Fas Ülke Günü ve Yatırım Fırsatları Semineri İstanbul Sanayi Odası-Odakule’de Yapıldı

  • Etkinlikler
fas-ulke-gunu-01

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Afrika’nın istikrarlı ekonomilerinden Fas’taki iş ve yatırım fırsatlarını değerlendirebilmek amacıyla Fas Ülke Günü ve Yatırım Fırsatları Semineri etkinliği düzenledi. İSO Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Yelken’in ev sahipliğinde Odakule’de yapılan etkinliğe Fas’ın İstanbul Başkonsolosu M’hamed Ifriquine’nin yanında çok sayıda sanayici ve iş insanı da katılarak Fas’ın ekonomik potansiyeli hakkında bilgi sahibi oldu.

İSO Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Yelken, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, iki ülke ilişkilerinin yüzyıllara uzandığını ve ortak bir tarihe sahip olduklarını belirterek Kuzey Afrika’nın giriş kapısı Fas ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkileri daha ileri seviyelere taşımak istediklerini söyledi. Fas’ın Avrupa’ya olan yakınlığının yanı sıra 33.5 milyon nüfusuyla Afrika’nın beşinci büyük ekonomisi olduğuna dikkat çeken Yelken, Afrika’nın ihracat devi konumundaki Fas’ın Türkiye için çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu kaydetti. Yelken, iş hacminin artmasına katkıda bulunmanın yanı sıra her iki tarafın da çıkarlarına hizmet edecek bir Serbest Ticaret Anlaşması'nın imzalanması yönünde sürdürülen ortak çabalar sonucunda 2006 yılında Serbest Ticaret Anlaşması yürürlüğe girdiğini ve iki ülkenin ticaret hacminin giderek arttığını anlattı.

İSO Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Yelken
İSO Yönetim Kurulu Üyesi
Bekir Yelken

Türkiye ve Fas’ın ekonomik ilişkilerine bakıldığında; 2018 yılında Fas’a yönelik ihracatlarının yaklaşık 2 milyar dolar, Fas’tan ithalatlarının ise yaklaşık 720 milyon dolar olarak gerçekleştiğini aktardı. Yaklaşık 2.7 milyar dolar olarak gerçekleşen ikili ticaret hacminin yükselen bir trendde olmasına rağmen gerçek potansiyelin oldukça altında olduğuna dikkat çeken Yelken, bu çerçevede her iki ülkenin ticaret hacminin kısa vadede daha da artırma hedefini paylaştığını ifade etti. Türkiye’nin Fas’a ihracatının başında otomobiller, pistonlu motorlar, demir çelik geldiği bilgisini veren Yelken, Fas’tan ise kara ulaşım araçları, altın, altın kaplama, gümüş ve adi metal, altın kaplama döküntü, organik olmayan kimyasallar ithal ettiğini belirtti.

Yelken, sürdürdüğü ekonomik reformlar sayesinde göstermiş olduğu istikrarlı ekonomik büyümenin gerçekleştirdiği anayasa referandumuyla Afrika’nın en liberal ülkelerinden biri olan Fas ile ticari ilişkilerinin daha da güçlendirilmesi konusunda karşılıklı irade olduğunu söyledi. Bu kapsamda İstanbul Sanayi Odası olarak; 24-27 Haziran 2019 tarihlerinde, Fas’a yönelik olarak Otomotiv ve Kara Taşıtları Yan Sanayi Üreticilerini kapsayan "Sektörel Ticaret Heyeti” organize edecekleri bilgisini aktaran Yelken, söz konusu heyetin başarısına ve iki ülke arasında yeni işbirliği fırsatları yaratacağına gönülden inandıklarını dile getirdi.

Fas’ın İstanbul Başkonsolosu M’hamed Ifriquine
Fas’ın İstanbul Başkonsolosu
M’hamed Ifriquine

Sonrasında konuşan Fas’ın İstanbul Başkonsolosu M’hamed Ifriquine, 2016 yılında Türkiye ve Fas arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması ile iki ülke arasındaki ticaretin yüzde 16 büyüdüğünü söyledi. Türkiye’nin Fas’ın 13. büyük ticari partneri olduğunu aktaran Ifriquine, Türkiye’nin aynı zamanda ikili ticaret hacminde en büyük artışı gösteren ülke olduğunu kaydetti. Türkiye’nin Fas’ta 13. büyük yabancı yatırımcı olduğunu hatırlatan Ifriquine, iki ülke arasındaki ilişkilerin neredeyse 500. yılı olduğunu belirtti. Fas’ın dünyanın en eski monarşilerinden biri olduğunu dile getiren Ifriquine, ülkedeki istikrarın iş dünyası için de önemli olduğunu ifade etti. Ifriquine, ülkenin önemli dış yatırım çektiğini vurgulayarak başta AB ve ABD olmak üzere çok sayıda Serbest Ticaret Anlaşması’na taraf olduğunun altını çizdi.

Fas Eski Ticaret Müşaviri Gökhan Üsküdar
Fas Eski Ticaret Müşaviri
Gökhan Üsküdar
Fas Yatırım ve İhracat Geliştirme Merkezi İş Geliştirme Yöneticisi Nahla Benslama
Fas Yatırım ve İhracat Geliştirme
Merkezi İş Geliştirme Yöneticisi
Nahla Benslama

Yapılan konuşmaların ardından Fas Eski Ticaret Müşaviri Gökhan Üsküdar ve Fas Yatırım ve İhracat Geliştirme Merkezi İş Geliştirme Yöneticisi Nahla Benslama, Fas ekonomisinin genel yapısı ile ilgili bilgi verirken Fas’ın sunduğu iş ve yatırım fırsatlarını ayrıntılı olarak anlattı. İSO AB ve Uluslararası İlişkiler Şubesi Müdür Yardımcısı Mehmet Akif Meral’in moderatörlüğünde yapılan Türk Firmaların Fas Pazarındaki Deneyimleri başlıklı panelde de Girişim Elektrik Yönetim Kurulu Üyesi ve Grup Finans Direktörü Özhan Akman, Sarten Ambalaj Satış Pazarlama Direktörü ve İcra Kurulu Üyesi Haluk Giray ve Campak Grup Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Turan, Fas’ta yaptıkları yatırımlarla ilgili tecrübelerini dinleyicilere aktardı. Panelistler, dinleyicilerden gelen sorulara yanıt verdi.

Investment & Business Opportunities In Morocco (Sunum) Attach Fas Ülke Profili ve Türkiye-Fas İlişkileri (Sunum) Attach