İSO Başkanı Erdal Bahçıvan: "Vergi Affı Alışkanlık ve Zafiyete Neden Oluyor"

  • Etkinlikler
vergi-affi-02

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in katılımı ile gerçekleştirildi. Sanayi ve ekonomi ile ilgili güncel konuların ele alındığı toplantının açılış konuşmasını İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan yaptı.

İstanbul Sanayi Odası, bu yıl ikinci Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’nı, yaklaşık 250 meslek komitesi üyesi ve sivil toplum kuruluşu temsilcisinin katılımı ile İstanbul InterContinental Otel’de düzenledi. Meslek Komitesi Ortak Toplantısı’nı İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay yönetti. İSO Meclis Başkan Yardımcısı Hasan Büyükdede ve İSO Meclis Başkanlık Divanı Katip Üyesi Serdar Urfalılar da Meclis Divanı adına Bodur Okyay’ın yanında yer aldılar.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan: Vergi Affı Alışkanlık ve Zafiyete Neden OluyorSanayi ve ekonomi ile ilgili güncel konuların ele alındığı toplantının açılış konuşmasını yapan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye sanayisinin sorunlarına yönelik çözüm arayışında Maliye Bakanlığı ile iş dünyasının sinerji yaratmasının önemine dikkat çekerek “Maliye politikalarında, sanayicilerin vizyonuna yönelik olarak belirlenmesi açısından masada yer almamız gerekiyor” dedi.

Hüseyin BozdağKonuşmasının başında Dünya ve Türkiye’de piyasaların durumunu değerlendiren Bahçıvan, Avrupa Merkez Bankası’nın son kararları arasında gelişmekte olan ülkeler üzerinde en etkili olacak gelişmenin faiz indirilmesi olduğunu, artan göreli faiz farklarından dolayı Türkiye gibi ülkelere sermaye akımlarının hızlanabileceğini, ancak TL’nin aşırı değer kazanmasının makro dengeler açısından pek arzu edilmediğini dile getirdi. Bahçıvan, FED’in faiz artırımının, Türkiye’de Avrupa Merkez Bankası kararlarından çok daha etkili olacağını da kaydetti. Türkiye’de Merkez Osman Sait GüntekiBankası’nın ise haziran ayı toplantısında faiz indirmeyi sürdürmesinin olasılık olduğuna dikkat çeken Bahçıvan, “Bizim isteğimiz, ihracata ve yerli malı kullanımına destek olan rekabetçi bir kurdur. Sağlıklı kur, ithalatın önünü kesecek, yerli ara malı üretimini destekleyecek ve ülkemizin yıllardır önemli risklerinden biri olan cari açığın azalmasına katkı sağlayacaktır” dedi.

12. Sanayi Kongresi ile Türkiye’nin yeni hikayesinin temeli atıldı

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan: Vergi Affı Alışkanlık ve Zafiyete Neden OluyorGelecek aylarda gelişmiş ülke ekonomilerinde toparlanmanın sürmesi halinde cari açığın daha olumlu bir görünüm sergileyeceğini belirten Bahçıvan, “Sürdürülebilir büyüme ve cari açığın çözümünde, Türkiye’nin sanayi ve üretim politikalarının yeni bir hikayeye ihtiyacı olduğu görülüyor. İSO Başkanı Erdal Bahçıvan: Vergi Affı Alışkanlık ve Zafiyete Neden OluyorBu hikaye, 12. Sanayi Kongremiz’de ortaya çıkan insan odaklı, eğitime, Ar-Ge’ye ve inovasyona önem veren bütünsel kalkınma anlayışının, toplumun tüm kesimleri tarafından benimsenmesiyle ortaya çıkacak. Bu süreçte, yerli teknolojiye, yerli patent ve üretimine önem verilmeli, kamu yönetimi de ihaleler aracılığıyla buna destek olmalıdır” dedi.

