Erdal Bahçıvan, Türk-İtalyan İş Forum’unda Konuştu

  • Etkinlikler
turk-italyan-is-forumu-01

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün İtalya'ya gerçekleştirdiği resmî ziyaret çerçevesinde, iki ülke işadamları ve önde gelen kurum temsilcileri "Türk-İtalyan İş Forumu"nda bir araya geldi. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, "Türk-İtalyan İş Forumu"nun oturumlarından birinin konuşmacısıydı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün resmi ziyareti çerçevesinde İtalya’ya giden İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri ve potansiyel işbirliği alanlarını ortaya koyan oturumlarda Türkiye’yi anlattı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün "2013-2023 – İtalya ile Türkiye Arasında Yeni Bir Ortaklık" başlıklı açılış konuşmasının ardından başlayan oturumlardan "Mikro, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin gelişimi ve ülkeler arası işbirliklerinin arttırılması" başlıklı ana oturuma konuşmacı olarak katılan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler hakkında kısa bilgi verdi ve potansiyel işbirliği alanlarına ilişkin değerlendirmelerini sundu.

Konuşmasında Türkiye’nin Avrupa Birliği yolundaki kararlılığından ve hedeflerinden söz eden Bahçıvan, özellikle İtalyan KOBİ’ler ile Türk KOBİ’lerinin AB ekonomisi içinde iyi bir sinerji yaratıp bu pazarda etkin konuma geçebileceklerini söyledi. Bahçıvan, bu nedenle Türkiye’nin AB üyelik sürecinin realize olmasının iki ülke KOBİ’leri açısından önemli fırsatlara vesile olacağını hatırlattı.

“Türkiye’de ekonominin lokomotifi reel sektör, reel sektörün büyük bir çoğunluğu ise KOBİ niteliğindeki işletmelerdir” diyen Bahçıvan küresel rekabetin giderek zorlaştığı günümüzde, Türkiye’nin ihracat dağılımında da KOBİ’lerin çok önemli bir yer tuttuğunu söyledi.

KOBİ’lerin yeni rekabet şartlarını, rekabet ortamının dinamiklerini iyi kavrayarak uyum sağladığını hatırlatan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Türk KOBİ’lerinin artık dış piyasalara daha fazla odaklanan, küreselleşmeyi anlayan ve yaşayan, niş pazarlara yönelen, rakiplerini tanıyan ve iyi analiz eden, ortak pazarlama grupları gibi stratejik ortalıklar yapan bir yapıya dönüşümünü büyük bir hızla tamamlama sürecinde olduğunu hatırlattı.

İtalyan meslektaşlarına da Türkiye’de olduğu gibi üretime odaklı bir büyüme modelinin önemini anlatan Erdal Bahçıvan finans dünyasının da bu anlamda üretimden kopan, sadece aşırı karı düşünen bir model üzerinde gidemeyeceğinin altını çizdi.

Gazeteci Alberto Negri’nin moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda, Ipalmo ve Türkiye-İtalya Dostluk Grubu Başkanı Gianni De Michelis, Avrupa Yatırım Bankası Güneydoğu Avrupa Operasyon Direktörü Luca Lazzaroli, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Unicredit Kamu İşleri İdari Başkan Yardımcısı Giuseppe Scognamiglio, SACE Başkanı Giovanni Castellaneta, Floransa Ticaret Odası Başkanı Vasco Galgani de konuşmacı olarak yer aldı.

Toplantının devamında "Sürdürülebilir Gelişim için Yeni Bir Yol: Enerji Ağı ve Yenilenebilir Enerji" ve "Altyapı, Ulaştırma ve Yatırım: Mikro, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler için İşbirliği" workshopları gerçekleştirildi. Forumun son bölümünde ikili görüşmeler yapıldı.