Etkinlikler
Endüstriyel Tasarım ve Prototipleme Merkezi’nin Lansmanı Gerçekleştirildi
- 07.07.2026
- Etkinlikler
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) tarafından İstanbul Sanayi Odası (İSO) iş birliğiyle Yıldız Üniversitesi Teknopark’ta hayata geçirilen Endüstriyel Tasarım ve Prototipleme Merkezi’nin (ETP) lansman toplantısı düzenlenen törenle gerçekleştirildi.
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Rektörü Prof. Dr. Eyüp Debik’in ev sahipliğinde, YTÜ Davutpaşa Kampüsü’nde yer alan tarihi Otağ-ı Hümayun binasında gerçekleşen lansman toplantısına T.C. İstanbul Valisi Davut Gül de katıldı. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın da yer aldığı lansman toplantısına YTÜ Yıldız Teknopark Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammet Garip, T.C. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Doç. Dr. Murat Mücahit Yentür yer aldı.

İSO Yönetim Kurulu Üyeleri, İSO Meclis ve Meslek Komiteleri Üyeleri ile YTÜ akademisyenleri, öğrencileri ve ETP Yönetim Kurulu Üyelerinin de katıldığı lansman toplantısının açılışında konuşan İstanbul Valisi Davut Gül, şunları söyledi:

İstanbul Valisi Davut Gül
“Öncelikle Yıldız Teknik Üniversitemizi, İstanbul Sanayi Odamızı, destek veren hocalarımızı ve sektörü tebrik ediyor, teşekkür ediyoruz. İstanbulumuz 59 üniversiteye sahip bir şehir. Bir milyonun üzerinde de öğrencisi var. Cumhuriyet kurulurken makine mühendisi sayımız 55’ti. Yüz yılda, 55 makine mühendisi olan bir durumdan bugün sadece İstanbul’da 59 üniversitesi olan bir yere geldik. Bugün itibarıyla hizmetlerle birlikte 400 milyar doların üzerinde ihracat yapan bir duruma ulaştık.
Daha iyisi mümkün mü? Daha iyisi mümkün. Sanayi ve üniversite iş birliği bazen ziyaretlerle ya da aynı fiziki mekânı paylaşmakla sınırlı algılanıyor. Bunlar hiç şüphesiz kıymetli işler ama görülen fotoğrafın yüzde biri bile değil. İhtiyacımız olan, bugün tanıtımını yaptığımız bu ve buna benzer tasarım işleri. Bilginin tasarımla şekillenmesi, ürün olarak üretilmesi ve pazarlanması lazım. Aslında her etapta birbirimize ihtiyacımız var.”

ETP’nin sanayinin tasarım yetkinliklerini geliştirmek, fikirden ürüne giden yolu kısaltmak ve katma değeri yüksek üretimi mümkün kılacak bir ekosistem oluşturmak amacıyla hayata geçirildiğini söyleyen İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, şöyle dedi:

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan
“Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında 2022 yılında İSO Endüstriyel Tasarım ve Prototipleme Merkezimizi İkitelli OSB’de hayata geçirirken hedefimiz çok açıktı: Sanayimizin tasarım yetkinliklerini geliştirmek, fikirden ürüne giden yolu kısaltmak ve katma değeri yüksek üretimi mümkün kılacak bir ekosistem oluşturmaktı. Geldiğimiz noktada, bu hedefin bir üst aşamasına geçtiğimizi büyük bir memnuniyetle ifade etmek isterim. Yıldız Teknik Üniversitesi Yıldız Teknopark ile kurduğumuz ortaklıkla, endüstriyel tasarım, prototipleme ve ürün geliştirme alanındaki bu önemli altyapıya üniversitemizin gücünü de dahil ettik ve merkezimizi Yıldız Teknopark’a taşıdık.
Hedefimiz tasarım kültürünü sanayimizin ayrılmaz bir parçası haline getirmek ve yüksek katma değerli üretimi kalıcı bir yapıya dönüştürmektir. Yıldız Teknik Üniversitesi’nin akademik bilgi birikimi, Yıldız Teknopark’ın girişimcilik ve inovasyon ekosistemi ile Odamızın güçlü üretim ve sektör derinliğinin bu merkezde bütüncül bir yaklaşımla bir araya gelerek kısa sürede katma değerli çıktılar üreteceğine yürekten inanıyor ve bu amaç doğrultusunda çalışıyoruz.”

