İSO Çatısı Altındaki AİA Heyetleri Belarus, Polonya ve Sırbistan’da…

  • Etkinlikler
heyet-gezisi-02

İstanbul Sanayi Odası (İSO) çatısı altında hizmet veren Avrupa İşletmeler Ağı’nın (AİA) öncülüğünde, farklı sektörel gruplardan firmaların katılımıyla oluşan üç farklı heyet, kendi sektörlerinde faaliyet gösteren firmalarla tanışmak ve ticari faaliyetlerini uluslararası seviyede artırmak adına görüşmeler yaptı. 22-24 Mayıs 2017 tarihlerinde Polonya, 22-25 Mayıs 2017 tarihlerinde Belarus ve 23-26 Mayıs 2017 tarihlerinde Sırbistan’a giden ilgili heyetler, AİA İstanbul Merkezi rehberliğinde ikili görüşmelerde bulundu ve firmaların stantlarını inceleyerek, pazar incelemeleri yaptılar.

İSO ve EVSİD Üyeleri, Polonya’daydı

İSO Çatısı Altındaki AİA Heyetleri Belarus, Polonya ve Sırbistan’da… 01

İSO ve EVSİD (Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği) üyelerinden oluşan ve başkanlığını İSO Meclis Üyesi Ömer Karadeniz’in yaptığı heyet, 21- 24 Mayıs tarihleri arasında bir dizi ikili görüşmeler yapmak için Polonya’ya gitti. Polonya’nın başkenti Varşova’daki etkinliklere, Karadeniz’in yanı sıra, Mustafa Akyüz ile birlikte 45. Grup Plastik Hammaddeleri ve Plastik Enjeksiyon Mamulleri Sanayii Meslek Komitesi Üyesi Oğuzhan Durmuş ve çok sayıda Türk firma katılım gösterirken, Türkiye’nin Varşova Ticaret Müşaviri Okay Öztürk ve Ekonomi Bakanlığı yetkilileri de gruba eşlik etti.

İSO Çatısı Altındaki AİA Heyetleri Belarus, Polonya ve Sırbistan’da… 02

Organizasyon kapsamında Türk firmaları, uluslararası pazarda daha etkin bir konuma gelebilmek adına, kendileriyle benzer sektörde faaliyet gösteren çok sayıda Polonya firmasıyla b2b görüşmeler yaptı. Yeni ortaklıklar ve ticaret kanalları kurulması için önem arz eden görüşmelere, hem Türk hem Polonyalı firma temsilcileri yoğun ilgi gösterdi. Grup, etkinliğe katılan firmaların stantlarını gezdi, sergilenen ürünleri inceleyerek bilgi aldı.

İSO Çatısı Altındaki AİA Heyetleri Belarus, Polonya ve Sırbistan’da… 03

İSO, programın ilk gününün sonunda, Türkiye Polonya Ticaret Müşavirliğini ve tüm heyet katılımcılarını akşam yemeğinde ağırlayarak, Türkiye’nin Varşova Ticaret Müşaviri Okay Öztürk’e ilgisinden ve yardımlarından dolayı hediye takdim etti. İSO Meclis Üyesi Ömer Karadeniz, yemekte yaptığı kısa konuşmasında, Türkiye ihracatının ivme kazanmasında sektörel ticari heyetlerinin öneminin büyük olduğunu vurguladı ve devlet teşviklerinin bu kapsamda çok değerli olduğunu belirterek Ekonomi Bakanlığı yetkililerine teşekkür etti.

22 Mayıs’ta ise heyet, Varşova’da pazar araştırması yapmak amacıyla, kentin önde gelen lokal perakende zincirlerini ziyaret etti ve buradaki ürünleri inceleme fırsatı buldu.

Belarus’un başkenti Minsk’e 12 Firmayla Gidildi

İstanbul Sanayi Odası (İSO) çatısı altında hizmet veren Avrupa İşletmeler Ağı’nın (AİA) öncülüğünde, 22-25 Mayıs tarihlerinde ikili görüşmelerde bulunmak ve pazar hakkında bilgi edinmek amacıyla, Belarus’a bir heyet ziyareti düzenlendi. Ziyarete, İSO Otomotiv Yan Sanayi Meslek Grubu üyeleriyle birlikte, çevre illerden (Bursa, İzmir, Kocaeli, Kütahya, Çorlu) otomotiv yan sanayi sektöründen firmalar katılım gösterdi.

İSO Çatısı Altındaki AİA Heyetleri Belarus, Polonya ve Sırbistan’da… 04

Başkanlığını İSO Meclis Üyesi ve 37. Grup Otomotiv ve Yan Sanayii Meslek Komitesi Başkanı Celal Kaya’nın yaptığı ve Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Hakan Kızartıcı’nın da yer aldığı heyetteki otomotiv yan sanayi üreticileri, Türkiye’nin pazar payının düşük olduğu ve otomotiv ana sanayi üretiminin yüksek olduğu Belarus ülkesine yönelik ihracatlarını, sürdürülebilir olarak artırmak için önemli temaslarda bulundu. Geziye 12 firmadan toplam 16 kişi katıldı.

