İSO Gaziantep Seyahatinde Gaziantep Sanayi Odası İle Ortak Meclis Toplantısı Yaptı

  • Etkinlikler
gaziantep-gezisi-01

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Şanlıurfa-Gaziantep Meclis seyahatinin son günü, Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ile ortak Meclis toplantısı ile devam etti. GSO Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğlu ve GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi’nin ev sahipliğinde yapılan toplantıya İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İSO Başkan Yardımcıları İrfan Özhamaratlı ve Sadık Ayhan Saruhan, İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Bekir Yelken, İSO Yönetim Kurulu Üyeleri Sultan Tepe, Kemal Akar, Vehbi Canpolat, Cemal Keleş ve Yüksel Özyurt ile İSO Meclis Başkan Yardımcısı Serdar Urfalılar’ın yanı sıra İSO ve GSO Meclis Üyeleri de katıldı. Toplantıda eski Bakan ve İSO Meclis Onur Üyesi Ali Coşkun da yer aldı.

GSO Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğlu
GSO Meclis Başkanı
Adil Sani Konukoğlu

Toplantının açılışında konuşan GSO Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğlu, Türkiye’nin sanayiye öncülük eden iki güzide odasının toplandığını söyledi. İSO’nun Türkiye’nin öncüsü, Gaziantep’in ise Anadolu’nun öncüsi olarak bu ülke için sanayi savaşı veren kuruluşların temsilcisi olmanın gururunu yaşadıklarını belirten Konukoğlu, bu ülkenin birliği ve beraberliği için birlikte mücadele ettiklerini kaydetti. Millet olarak asker doğduklarını, kiminin sanayinin askeri, kiminin ticaretin askeri, kiminin de ordunun askeri olduğunu anlatan Konukoğlu, Barış Pınarı Harekatı’nda devletin, milletin ve ordunun arkasında olduklarını anlattı.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan GSO Meclisi’nde yaptığı konuşmada, ziyaretlerinin üç ay öncesinden planlandığını, bu sırada hızlı gelişen Barış Pınarı Harekatı nedeniyle bölge insanı ile aynı duyarlılığı gösterebilme şansını da yakaladıklarını söyledi. Kendi gelişleri ile barış sürecinin yaşandığını belirten Bahçıvan, Barış Pınarı ile başlayan süreci üretim pınarı ve sanayi pınarına dönüştürmek istediklerini dile getirdi. Söz konusu ülke güvenliği olunca her şeyin ikinci plana atıldığını anlatan Bahçıvan, “Her şeyimiz bu ülkeye feda olsun” dedi.

Vatansız kalmanın örneğine Suriye’de tanık olduklarına işaret eden Bahçıvan, şehrin nüfusunun yüzde 25’i kadar bir Suriyeli mülteciyi misafir ettiklerini belirtti. Gaziantep’in bu konuda en ufak bir sızlanmaya gitmeden Türkiye’ye ve dünyaya örnek bir davranışta bulunduğunu belirten Bahçıvan, Gaziantep’i yürekten kutladı. Barışın işaretleri ile bölgeye yeni bir heyecan geleceğini vurgulayan Bahçıvan, huzurun ve barışın ne kadar önemli olduğunu yokluğunda daha iyi anladıklarını dile getirdi. Bahçıvan, şehrin sosyolojik yapısının bir mozaik olarak örnek olduğunu söyledi. Şehrin yönetiminin örnek bir model ve anlayış ile adeta şirket yönetir gibi uygulandığını belirten Bahçıvan, kamudan gelenlerin de Gaziantep’i çok rahatlıkla sahiplenebildiğinden övgüyle bahsetti.

Bahçıvan şöyle devam etti:

“Aile işletmelerinin devamı çok önemli. İstanbul sanayisi olarak size fazla bir şey öğretmeye gerek yok. Buraya, sizden bir şey öğrenmeye geldik. Biz İstanbullu olarak sanayiyi ikinci, üçüncü nesle aktarmada çok başarılı değiliz. Siz, nesiller arasında ticari aktarımı çok iyi başardınız. Gençleriniz Batı’ya eğitim almaya gidiyorlar ama muhakkak Gaziantep’e gelip dedesinin, babasının bayrağını devralıp başarıyla devam ettiriyorlar. Bu konuda İstanbul olarak eksiğimiz çok. Sizi Allah nazardan saklasın. Bu bilgi ve tecrübe, kolay elde edilmiyor. Bunu çağla ve medeniyetle başarı içinde sürdürmek kolay değil. Görgüyü, ailenin etik ve kültürel değerleriyle harmanlamak, Antep’in ayrı bir formülü. Bu konuya yönelik eğitim ve deneyimde bizi besleyin.”

