İSO Başkanı Erdal Bahçıvan: “Plastik Hammaddesi Üretimi İçin Stratejik Bir Yatırım Hamlesi Yapılmalı”

  • Etkinlikler
plastik-ham-madde-uretimi-02

Türkiye’nin en köklü sektörel derneklerinden biri olan Plastik Sanayiciler Derneği (PAGDER) yönetimi İstanbul Sanayi Odası’nı ziyaret ederek, yaşadıkları sorunlar ve çözüm noktasında nelerin yapılabileceğini ilişkin İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ile görüştü. İSO Yönetim Kurulu Üyesi Nahit Kemalbay’ın da bulunduğu görüşmede, plastik sektörünün güncel sorunları konuşuldu.

PAGDER Başkanı Reha Gür ve yönetim kurulu üyelerini tek tek dinleyen İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, plastiğin ekonominin en temel sanayi kollarından biri olduğunu, bu nedenle sektörün çok büyük stratejik yatırımlara ihtiyaç duyduğunu söyledi. Plastik hammaddesi açısından Türkiye’nin büyük ölçüde dışa bağımlı olduğunu bildiklerini, bu bağımlılığın giderilmesi için Türkiye’nin 5 tane daha PETKİM benzeri yatırımı kaldırabileceğini söyleyen Bahçıvan, bunu dış ticaret açığına da büyük katkı sağlayacağını düşündüğünü dile getirdi. Bahçıvan şöyle dedi:

“Türkiye’nin bu alandaki stratejik gücünü ortaya koyacak bir hamleyi yapma zamanı gelmiştir. Türkiye’nin bu en temel, en önemli sektörü ithalata bu kadar bağımlı olmayı hak etmiyor. Üretimde bu kadar az sayıda ve yetersiz üretici olması düşündürücü. Türkiye böylesine stratejik bir sektörde, mamul üretim bir yana, bugüne kadar hammadde açısından dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olmalıydı. Bu sektörde en az 4-5 büyük üretici çıkarabilmeliydi.”

Sektörün sorunlarını aktarırken plastik sektörü olarak hizmet vermedikleri bir sanayi dalının hemen hemen olmadığını dile getiren PAGDER Başkanı Reha Gür, “Bu nedenle bizim sorunlarımız aslında bütünsel olarak tüm sanayicilerin ve dolayısıyla İstanbul Sanayi Odası’nın da temel sorunlarını teşkil etmektedir” dedi. Gür şunları söyledi:

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan: “Plastik Hammaddesi Üretimi İçin Stratejik Bir Yatırım Hamlesi Yapılmalı”

“En önemli sorunumuz hammadde temini sorunu. Hammadde ihtiyacımızın sadece yüzde 7’sini yerli üretimden karşılayabilmekteyiz. Yüzde 93’lük bir dışa bağımlılığımız var. Sektöre yük bindirmeyecek desteklerin sağlanması bu nedenle önemli. Bu çerçevede dolaylı teşviklerin artırılması ve yerli hammadde üreticilerinin yatırımı için ortamın iyileştirilmesi noktasında İSO’nun bize destek olmasını istiyoruz. Yine hakkımızdaki rakip sektörlerin çevre ile ilgili, sağlık koşulları ile ilgili haksız ve kuşku uyandıran söylemler, haksız bir rekabet ortamına yol açmaktadır. Bunun önlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Her sanayi kolunda olduğu gibi nitelikli eleman eksikliği bizim de önemli sorunlarımızdan biri. Bu konuda güçlü ara eleman yetiştirilmesinin şart olduğunu düşünüyoruz. Plastik sektörü olarak devletin teşvik, AR-GE merkezi gibi destek unsurlarından yararlanamıyoruz. Enerji fiyatları ve üniversite sanayi işbirliğindeki yetersizliği ile lojistik alanındaki kısıtlamaların da sektörümüz için çok ciddi sorunlar olarak sıralanabileceğini düşünüyoruz.”

İSO olarak sektörel derneklerle yakın bir ilişki içinde olduklarını, onların sorunları ve çözümü birlikte arama konusunda bir yaklaşım içinde olduklarını söyleyen İSO Başkanı, özellikle sektörün dile getirdiği makineyi de kapsayan ithal girdi noktasında ortak bir çalışma yapılabileceğini dile getirdi. İSO olarak daha önce tekstil sektöründe olduğu gibi plastik sektöründe de yerli makine üreticileri ile plastik üreticilerini bir araya getirebileceklerini söyleyen Bahçıvan, PAGDER yönetiminin konuya sıcak bakması üzerine, bu toplantıyı en kısa zamanda realize edeceklerini dile getirdi.

Nitelikli eleman konusunda bu ay içinde Milli Eğitim Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı ile İSO’nun yaptığı işbirliği protokolünden söz eden İSO Başkanı, bu çerçevede plastik üreticileri ile hangi meslek okullarının bir araya getirilebileceğini araştıracaklarını bu konuda da PAGDER’i yönlendireceklerini belirtti.

İSO Genel Sekreteri Melek Us ve Genel Sekreter Yardımcısı Hikmet Baltacı’nın da katıldığı PAGDER ziyaretinde Başkan Reha Gür ile birlikte şu isimler bulundu: Oğuzhan Gürlek, Erkan Evrenkaya, Utku Şahin, Selçuk Mutlu, Selahattin Yılmaz ve Tarık Özdemir.