirlik konusunda finansmanın temel faktör olacağını ve yeşil fonların katlanarak ilerlediğini belirten Bahçıvan, Türkiye’deki bankaların da artık bu konuda farklı enstrümanlar çıkarmaya başladığına değindi.

Tüketicilerin gelecek dünyada bu konudaki eğilimlerinin şirketlerin sattıkları ürünlerin en önemli pazarlama algısı olacağının altını çizen Bahçıvan, reklam ve pazarlamanın bu amaçla yapılacağına dikkat çekti. Yeni ekonomi başladığını ve çok hızlı gelen bir dalga olduğunu söyleyen Bahçıvan, bu dalgaya karşı bireysel ve şirketler olarak çok hızlı aksiyon almaları gerektiğini ifade etti. İSO olarak 2021’i en önemli stratejik değişimini sürdürülebilirlik teması üzerine oluşturduklarını dile getiren Bahçıvan, sürdürülebilirlik şubesi oluşturduklarını ve farklı sanayi sektörlerindeki üyelerini geleceğe hazırlamaya ve donanımlı hale getirmeye yoğunlaştırdıklarını bildirdi. Bu seneki Sanayi Kongresi’ni sürdürülebilirlik teması üzerine yapacaklarının bilgisini veren Bahçıvan, İTÜ Çekirdek ile iş birliklerini sürdürülebilirlik üzerine kurduklarını aktardı. Kendilerini iyi hazırlarlarsa global anlamda çok kaynak olduğunu belirten Bahçıvan, fırsatları değerlendirebileceklerini ama istikrarlı bir finans modeli olmazsa hayallerini gerçekleştiremeyeceklerini ekledi.


Sanayi ve Teknoloji Bakan
Yardımcısı Hasan Büyükdede

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede yaptığı konuşmada yaptıkları çalışmada 910 kalemde dünya ile aralarında uçurum olduğunu söyledi. Bu kadar kaleme işletmelerin yönlendirilmesi ile ilgili sürdürülebilirlik sorunu olduğunu belirten Büyükdede, eğitimli insan kaynağının yeniden koordine edilmesi ve yeni Türkiye ekonomisine yönelik insan kaynağı ve dijitalleşmede sorun yaşadıklarını anlattı. Dijitalleşmenin diğer yandan otomasyondan dolayı daha az istihdama neden olduğunu ve işsiz ordusuna insanların katıldığını anlatan Büyükdede, daha çok insan kaynağını çalıştırabilecekleri model kurmaları gerektiğini ekledi. Dünya Bankası’ndan 300 milyon dolar fon aldıklarını ve yeşil ekonomiye uygun firmalar üretmeye gayret edeceklerini dile getirdi.

TİM Başkanı İsmail Gülle
TİM Başkanı İsmail Gülle

TİM Başkanı İsmail Gülle ise sürdürülebilirliğin son zamanlarda sık kullandıkları bir kelime olduğunu söyledi. Türkiye’nin en önde gelen sürdürülebilir faaliyetinin ihracat olduğunu belirten Gülle, ihracatçıların da bu konuyu en iyi bilen insanlar olduğunu anlattı. “İhracatçıda istikrar var, dirayet var, duruş var vatan ve doğa sevgisi var, paylaşmak var. Bunlar sürdürülebilirliğin temel esasları” diyen Gülle, sürdürülebilir ihracatı başarmaları gerektiğini vurguladı.

Sürdürülebilir dış ticaret fazlası verme amaçları olduğunu dile getiren Gülle, geçen yıl dip noktayı gördüklerini ancak bu yıl pandeminin avantajlarını kullandıklarını aktardı. Gülle, geçtiğimiz yıl 165 ülkeye dış ticaret fazlası verdiklerini hatırlattı. İklim değişikliğinin gelecek nesillerin değil doğrudan kendi sorunları haline geldiğine değinen Gülle, pandemi sonrasında bu çalışmaların hız kazanacağını ekledi. AB’nin karbon nötr hedefinin ihracatçılar için önemli gelişme olduğuna dikkat çeken Gülle, Türk ihracatçısının buna hazır olduğunu aktardı. Gülle, Japonya’nın 20250, Çin’in ise 2060 yılında nötr karbon salınımını hedeflediğini ekledi. Bu yıl 184 milyar dolarlık ihracat hedefi olmasına karşın 200 milyar doları aşmayı beklediklerini belirten Gülle, siyasi ve ekonomik atakları ihracatla dengeleyerek dış ticaret fazlası vererek aşabileceklerini anlattı.

