Gıda Sektörü, Avrupa Birliği’ne Uyum Sürecini Tartıştı

  • Etkinlikler
gida-sektoru-toplanti-02

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Gıda Sektörünün AB’ye uyum süreci ve sorunları üzerine Avrupa İşletmeler Ağı (AİA) çerçevesinde bir seminer yaptı. Odakule Meclis salonunda gerçekleşen toplantıya, İSO Yönetim Kurulu Üyesi Ali Eren, Türkiye Gıda Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkan Vekili Rint Akyüz, Avrupa Komisyonu Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdür Yardımcısı Joost Korte ile gruba mensup federasyon, sendika ve dernek temsilcileri katıldı.

Gıda Sektörü, Avrupa Birliği’ne Uyum Sürecini Tartıştı 01Toplantıda açılış konuşmasını yapan İSO Yönetim Kurulu Üyesi Ali Eren, başta üyeleri olmak üzere çeşitli sektör temsilcilerini, AB’ye yönelik bilgilendirme çalışmalarına büyük önem verdiklerini bu semineri de bu kapsamda gerçekleştirdiklerini söyledi. Gıda sektörünün AB’ye uyum sürecini bir zorunluluk olarak görmemek gerektiğini, bu sektördeki uyuma hem üreticiler ve hem de tüketiciler açısından büyük ihtiyaç olduğunu vurgulayan Eren “GDO ve hijyen konusunda artık tüketici ciddi bir bilgi ihtiyacı içinde. Bu bilgilendirmeleri yapmak çok önemli. Gıda standartlarımızı yükseltme konusunda AB standartlarına ulaşmamıza AB yolundaki bir zorunluluk olarak bakmıyorum. Biz bunu kendimiz için yapmalıyız. Bu semineri de bu anlamda sektöre faydası olması için düzenliyoruz” dedi.

Gıda Sektörü, Avrupa Birliği’ne Uyum Sürecini Tartıştı 02Eren’den sonra söz alan TGDF Başkan Vekili Rint Akyüz de federasyonun hangi sektörel dernekleri kapsadığından ve amaçlarından söz etti. Gıda güvenliği ile ilgili dinleyicilere bilgi verdi.

Seminerin Avrupa’dan da bir konuğu vardı. Avrupa Komisyonu Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdür Yardımcısı Joost Korte, AB standartlarından söz etti. Bu standartların sadece Avrupa standartları demek olmadığını, çünkü Avrupa’ya ihracat yapabilen bir şirketin aynı zamanda tüm dünyaya ihracat yapma vizesi de almış olduğunu vurgulayan Korte, gıda konusunda standartlara uyumun ikili ilişkiler ve tam uyum açısından da çok önemli olduğunun altını çizdi.

Gıda Sektörü, Avrupa Birliği’ne Uyum Sürecini Tartıştı 3Açılış konuşmalarının ardından moderatörlüğünü Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği Başkanı Metin Yurdagül’ün yönettiği “Türkiye’nin AB Gıda Güvenliği Politikası’na Uyumu ve Yaşadığı Sorunlar” başlığı altında bir panel gerçekleştirildi. Panelde T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Kavak, T.C. AB Bakanlığı Tarım ve Balıkçılık Başkanı Gökhan Aralan ve Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası Başkanı Necdet Buzbaş yaptıkları sunumlar ve soru yanıt bölümüyle sektörün sorunlarına ışık tutuldu.