İSO, Malezya Ülke Günü Etkinliğinde İş ve Yatırım Fırsatlarını Ele Aldı

  • Etkinlikler
malezya-ulke-gunu-01

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Güneydoğu Asya’nın güçlü ekonomilerinden Malezya’daki yatırım ve iş fırsatlarını Türk sanayicilerine tanıtabilmek amacıyla Malezya Ülke Günü ve Yatırım Fırsatları Semineri düzenledi. İSO Yönetim Kurulu Üyesi Vehbi Canpolat’ın ev sahipliğinde Odakule’de yapılan etkinliğe Malezya’nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Arhan Syafrisyah Shah Anvar de katıldı. Etkinlikte hem Malezya’da hem de bölgede yatırım ve iş birliği fırsatlarını dinlemek isteyen pek çok sanayici ve iş insanı da yer aldı.

ISO, Malezya Ülke Günü ve Yatırım Fırsatları Semineri Düzenledi

Etkinliğin açılışında konuşan İSO Yönetim Kurulu Üyesi Vehbi Canpolat, Türk ve Malay milletleri arasındaki ilişkilerin Malezya’nın kurulmasından önceye dayanan köklü tarihi ve kültürel temellere sahip olduğunu söyledi. Büyük önder Atatürk’ün önderliğinde yürütülen İstiklal Mücadelesi ve 1923’te kurulan Cumhuriyet’in o dönemde İngiliz egemenliği altındaki Malay yarımadasında oluşan bağımsızlık hareketlerinin ilham kaynaklarından biri olduğunu hatırlatan Canpolat, diplomatik ilişkilerin 1964 yılında tesis edildiği Malezya ile Türkiye arasında geniş kapsamlı ve yakın ilişkilerin mevcut olduğuna değindi. Canpolat, iki ülkenin başta BM, İslam İş Birliği Teşkilatı ve D-8 ülkeleri olmak üzere, çok taraflı platformlarda iş birliği içinde olduğunu dile getirdi.

İSO Yönetim Kurulu Üyesi Vehbi Canpolat
İSO Yönetim Kurulu Üyesi
Vehbi Canpolat

16-17 Nisan 2014 tarihlerinde dönemin Malezya Başbakanı Najib Razak’ın Türkiye’yi ziyareti sırasında imzalanan Türkiye-Malezya Serbest Ticaret Anlaşması’nın 1 Ağustos 2015 tarihinde yürürlüğe girdiğini ifade eden Canpolat, söz konusu anlaşmanın Türkiye ile ASEAN üyesi bir devlet arasında yürürlüğe giren ilk STA olma özelliğini taşıdığına dikkat çekti. Canpolat, Asya'ya açılan önemli bir pencere konumunda olan Malezya ile ticari ilişkilerinin özellikle imzalanan STA sonrası büyük bir ivme kazandığını anlattı.

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere bakıldığında; 2019 yılında ticaret hacminin yaklaşık 2,2 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirten Canpolat, iki ülke arasındaki ticaret potansiyeli dikkate alındığında bu tutarı çok daha ileri seviyelere taşımaları gerektiğini söyledi. 

Türkiye ve Malezya'nın Ekonomik İlişkilerinin Boyut Kazandığı Belirtildi

Son yıllarda Türkiye ile Malezya'nın ekonomik ilişkilerinin, temel ürün ithalat ve ihracatının dışına çıkarak ortak yatırım projeleriyle ayrı boyut kazandığını ifade eden Canpolat, Malezya firmalarının Türkiye’de enerji, havalimanı, sigorta ve sağlık sektörlerinde önemli yatırımlara sahip iken; savunma sanayii iş birliği bakımından da Malezya’nın Güneydoğu Asya bölgesinde önemli bir ortakları olduğunu ekledi.

Malezya’nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Arhan Syafrisyah Shah Anvar
Malezya’nın Ankara Büyükelçiliği
Maslahatgüzarı Arhan Syafrisyah
Shah Anvar

Malezya’nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Arhan Syafrisyah Shah Anvar ise iki ülke arasında güçlü ilişkiler olduğunu vurguladı. İki ülke olarak karşılıklı saygıya dayalı bir ilişkileri olduğunu ve ortak prensiplere sahip olduklarını dile getiren Anvar, 2019’da iki ülke liderlerinin birbirlerine yaptığı ziyaretin ilişkileri hızlandırdığını söyledi. Halklar arasındaki iletişim arttıkça bunun ekonomik ilişkilere de yansıyacağını belirten Anvar, amaçlarına ulaşmak için birlikte çalışmanın gerektiğini ifade etti. Savunma sanayisinde pek çok ortak çalışmanın yapıldığının altını çizen Anvar, Malezya’nın Türkiye’nin savunma sanayi kapasitesinden yararlanmak istediğini ekledi. 2018 yılında Malezya’dan Türkiye’ye turizm amaçlı 95 bin kişi gelirken bu rakamın 2019’da 120 bine çıktığını anlatan Anvar, Malezya halkının Türkiye’yi çok sevdiğini belirtti. Anvar, Malezya’da iyi bir yatırım altyapısı ve iş yapmak için iyi bir ortam olduğunu belirterek iş insanlarını yatırım için cesaretlendirmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