Bahçıvan, İstanbul’daki arazilerin değerlenmesi ile sanayicilerin üretmek yerine o sanayi rantını kullanmaya yönelebildiğini anlattı. Tapusuz bir sanayi modeli öneren Bahçıvan, 49 yıllığına sadece üretime yönelik olarak arazilerin sanayiciye tahsis edilmesini tavsiye etti. Sanayicinin kaynaklarını tapu ve inşaata değil, AR-GE’ye, pazarlamaya ve teknolojiye yönlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Bahçıvan, İstanbul’un da bir sanayi şehri olduğunu, sanayinin dışlanamayacağını ve katma değeri yüksek sanayiye yönelmesi gerektiğini kaydetti.

Bahçıvan şöyle devam etti:

“İSO 500’de çok değerli verilerimiz var. Firmaların birbirinden haberdar olması adına bilgi paylaşımı yapalım ve gerekirse bir tanıtım toplantısı düzenleyelim. Mesleki eğitim konusu ben en çok heyecanlandıran proje, buna odaklanmış vaziyetteyiz. Bu konuda da Gaziantep ile işbirliğine gidebiliriz.”

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi ise Barış Pınarı Harekatı’nda tek yürek olarak TSK’ya destek verdiklerini ve askeri alandaki başarıyı diplomasi alanına da yansıttıklarını söyledi. Suriye’deki terör koridorunun barış koridoruna dönüştürüleceğini anlatan Ünverdi, askeri ve diplomatik alanda atılan adımları oda ve borsalar olarak desteklediklerini belirtti. Ünverdi, ordunun sahada, devletin masada yürüttüğü mücadeleyi iş dünyası olarak sanayi ve ticarette sürdüreceklerini vurguladı. Daha müreffeh bir Türkiye için azimle çalıştıklarını ve katma değer ürettiklerini anlatan Ünverdi, üretim ve istihdam ile geleceklerine sahip çıkacaklarına değindi.

GSO Başkanı Adnan Ünverdi
GSO Başkanı Adnan Ünverdi

Gaziantep’in 180 ülkeye ihracat yaptığı ve Türkiye’nin altıncı büyük ekonomisine sahip olduğu bilgisini veren Ünverdi, yanı başlarında yaşanan kaosa rağmen son üç yılda 3 milyar dolar sanayi yatırımı yapıldığını dile getirdi. Geçtiğimiz yıl 7 milyar dolar ihracat yaptıklarını ve 5 milyar dolar ithalat yaptıklarını ifade eden Ünverdi, Gaziantep’in Türkiye’nin en büyük OSB’sine sahip olduğunu söyledi.

Asya ve Avrupa arasında bir üretim üssü olan Gaziantep’in hem Türkiye hem yurt dışından yatırımcıları davet ettiğini anlatan Ünverdi, şehrin, Suriye’nin yeniden inşasında öncü rol oynayacağını belirtti. Uygulamalı KOBİ Yetkinlik Projesi ile ilk beş model fabrikadan birinin Gaziantep’te olduğunu dile getiren Ünverdi, burada şirketlerin dijitalleşmesine öncülük edeceklerini ifade etti. 2017 yılında faaliyete aldıkları mesleki eğitim merkezlerinde beş bin kişiye mesleki eğitim verdikleri bilgisini veren Ünverdi, Brezilya’da düzenlenen dünya odalar yarışmasında en iyi eğitim kategorisinde ikinci olduklarını söyledi. Ayrıca 10. sınıfta okuyan gençlere okurken meslek sahibi olma imkanı verdiklerini anlatan Ünverdi, OSB’lerde haftada iki gün staj ile nitelikli personel ihtiyacına destek olduklarını dile getirdi. İSO’nun açıkladığı Türkiye’nin 500 Büyük ve İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırmasında 2018 yılı içinde 57 Gaziantepli firma olduğunu hatırlatan Ünverdi, yerli tüketimin önemine de değinerek ne kadar buna önem verirlerse ekonomik olarak o kadar da bağımsız olacaklarının altını çizdi.

Toplantının ardından İSO ile GSO arasında İşbirliği Protokolü imzalandı. İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ile GSO Başkanı Adnan Ünverdi tarafından imzalanan protokol, odaların yükümlü oldukları belgelendirme hizmetlerinin yanı sıra eğitim, araştırma, bilgilendirme, danışmanlık ve yayın hizmetlerini kapsıyor.