Daha önce 10 Mayıs 2017 tarihinde yine İSO ev sahipliğinde yapılan Belarus ülke günü kapsamında ülke hakkında bilgi sahibi olan firmalar, bu kez ülkenin fabrika ve tesislerini ziyaret ederek ürünler ve işleyişlerle ilgili bilgi edinme şansına sahip oldu.

İlk gün akşamı grup, yemekli bir toplantıya katıldı. Türkiye’nin Belarus Büyükelçi Yardımcısı M. Yavuz Arabul'a ve Türkiye’nin Minsk Ticaret Müşaviri M. Fatih Turhan'a plaket takdim edilen toplantı da Belarus pazarı ve gezilecek firmalara dair detaylı bilgiler katılımcı firma yetkilileriyle paylaşıldı.

İSO Çatısı Altındaki AİA Heyetleri Belarus, Polonya ve Sırbistan’da… 05

Takip eden günlerde yıllık 36.000 adet üretim yapan traktör fabrikası Minsk Tractor Works, dünyanın en büyük 3. “Kaya Kamyonu” üreticisi Belaz, Doğu Avrupa’nın en büyük Kamyon ve Otobüs üreticilerinden Maz, Otomotiv yan sanayi üreticisi Bate Holding, savunma sanayisi için tekerlekli taşıyıcı, kamyon ve otobüs fabrikası Volat ve iş makinası üretim fabrikası Amkodor firmaları ile ikili görüşmeler ile birlikte fabrika üretim hatlarının ziyaretleri gerçekleştirildi.

Bu kapsamda gezilen tesislerde, Belarus Sanayi Bakanı Yardımcısı Dzmitry A. Korchyk ile Maz fabrikası gezisi sırasında bir araya gelindi ve Türk otomotiv yan sanayisinin üretim, tasarım ve mühendislik alt yapısı, test imkan ve kabiliyetleri hakkında detaylı bilgi sunuldu. Ayrıca Korchyk’e, günün hatırası açısından bir plaket takdim edildi.

Ziyaret edilen tüm firmalar, heyet olarak İSO tarafından ağırlanmak ve bir araya gelerek satın alma görüşmeleri gerçekleştirmek adına İstanbul’a davet edildi.

Tekstil ve Konfeksiyon Yan Sanayi Heyeti Sırbistan’daydı

İSO Çatısı Altındaki AİA Heyetleri Belarus, Polonya ve Sırbistan’da… 06

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’a düzenlenen Sırbistan Tekstil ve Konfeksiyon Yan Sanayi Sektörel Ticaret Heyeti’ne ise, İSO üyesi 10 Türk firmasından 14 firma temsilcisi katılım gösterdi. 23-26 Mayıs 2017 tarihleri arasında yapılan programda heyete ayrıca, Türkiye’nin Ekonomi Bakanlığı’nı temsilen İhracat Genel Müdürlüğü Tekstil ve Konfeksiyon Ürünleri Dairesi Uzmanı Ahmet Onur Öztürk de eşlik etti. Tekstil ve konfeksiyon yan sanayi üreticileri olan Türk firmalarının, hazır giyim üretiminde büyük potansiyel arz eden Sırbistan pazarındaki ihracatlarını artırmaları hedefiyle gerçekleşen seyahatte katılımcılar, bu ülkenin pazarını yerinde inceleme fırsatı buldular.

İSO Çatısı Altındaki AİA Heyetleri Belarus, Polonya ve Sırbistan’da… 07

Başkanlığını İSO Konfeksiyon Yan Sanayi Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Muharrem Özçelik’in yaptığı heyet 24 Mayıs’ta, Belgrad Sanayi Odası çatısı altında hizmet veren Sırbistan AİA ile ortak düzenlenen b2b görüşme etkinliğine katıldı. Görüşmelerde 12 Sırp firma yer alırken, toplamda 70’den fazla firma görüşmesi ile verimli bir toplantıya imza atıldı.

İSO Çatısı Altındaki AİA Heyetleri Belarus, Polonya ve Sırbistan’da… 08

25 Mayıs’ta ise Sırbistan’ın güneyindeki Niş şehrine geçildi. Burada, Sırbistan’da yatırım yapmış olan bir Türk tekstil firmasının ve hazır giyime yönelik üretim yapan bir Sırp firmasının tesislerine kapsamlı geziler yapıldı. Heyet, 26 Mayıs’ta da, Türkiye’nin Sırbistan Büyükelçisi Tanju Bilgiç ve Türkiye Sırbistan Büyükelçiliği Müsteşarı Anıl Kayalar ile bir görüşme gerçekleştirerek, Sırbistan’ın yatırımcılara sunacağı fırsatlar ve ülke pazarının genel özellikleriyle ilgili bilgi edindi.