Ticaret Bakanlığı Ticaret Baş Müfettişi Esat Durak
Ticaret Bakanlığı Ticaret
Baş Müfettişi Esat Durak

Sonrasında Malezya Ticaret, İş Birliği ve Yatırım Fırsatları başlıklı bir panel yapıldı. Panelde Ticaret Bakanlığı Ticaret Baş Müfettişi Esat Durak, Malezya’nın genel görünümü hakkında bir sunum yaptı. Ülkenin 32.5 milyonluk bir nüfusa sahip olduğunu belirten Durak, Malezya’nın Dünya Bankası’nın İş Yapma Kolaylığı sıralamasında 190 ülke içinde 12. olduğunu söyledi. Ülkeye geçtiğimiz yıl 8 milyar dolar yabancı sermaye girdiğine dikkat çeken Durak, Malezya’nın 208.3 milyar dolar ihracat yaparken 172.2 milyar dolar ithalat yaptığını kaydetti. Durak, Malezya’nın elektrik elektronik ürünler, mineral yakıtlar ve yağlar ile kazan ve makinalar ihraç ettiğini; ithalatında da en çok bu malların ara mallarının yer aldığını anlattı. En çok ihracatı Singapur, Çin ve ABD’ye yaptığını belirten Durak, en çok ithalatın ise Çin, Singapur ve Japonya’da yapıldığını kaydetti.

Matrade İstanbul Ticaret Müşaviri Rosmizah Mat Jusoh
Matrade İstanbul Ticaret Müşaviri
Rosmizah Mat Jusoh

Panelde konuşan Matrade İstanbul Ticaret Müşaviri Rosmizah Mat Jusoh, Malezya’da işsizliğin 3,3 oranında olduğunu ve kişi başına düşen GSYİH’nin 11.339 dolar olduğunu söyledi. Malezya’nın ürettiği ürünlerden de bahseden Jusoh, dünyadaki tıbbi eldivenlerin yüzde 50’sini ve palm yağı üretiminin yüzde 39’unu Malezya’nın sağladığını ifade etti. 1970 ve 80’lerde ülkeye dış yatırım çekmek yönünde politikalar uygulandığını anlatan Jusoh, Türkiye’nin dış ticaret partnerleri arasında 24. sırada olduğunu belirtti. 2015’te yürürlüğe giren serbest ticaret anlaşması ile iki ülke arasındaki ticaretin arttığını dile getiren Jusoh, son iki yılda düşüş olsa da 2019 yılında 2 milyar doların üzerinde ticaret hacminin olduğunu kaydetti.

Matrade İstanbul Direktör Yardımcısı Azfar Azhar
Matrade İstanbul Direktör
Yardımcısı Azfar Azhar

Matrade İstanbul Direktör Yardımcısı Azfar Azhar ise Malezya’daki helal endüstrisi hakkında dinleyicilere bilgiler verdi. Malezya’nın toplam ihracatında helal ürünlerinin oranının yüzde 4 olduğunu belirten Azhar, en çok Singapur, Çin, Japonya ve ABD’ye ihracat yaptıklarını kaydetti.

Ardından moderatörlüğünü İSO AB ve Uluslararası İlişkiler Şubesi Müdür Yardımcısı Mehmet Akif Meral’in yaptığı Malezya’da İş Yapan Firma Deneyimleri” başlıklı bir panel yapıldı. Panelde DEİK Türkiye – Malezya İş Konseyi Başkan Yardımcısı ve Türk Hava Yolları Teknik’ten Halil Tokel, FNSS Savunma Sistemleri Uzak ve Orta Doğu Programlar Direktörü Ceyhun Süer ve Evyap Sabun Yağ Gliserin CFO’su Ekrem Erdem, Malezya’daki deneyimlerini dinleyicilerle paylaştı. Ardından panelistler dinleyicilerden gelen sorulara yanıt verdi.

Malezya'da İş Yapan Firma Deneyimleri

İSO, Malezya Ülke Günü Etkinliğinde İş ve Yatırım Fırsatlarını Ele Aldı