İTO Başkanı Şekib Avdagiç
İTO Başkanı Şekib Avdagiç

Ardından konuşan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, yarını düşünerek hareket etmek durumunda olduklarını söyledi. Sürdürülebilirlik esasına göre hareket etmelerinin önemine işaret eden Avdagiç, gelecek nesillerin hayatına saygı duymak ve Dengeli üretim tüketim konusunda sorumlulukları olduğunu belirtti. Arzuların esiri olmadan yaşadığı her ortama saygı göstermek gerektiğine değinen Avdagiç, aslında Ramazan’ın ruhuna da uygun bir durum olduğunu vurguladı. Avdagiç, sürdürülebilir olmak için insanın çevresine ve coğrafyasına dost olması gerektiğinin altını çizdi.

Sürdürülebilirliğin uzun dönemli ekonomik büyüme için kendilerine yol gösterdiğini belirten Avdagiç, sürecin tüm paydaşları sürdürülebilir alternatif bir ekonomi için başlangıç yapmaya çağırdığını kaydetti. Çok akılda kalıcı tabir olan yeşil ekonomiden bahseden Avdagiç, sürdürülebilir ekonominin yeşil ekonomiden geçtiğini söyledi. Şirketlerindaha çok bu projeye kaynak ayırdığına dikkat çeken Avdagiç, pandeminin kendilerine sürdürülebilirliğin önemini ve gerekliliğini öğrettiğini vurguladı. Sürdürülebilir olmayan hiçbir şeyin anlamı olmadığını belirten Avdagiç, dünyanın yeni bir model arayışı içinde olduğunu dile getirdi. “Zincirlerinden boşalmış bir finansallaşma ve kısa dönemli tüketim tarzı ile nereye kadar gidebiliriz?” diyen Avdagiç, insan odaklı çevreyi kollayan politikalara ihtiyaçları olduğunu ekledi.

İDDMİB Başkanı Tahsin Öztiryaki
İDDMİB Başkanı
Tahsin Öztiryaki

İDDMİB Başkanı Tahsin Öztiryaki ise sürdürülebilirliğin rekabeti zorlayacak bir olgu olduğunu ve buna karşı gelmek yerine bununla birlikte hareket edecek bir bilinç geliştirmeleri gerektiğini söyledi. İhracatın Türkiye’nin en önemli enstrümanlarından biri olduğunu belirten Öztiryaki, Yeşil Mutabakat konusuna eğilirken ulaşım, ham madde, katma değerli ürün konusundaki sorunlara da dikkat edilmesi gerektiğini anlattı. Ulaşım ham madde, gıda, tasarım, katma değerli ürün başlıklarında nasıl yol alabileceklerini tartışmaları gerektiğini aktardı. Eğitimin önemine de değinen Öztiryaki, yeni eğitim alanlarını ve güncel konuları yakalamaları gerektiğini belirtti.

 İSO Meclis Başkan Yardımcısı Serdar Urfalılar
İSO Meclis Başkan Yardımcısı
Serdar Urfalılar

Gecenin açılışında konuşan İSO Meclis Başkan Yardımcısı Serdar Urfalılar, Kemal Akar’la 6-7 yıl önce başlattıkları sahur programlarını geçen sene gibi yüz yüze yapamadıklarını söyledi. Pandemi aralarına mesafe koymasın diye geçen yıl online olarak devam etme kararı aldıklarını hatırlatan Urfalılar, önemli bir günde toplandıklarını belirterek 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutladı.

İSO Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Akar
İSO Yönetim Kurulu Üyesi
Kemal Akar

İSO Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Akar ise, Koronavirüs nedeniyle aynı ortamda bir araya gelemediklerini söyledi. Böylece bir araya gelerek sürdürülebilirlik konusunu görüşmek istediklerini kaydeden Akar, sürdürülebilirliğin sanayiciler için gelecek kuşaklar için atılan tüm adımları kapsadığını dile getirdi. Akar, sürdürülebilirliğin kalkınmanın temelini oluşturduğunu ve ekonomik, sosyal ekolojik amaçlar içerdiğini ifade etti.

Toplantıda çok sayıda iş insanı ve katılan gazeteciler de söz alarak görüşlerini paylaştı.