İktisadi Kalkınma Vakfı’nın 59’uncu Genel Kurulu Gerçekleştirildi

  • Etkinlikler
ikv-genel-kurul-toplantisi-01

İktisadi Kalkınma Vakfı’nın (İKV) 59’uncu genel kurulu vakfın İstanbul’da bulunan merkezinde gerçekleştirildi. Üç dönemdir İKV Başkanlığı görevinde bulunan Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, yapılan seçimde yeniden Yönetim Kurulu Başkanı seçildi. İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı’nın da yer aldığı genel kurula Dışişleri Bakan Yardımcısı AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, TOBB Başkan Yardımcısı Ali Kopuz, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul, Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Başkanı Necmi Bulut, İKV genel kurul delegeleri, mütevelli ve kurucu kurum temsilcileri, vakıf destekçileri ile davetliler katıldı.

Genel Kurul’da konuşan İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, aşılamaların artması ile birlikte ekonomide normalleşmenin de hızlandığını söyledi. Geçtiğimiz 12 ayda 10 kez aylık ihracat rekorlarının kırıldığını belirten Zeytinoğlu, ihracatta Avrupa’nın aldığı paya bakınca da dış pazar açısından AB’nin önemini daha iyi anlamanın mümkün olduğunu kaydetti.

İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu
İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu

Zeytinoğlu şöyle devam etti:

“AB, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Dijitalleşmeyi ‘ikiz hedef’ olarak benimsedi. Tüm dünyada da görülen ve Avrupa’da daha da öne çıkan bu hızlı değişimine ayak uydurabilmemiz çok önemli. Avrupa’da mevcut Pazar payımızı koruyabilmemiz ve giderek artan rekabet ile baş edebilmemiz için ekonomide yeşil ve dijital dönüşüm için köklü adımlar atmalıyız. Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında 14 Temmuz’da açıklanan “55’e Uyum” paketi AB’nin 2030 iklim hedeflerine ulaşmak için uygulanacak politika ve önlemleri içeriyor. Bu kapsamda ‘Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’ ile 5 enerji yoğun ürün grubunda AB’ye ihracatta karbon fiyatlandırması söz konusu olacak. Bu durum ihracatta ek bir maliyet anlamına geliyor ki yapılan hesaplara göre bu 1,8 milyar avroya kadar çıkabilir.”

İKV’nin yaptığı çalışmalardan da bahseden Zeytinoğlu, “İKV olarak pandemi döneminde çevrim içi teknolojileri de kullanarak etkinliklerimizi sanal ortamda devam ettirdik. Türkiye ve AB’yi ilgilendiren kritik konuların ele alındığı 31 webinar düzenlendi. Daha önce ülke ülke, il il dolaşarak yaptığımız seminerlerin yerini webinarlarımız aldı. Şimdi tekrar yüz yüze etkinliklere başlamış bulunuyoruz. İş dünyamızın göz bebeği kuruluşu, ‘Türkiye’nin AB Uzmanı’ olmanın sorumluluğu ve onurunu taşımaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı
İSO Yönetim Kurulu Başkan
Yardımcısı İrfan Özhamaratlı

İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı ise konuşmasında Türk sanayisinin AB ile olan güçlü bir ticareti bulunduğunu belirterek buna karşın Türkiye’nin Avrupa’nın genel ithalatından yalnızca yüzde 3,60 pay aldığını söyledi. Özhamaratlı, en büyük ihracat pazarları olan AB pazarından hak ettikleri payı almaları için AB ile sürdürülebilir, takvimi ve kesin sonuçları olan samimi bir ilişkiyi yeniden tarif etmelerinin ve belirsizlikleri ortadan kaldırmalarının büyük önem taşıdığını dile getirdi. Özhamaratlı bu bağlamda Gümrük Birliği’nin revize edilerek kapsamının değişen ticari koşullara uygun olarak genişletilmesi çalışmalarının kısa sürede sonuçlanması gerektiğini ekledi.

Sanayicilerin ve ticaret erbabının AB ülkelerindeki ortakları ile etkin iletişimi ve ürünlerini hedef ülkelerde etkin pazarlayabilmeleri için firmaların çalışanlarının AB ülkelerine rahatça girip çıkabilmelerinin en az ürünlerin bu ülkelere rahat ulaşımı kadar önemli olduğuna dikkat çeken Özhamaratlı, bu noktada vize serbestisine yönelik girişimlerin devam ettirilmesi gerektiğini anlattı. Pandemi ile bölgesel tedarik zincirlerine yönelimin artmış olmasının ve yakın pazarlardan tedariğin önem kazanmasına da değinen Özhamaratlı, AB pazarına yakınlıklarından istifade edebilmeleri ve özellikle Uzak Doğu’daki rakiplerine karşı rekabet avantajı kazanabilmeleri adına AB ülkelerince Türkiye’ye yönelik uygulanan karayolu kotalarının kaldırılması gerektiğini aktardı. Özhamaratlı, karayolları kotalarının Türk ürünleri için tarife dışı bir engel oluşturduğunu ve ürünlerin Avrupa pazarına girişini engellediğini belirtti.

Gündemdeki ağırlığını giderek artıran, üretimin ve ticaretin yeniden şekillenmesinde çok önemli rol oynayacak bir kavram haline gelen sürdürülebilirlik konusunda da değinen Özhamaratlı, “En büyük ticaret ortağımız olan Avrupa’da, küresel rekabetçiliğin; endüstrinin daha yeşil, daha döngüsel ve daha dijital olmasından geçtiğinin altı çizilmektedir. Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakat altında öngördüğü dönüşüm; sanayiden ulaştırmaya, enerjiden tarıma kadar birçok boyutta stratejik düzenlemeyi kapsamaktadır. Söz konusu mutabakat salt bir çevre stratejisi değil, ülkemizi de yakından ilgilendiren yeni bir uluslararası ticaret sistemi olarak görülmekte ve sanayi sektörümüzün şimdiden hazırlıklı olmasını gerektiren önemli bir adım olarak ön plana çıkmaktadır” dedi.

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, TİM Başkanı İsmail Gülle ile TOBB Başkan Yardımcısı Ali Kopuz de söz alarak Türkiye-AB ilişkilerinin canlandırılması ve kapsamının genişletilmesi konusundaki görüşlerini paylaştılar. Son olarak Dışişleri Bakan Yardımcısı AB Başkanı Faruk Kaymakcı söz alarak, “AB süreci sadece dış politikamız için değil iç politikamız için de çok önemli. İKV, AB sürecimizde en etkili, en doğru bilgiyi veren ve en objektif kurum. İKV, objektif bir şekilde AB politikalarını ortaya koyan bir kurum” dedi. AB ilişkilerine değinen Kaymakçı, katılım müzakerelerinin devamı için reformların titizlikle devam etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Konuşmaların ardından faaliyet raporları delegelerin onayına sunuldu ve oy birliğiyle kabul edildi. Son olarak açık oylama usulü ile yeni yönetim kurulu seçildi.

İKV YÖNETİM KURULU

Ayhan Zeytinoğlu (Başkan)
Prof Dr. Haluk Kabaalioğlu
Sedat Zincirkıran
Atila Menevşe
Ömer Gülsoy
Mehmet Kaya
Dr. Zeynel Abidin Erdem
Tuncay Şahin
Ali Sami Aydın
Celal Kaya
Levent Taş
Yavuz Altun
Süleyman Uyar
İsmail Gülle
Can Yücaoğlu
Akansel Koç
Hakkı İsmet Aral

DENETÇİLER

Mustafa İçöz
Türker Ateş