Vergi affı zafiyete neden oluyor

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan: Vergi Affı Alışkanlık ve Zafiyete Neden OluyorKonuşmasında vergi affı düzenlemesine de değinen Bahçıvan, “Vergi affı müessesesi, toplumsal vicdan açısından giderek rahatsızlık yaratıyor. Bu uygulamalar, sektörler ve firmalar arasında haksız rekabet yaratmanın yanı sıra, vergisini zamanında ödemeyenlerde nasıl olsa bir gün af çıkacak beklentisi yaratarak bu konuda bir alışkanlığın ve zafiyetin doğmasına neden oluyor. İSO Başkanı Erdal Bahçıvan: Vergi Affı Alışkanlık ve Zafiyete Neden OluyorEğer vergi affından vazgeçilmeyecekse, yıllardan beri bu sorumluluğunu disiplinli bir şekilde uygulayan vergi mükelleflerine de takdir-ödüllendirme sistemi uygulanması gerektiğine inanıyoruz” dedi. Sanayicilerin rekabet gücünü azaltan KKDF uygulamasının ve peşin ödenen KDV oranlarının düşürülmesinin Maliye Bakanlığı tarafından çözüme kavuşturulması gerektiğini belirten Bahçıvan, aynı şekilde demode olan Damga Vergisi’nin kaldırılmasını da talep etti.

Yeni vergi yasası ile performansa dayalı reyting uygulanmalı

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan: Vergi Affı Alışkanlık ve Zafiyete Neden OluyorTürkiye’nin çağdaş bir vergi yasasına ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Bahçıvan, “Son yıllarda bütçe disiplininde sağlanan takdire şayan başarıdan elde edilen kaynak, maliye felsefe ve vizyonunda değişikliğe gidilerek üretime dayalı bir sanayi için seferber edilmelidir. Maliye Bakanlığımızı, “Bütünsel Kalkınma” vizyonumuza destek olmaya davet ediyoruz” dedi.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan: Vergi Affı Alışkanlık ve Zafiyete Neden OluyorSanayinin rekabetçi yapısının korunması için firmaların performanslarına göre reyting uygulamasının hayata geçirilmesi gerektiğini kaydeden Bahçıvan, şunları söyledi: “Mükellefiyetini zamanında yerine getirenlerle bunu yapmayanlar arasında ayrımı esas alan bir uygulamaya vakit kaybetmeksizin geçilmelidir. Mükellefin kredibilitesinin devlet tarafından değer ifade etmesini istiyoruz. Performans sisteminin hem maliyeyi hem de reel sektörümüzü rahatlatacağına inanıyoruz.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan: Vergi Affı Alışkanlık ve Zafiyete Neden OluyorYine yanıltıcı belgeyi kasten veren ile bilmeden veren aynı kefeye konulmamalıdır. Sektörde dürüst çalışanlar cezalandırılmamalıdır. Alacağımız faturanın sağlıklı olacağı konusunda maalesef maliye bilgi vermiyor. Başkasının yaptığı naylon fatura için dürüst çalışan niye üç kat teminat versin? İSO Başkanı Erdal Bahçıvan: Vergi Affı Alışkanlık ve Zafiyete Neden OluyorYanıltıcı belge kullanımı gerçekten önlenmek isteniyorsa, yanıltıcı belge kullanan firmaların listesi internette mutlaka yayınlansın. Devletin gerekli bilgilendirmeyi yaptıktan sonra mükellefi denetlemesi ve sorumlu tutmasının uygun olacağına inanıyoruz.”

11 Sektör sorunlarını bakana anlattı

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan: Vergi Affı Alışkanlık ve Zafiyete Neden OluyorİSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın konuşmasının ardından İSO Meslek Komitelerinin 11 sektörünü temsilen kürsüye gelen üyeler sektörlerinin maliye ile ilgili sorunlarını ve çözüm önerilerini Bakan Şimşek’e aktarma fırsatı buldu.

Kürsüye sırasıyla şu Meslek Komitesi Üyeleri çıktı:

Gıda Ürünleri İmalatı Hüseyin Bozdağ
Tekstil Ürünleri ve Giyim Eşyası İmalatı Osman Sait Günteki
Deri ve Deri Ürünleri İmalatı Hüseyin Çetin
Orman, Kağıt Ürünleri, Mobilya İmalatı ve Basım Sanayii Fatma Saral Kaya
Kimyasal Ürünler ile Plastik ve Kauçuk Ürünlerin İmalatı Adil Pelister
Maden, Taş ve Toprak Ürünleri İmalatı Kadri Tarık Özçelik
Ana Metallerin İmalatı Mustafa Necati Tecdelioğlu
Makine, Aksam ve Metal Eşya İmalatı Ali Eren
Elektrik ve Elektronik Ürünlerin İmalatı ve Elektrik Enerjisi Üretimi Fahir Gök
Kara Taşıtları İmalatı, İsmail Göncüoğlu
Deniz Taşıtları İmalatı Adil Erkoç
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan'ın konuşma metni Attach