İSO Başkanı Bahçıvan Şura’da Sanayinin Sorunlarını Dile Getirdi

  • Etkinlikler
7.sanayi-surasi-03

Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile TOBB Birlik Merkezi’nde gerçekleştirildi. TOBB Sanayi Odaları Konsey Başkanı olarak Şura’ya katılıp bir konuşma yapan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, sanayinin sorunlarını dile getirdi.

VII. Ticaret ve Sanayi Şurası, ilgili Bakanlar, bürokratlar, 365 oda ve borsanın başkanları ve TOBB konsey üyelerinin katılımıyla Ankara’da düzenlendi. 7 bölge ve 3 büyük ilin ayrı ayrı sunum yaptığı şurada Ticaret ve Sanayi Odaları Konseyi, Ticaret Odaları Konseyi, Sanayi Odaları Konseyi, Ticaret Borsaları Konseyi ile Deniz Ticaret Odaları Konseyi de kendilerine ait sorunları ve çözüm önerilerini hükümetle paylaştılar.

TOBB Sanayi Odaları Konsey Başkanı olarak katıldığı toplantıdaki konuşmasına bu Şura'yı topladığı için Başbakan'a teşekkür ederek başlayan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye sanayisinin sorunlarının ve çözüm önerilerinin gündeme getirilmesinin önemine dikkat çekti.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, konuşmasında bazı kentlerin sanayisiz gelişebileceğini ama ülkelerin sanayisiz gelişemeyeceğine vurgu yaparak “Sanayi faaliyetlerine göz bebeğimiz gibi bakmak, niteliğini artırmak zorundayız. Unutmayalım ki, sanayiyle elde edilen gelir, ticaretin de tarımın da canlı kalmasını sağlayacaktır. Artan uluslararası rekabet, düşen kâr marjları, gayrimenkul başta olmak üzere başka alanlarda yükselen getiriler, sanayici olmayı cazip olmaktan çıkarmaktadır. Sanayinin ekonomi içindeki payı son 15 yılda yüzde 24’ten yüzde 15’e gerilemiştir. Daha güçlü bir sanayi, hiç kuşkusuz ki, daha sağlam bir ekonomik ve toplumsal istikrarın da teminatıdır. Tüketimden değil, üretmekten itibar kazanmaya çalışan bir toplumsal bilinci yaygınlaştırmaya ihtiyacımız vardır. Yeni müteşebbisler yaratmak kadar mevcut müteşebbis ruhunu çağın ihtiyaçları ve gerekleri doğrultusunda geliştirmeliyiz. 2023 yılı hedeflerimize ulaşmanın yolu, katma değeri yüksek ürünler, verimlilik, kalite, ölçek ekonomisi ve çağın gerektirdiği organizasyon becerisine sahip bir üretim ve sanayi yapısı kurmaktır” dedi.

Bahçıvan, bu hedeflere ulaşmak ve sanayinin rekabet gücünü artırmak için önerilerini de Şura'da hükümetle paylaştı.

Şura’nın açılışında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ise iş dünyası olarak huzur ve istikrardan yana olduklarını belirterek, “Ekonomide atılım yapmamızı sağlayan reform ateşi yeniden canlansın” dedi. İcracı ve reformcu anlayışın devam ettirilmesi gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Türk özel sektörünün bu anlayış ile büyük başarı hikâyeleri yazdığına değindi.

Şura için oda, borsa ve konseylerin kapsamlı bir çalışma yaptıklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, özel sektörün mikro ve makro sorunlarının belirlendiğini sonra da çözüm önerilerinin hazırlandığını anlattı.

Başbakan Erdoğan’a da özel sektöre desteklerinden dolayı teşekkür eden Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Belki de Başbakan olarak burada bizimle son defa bulunuyorsunuz. Ama bundan sonra da hem kalben hem de fiziken, sizin bu camianın yanında olmaya devam edeceğinize, hepimiz yürekten inanıyoruz. Zira Başbakanlık görevini üstlendiğiniz andan itibaren sorunlarımızı, sıkıntılarımızı dinlediniz. Bizlerle istişare ettiniz ve çözüm aradınız. Pek çok reformu hayata geçirdiniz. Bize önderlik yaptınız. Birlikte çok sayıda yurt dışı temasta bulunduk.