YTÜ Rektörü Prof. Dr. Eyüp Debik, lansman toplantısında yaptığı konuşmada şu sözlere yer verdi:

YTÜ Rektörü
Prof. Dr. Eyüp Debik
“Endüstriyel tasarım ve prototipleme deyince aklımıza katma değerli ürün geliyor. Bu prototipleme merkezi, bütün sanayiye ve sektöre hitap edecek. Ülkemizin artık katma değeri yüksek olmayan ürünleri bir yerlere ihraç etmesine çok fazla ihtiyaç yok. Bunları zaten yapıyoruz. Bizim, aynı savunma sanayisinde olduğu gibi, katma değeri çok yüksek ve çağın ötesinde ürünler üretmemiz gerekiyor.
Bunları yapabilmek için akademiyle mutlaka kol kola vermemiz ve çalışmamız gerekiyor. AR-GE merkezlerimiz olsa dahi mutlaka akademiyle beraber hareket ediyor olmamız lazım. Çünkü AR-GE merkezindeki doktorasını bitirmiş kişi dahi belli bir seviyeye kadar geldikten sonra o seviyede tıkanacak. İşte o seviyeden bir öteye geçebilmek için mutlaka akademinin desteğini alması gerekiyor. Çünkü sizin bize, bizim size ihtiyacımız var. Memleketin daha katma değerli ürünler üretmesi için bu prototipleme merkezinin etkin bir şekilde kullanılması lazım.”

YTÜ Yıldız Teknopark
Genel Müdürü
Doç. Dr. Muhammet Garip
YTÜ Yıldız Teknopark Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammet Garip de lansman toplantısının açılışında yaptığı konuşmada şöyle konuştu:
“Bu merkezin en önemli özelliklerinden biri çok katmanlı yapısı ve farklı aktörleri bir arada bulundurması. Sanayicilerimizi, girişimcilerimizi, üniversitedeki akademisyenlerimizi ve öğrencilerimizi aynı çatı altında, aynı gayeye hizmet edecek şekilde bir araya getirmesi en önemli misyonlarından bir tanesi. Bu çok katmanlı yapının etki alanı son derece geniş. Sadece sanayimiz değil; girişimcilerimiz, öğrencilerimiz, proje takımlarımız, TEKNOFEST takımlarımız da bu prototipleme merkezinden son derece istifade edecekler.”
Aslında bugün açılışını yapacağımız bu tesiste süreç son derece net: Fikirler ortaya çıkıyor, tasarım hız kazanıyor, prototipleme ile teknik olgunlaşıyor, kullanıcı testlerinden geçiyor ve ticarileşmeye, sanayicimize hazır bir ürün haline getiriliyor. İnanıyorum ki bu yapı, somut birçok çıktı üreterek Türk sanayisinin gerçek anlamda hizmetinde olacaktır.”

Yapılan açılış konuşmalarının ardından lansman toplantısı, ETP’nin kurdelesinin protokol tarafından kesilmesiyle devam etti. Kurdele kesiminin ardından heyet, merkezi gezerek yürütülen çalışmalar ve teknolojik altyapı hakkında bilgi aldı. Program kapsamında katılımcılara, ETP’nin sunduğu imkânlar, ürün geliştirme süreçlerine katkısı ve sanayi-üniversite iş birliğine sağlayacağı destekler aktarıldı.

