İSO 22. Grup Ayakkabı ve Yan Sanayii Sektör Komitesi’nin Düzenlediği Ayakkabı ve Yan Sanayii Sektör Toplantısı Ekonomik Görünüm ve Sektöre Yansımaları Konulu Genişletilmiş Sektör Toplantısı Odakule’de Fazıl Zobu Meclis Salonu’nda Yapıldı

  • Etkinlikler
grup22-sektor-toplantisi-01

İstanbul Sanayi Odası (İSO) 22. Grup Ayakkabı ve Yan Sanayii Sektör Komitesi’nin düzenlediği Ayakkabı ve Yan Sanayii Sektör Toplantısı Ekonomik Görünüm ve Sektöre Yansımaları konulu genişletilmiş sektör toplantısı, İSO genel merkezi Odakule binası, Fazıl Zobu Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. 22. Grup Ayakkabı ve Yan Sanayii Sektör Komitesi Üyesi de olan, İSO Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Çetin’in ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda, İSO 22. Grup Ayakkabı ve Yan Sanayii Sektör Komitesi’ne mensup İSO Meclis Üyesi Murat Göl ve Meslek Komitesi Başkanı Cem Kubilay Kaban Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Dr. Yusuf Çukurçayır ile Meslek Komitesi Üyesi Ozan Limoncular da yer katıldı.

Genişletilmiş sektör toplantısında, Ekonomist Dr. Can Fuat Gürlesel’in konuşmacı olduğu “2023 Yılında Türkiye ve Dünyada Genel Ekonomik Görünüm” konu başlıklı ve Nasıl Bir Ekonomi gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ’ın konuşmacı olduğu “Çalışma Hayatına İlişkin Son Düzenlemelerin (EYT, Asgari Ücret) İmalat Sanayisine Yansımaları” konu başlıklı iki panel düzenlendi. Düzenlenen panelleri çok sayıda 22. Gruba mensup İSO Üyesi firma temsilcileri de takip etti.


İSO Yönetim Kurulu Üyesi
Hüseyin Çetin

Toplantının açılışında konuşan İSO Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Çetin, konuşmasında şu sözlere yer verdi:

“2023 yılına yeni girdiğimiz bu günlerde toplantımızın gündemini dünya ve Türkiye ekonomisine ilişkin genel bir bilgilendirme ve çalışma hayatındaki son gelişmelerin genelde imalat sanayine ve özelde sektörümüze etkilerine ayırdık. Çok değerli konuşmacılarımızın bu konudaki değerlendirmelerini birlikte dinleyecek ve sonrasında sektörümüzle ilgili katılımcılarımızın soru ve görüşlerini alacağız.

Bildiğiniz üzere, Covid-19 pandemisi ve ardından yaşanan Rusya-Ukrayna savaşının, Dünya ve ülkemiz ekonomisine birçok yansıması oldu. Dünya ticaretinde beklenmeyen, istenmeyen sıkıntılarla karşı karşıya kaldık. Bununla birlikte dünya ticaretine yön veren ülkelerde faizler ve yükselen enflasyon küresel ekonomiyi alışık olmadığı şekilde etkiledi. Bu gelişmeler ışığında 2023 yılına merhaba dedik.”


Ekonomist Dr. Can Fuat Gürlesel

Açılış konuşmasının ardından 2023 Yılında Türkiye ve Dünyada Genel Ekonomik Görünüm panelinde konuşan Ekonomist Dr. Can Fuat Gürlesel son iki çeyrekte Türkiye’ye yönelik siparişlerin azalması sebebiyle ihracat artışı temposunda yavaşlama kaydedildiğini söyledi. 2023 yılında da büyük merkez bankalarının faiz artırma politikalarına devam edeceğini öngördüğünü belirten Gürlesel, küresel anlamda ikinci ve üçüncü çeyrekte enflasyonda kalıcı bir düşüş beklediğini aktardı. 2023 yılı Türkiye ekonomisini de seçim öncesi ve sonrası olarak ikiye ayırmak gerektiğini belirten Gürlesel, ücret artışlarının ve kredi politikalarının iç pazarda bir miktar iyileşme ortaya koyabileceğine değindi.


Nasıl Bir Ekonomi gazetesi
Yönetim Kurulu Başkanı
Hakan Güldağ

Çalışma Hayatına İlişkin Son Düzenlemelerin (EYT, Asgari Ücret) İmalat Sanayisine Yansımaları panelinde konuşan Nasıl Bir Ekonomi gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ dünya ekonomisinin genel anlamda bir yavaşlama eğilimi içerinde olduğunu söyledi. ABD ve Avrupa Merkez Bankaları’nın yüksek faiz politikalarına karşı yavaş yavaş birtakım sesler yükseldiğine değinen Güldağ, yine de bu politikanın bir süre daha süreceğini belirtti. Güldağ, 2023 yılının seçim yılı olması sebebiyle, asgari ücrete yapılan zama ek olarak bir ara zam daha yapılabileceğine dikkat çekti. Hayata geçirilecek EYT düzenlemesi ile ilgili açıklanan KGF paketine de değinen Güldağ, kredi paketinin bir nebze de olsa iş dünyasının EYT maliyet yükünü hafifleteceğini söyledi.

Düzenlenen panellerden sonra Ayakkabı ve Yan Sanayii Sektör Toplantısı Ekonomik Görünüm ve Sektöre Yansımaları konulu genişletilmiş sektör toplantısı, İSO 22. Grup Ayakkabı ve Yan Sanayii Sektör Komitesi’ne mensup İSO Meclis Üyeleri ile Meslek Komitesi Üyeleri ve 22. Gruba mensup İSO Üyesi firma temsilcilerinin gündem konularına ilişkin görüşlerini ve sorularını panelistlere iletti. Üyelerden gelen soruların panelistler tarafından cevaplandırılmasıyla etkinlik sona erdi.

Sunum Attach