Güngör Uras “Ayşe Teyze’nin İzinde Türkiye Ekonomisi” Toplantısıyla Anıldı

  • Etkinlikler
gungor-uras-anma-01

Ekonomist, gazeteci, akademisyen ve yazar Güngör Uras vefatının dördüncü yılında düzenlenen anma programı etkinliği ile anıldı. İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) ev sahipliğinde Fazıl Zobu Meclis Salon’unda Dünya Gazetesi tarafından düzenlenen anma etkinliğine iş dünyasının yanı sıra çok sayıda basın mensubu ve akademisyen de yer aldı. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın yoğun iş takviminden dolayı ilettiği mesajla katılabildiği anma programında, Sözcü Gazetesi yazarı Ege Cansen ve gazeteci, yazar Mahfi Eğilmez’in konuşmacı olduğu, Gazeteci Berfu Güven ve Servet Yıldırım tarafından yönetilen “Ayşe Teyze’nin İzinde Türkiye Ekonomisi” başlıklı panel düzenlendi.


Berfu Güven

Merhum Uras’ın eşi Nuran Uras ile Kızı Elif Uras’ın da yer aldığı toplantıya İSO Meclis Başkan Yardımcısı Ayhan Yavrucu, Meclis Üyeleri Fatih Tamay, Muharrem Akın ve Gökhan Turan da katılırken, katılımcılar arasında İş Bankası eski Genel Müdürü Ersin Özince, Tekfen Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Yıldırım, TİM Başkan Yardımcısı Çetin Tecdelioğlu da bulundu.

Çok sayıda gazetecinin katıldığı Güngör Uras Anma Programı’na İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan bir mesaj ileterek şunları söyledi:


Servet Yıldırım

“Bu toplantıda aranızda bulunmayı, bu duygu dolu, heyecanlı havayı sizlerle birlikte solumayı çok istedim. Fakat yoğun iş ve seyahat programım nedeniyle ne yazık ki bunu gerçekleştiremedim. Yine de sizlere bu kısa mesaj aracılığıyla da olsa sesleniyor olmak benim için gerçekten çok değerli.

Çünkü merhum Uras, sadece siz gazetecilerin “Güngör Abi”si değildi. Biz sanayiciler için de bir ağabeydi. Sanayicilerin hayallerini, sanayicilerin üretim aşkını en iyi O anlar, anlatır ve yazardı.

Ekonominin temelinin üretim olduğunu onun kadar anlaşılır anlatan kalem azdı. Bir ülkenin refah toplumu olabilmesinin yegâne yolunun; üretim süreçlerinde çağı yakalamak olduğunu yazdı hep. Yani kalkınmanın, gelişebilmenin temelinde yeni teknolojilerle katma değer yaratabilmek, güçlü ihracat ürünleriyle dünya ekonomisine entegre olabilmek, bütün bunları besleyebilecek bir beşeri sermayeyi yetiştirebilmek olduğunu çok iyi biliyordu.

Uzun yıllar bunları yazdı, anlattı, raporlarla en ilgili mercilere sundu. Yani en az biz sanayiciler kadar nitelikli üretim için mücadele verdi. Onun bu mücadelesini, İstanbul Sanayi Odası’nın tarihi meclisindeki bu toplantıda saygıyla anmak, biz sanayicilerin boynunun borcudur. Kendisine buradan minnet duygularımızı gönderiyorum.”


Ege Cansen

Ayşe Teyze’nin İzinde Türkiye Ekonomisi Paneli’nde konuşan Ege Cansen, Güngör Uras ile 1970’li yıllarda tanıştığını ve uzun yıllar çok yakinen tanıdığını söyledi. Güngör Uras’ın vefatına çok üzüldüğünü bir kez daha belirten Cansen, “Ne mutlu ki böyle geniş bir katılımlı programla kendisini anabiliyoruz. Sevgili Güngör Uras’ı kaybettiğimiz gün çok üzülmüştüm çünkü insan sevdikleriyle var olabiliyor. Böylesine güzel bir programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum.”


Mahfi Eğilmez

Panelin ikinci konuşmacısı olan Mahfi Eğilmez, Güngör Uras ile 1980’li yıllarda gazetecilik yıllarında tanıştığını söyledi. Güngör Uras’tan ekonomi yazarlığı üzerine çok şey öğrendiğini belirten Eğilmez, “Güngör Uras’ın yazılarında beni en çok etkileyen detay, örneğin büyüme rakamları üzerine yazdığı bir yazının girişinde, büyümenin, gayri safi milli hasılanın ne olduğunu en ince ayrıntısına kadar en basit şekilde adeta Ayşe teyzenin anlayabileceği türde anlatırdı. Bu beni çok etkiledi ve ben de yazılarımda elimden geldiğince buna dikkat ediyorum çünkü anlaşılır yazı yazmanın gereğinin bu olduğunu düşünüyorum.”

Güngör Uras Anma Programı çerçevesinde düzenlenen Ayşe Teyze’nin İzinde Türkiye Ekonomisi Paneli’inde güncel ekonomik gelişmelerin ele alınmasının yanı sıra, hem panelistlerin hem de katılımcıların Güngör Uras hakkındaki anılarını aktarmalarıyla son buldu.