Ülkemizin ticaret ve yatırım hacmini geliştirdik. Bu sayede hem tüccar ve sanayicilerimiz kazandı hem de ülkemiz kazandı. Bugün bizleri bir araya getiren bu platform da esasında sizin ve hükümetinizin istişareye verdiği önemin bir sonucudur. Buna 2003 yılında başlamıştık. Sonrasında Hükümetimiz ile özel sektörümüzü buluşturan bu platform, geleneksel hale geldi. Aslında ülkemizdeki zihniyet değişiminin en güzel örneklerinden birisi de burasıdır.”

Hisarcıklıoğlu’nun ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da kürsüye çıkarak bir konuşma yaptı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Cumhurbaşkanı seçilirsem Türkiye'nin istikametinde, Türkiye'nin değişiminde, yürüyüşünde hiçbir değişiklik olmayacaktır. Seçilmiş bir cumhurbaşkanı ile seçilmiş bir hükümet el ele vermek suretiyle Türkiye'yi çok daha hızlı bir uçuşa geçirecektir. Bundan hiç kimsenin şüphesi ve endişesi olmasın" ifadesini kullandı.

Erdoğan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde (TOBB) düzenlenen VII. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası'na katıldı. TOBB'un yöneticilerine ve tüm üyelerine Türkiye'nin büyümesine, demokratikleşmesine ve sorunların çözümüne yaptıkları katkılarından ötürü teşekkür eden Erdoğan, 2013'te büyümenin yüzde 4 olduğunu, 2014'ün ilk çeyreğinde de bunun yüzde 4,3 ile beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini belirtti. Erdoğan, Türkiye'nin büyüme oranlarında sanayicinin, çiftçinin, esnafın, KOBİ'lerin emeklerinin çok büyük olduğunu ifade ederek, "Bundan ötürü de sizlere ülkem ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.

TOBB'un sadece ekonomik büyümeye katkı yapmadığını, 81 vilayette ve yurt dışında örgütlendiğini dile getiren Erdoğan, "TOBB, ahilik geleneğini yaşatarak, toplumsal refaha, kardeşliğe ve dayanışmaya çok önemli katkılar sağlıyor" şeklinde konuştu. TOBB'u "Türkiye'nin çimentosu" olarak değerlendiren Erdoğan, "Elbette TOBB'un Filistin ve Türkmenler konusundaki duyarlılığını da ilgiyle takdir ediyoruz. Dün, yardımcım Beşir Bey ve AFAD Başkanım ile hayırlı bir toplantı gerçekleştirdiniz. Hem Irak'taki Türkmen kardeşlerimiz hem de Gazze için 25 bin aileye toplamda 25 tır yardım paketi gönderiyorsunuz. Bu hayırlı yardımlarınızdan dolayı da sizlere teşekkür ediyor, sizleri yürekten kutluyorum" dedi.

Bir önceki Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası'nın 2010 yılının kasım ayında yapıldığını hatırlatan Erdoğan, bu Şuralara mümkün olduğunca katılmaya, dinlemeye önem verdiğini vurguladı. Bunların dışında da TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile sık sık bir araya geldiğinin ve sorunları ilk elden öğrendiğinin altını çizen Erdoğan, yurt dışında birçok resmi ziyarete birlikte gittiklerini, devlet adamları nezdinde iş adamlarının sorunlarını dile getirdiklerini, bu sorunları çözmeye çalıştıklarını, sektörel bazda çalışmalar yaptıklarını anlattı. Erdoğan, "12 yıllık iktidarımız döneminde hem TOBB ile hem iş dünyası ile kurulan istişare ortamı, hamdolsun ekonomiye de demokrasiye de çok çok olumlu yansıdı" değerlendirmesinde bulundu.