İSO Meclis Başkanlık Divanı ve Yönetim Kurulu, Teknopark İstanbul’da

  • Etkinlikler
teknopark-ziyareti-02

Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği (SAHA İstanbul) ve Teknopark İstanbul Yönetimleri, İSO Meclis Başkanlık Divanı ve Yönetim Kurulu Üyelerini Pendik-Kurtköy’de bulunan Teknopark İstanbul’da ağırladı. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan başkanlığındaki heyette İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, aynı zamanda İSO Meclis Başkan Yardımcısı da olan SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Büyükdede, İSO Meclis Başkanlık Divanı Katip Üye Serdar Urfalılar, İSO Başkan Yardımcıları Adnan Dalgakıran ve İrfan Özhamaratlı, İSO Yönetim Kurulu Üyeleri Nahit Kemalbay, Ali Eren, Sultan Tepe, Sadık Ayhan Saruhan ve M. Ata Ceylan yer aldı.

İSO Meclis Başkan Yardımcısı ve SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Büyükdede
İSO Meclis Başkan Yardımcısı ve
SAHA İstanbul Yönetim Kurulu
Başkanı Hasan Büyükdede

SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Büyükdede, SAHA İstanbul’un kuruluş süreci ve nedenleri ile ilgili katılımcılara bilgi verdi. İstanbul sanayisinin bu sisteme dahil olma ihtiyacı doğduğunu ve bu yüzden derneği kurduklarını belirten Büyükdede, “İSO Üyelerini burada yatırıma nasıl ikna edebiliriz? Bu Teknopark’ın yüzde 10’u dolu ve yatırımcıyı bekliyor. Burada imkanlar son derece iyi. İSO’nun burada etkin bir şekilde yer alabileceğini ve sanayicilerin burayı değerlendirebileceğini düşünüyoruz. Havacılık Bakım Onarım ve Modifikasyon Merkezi (HABOM) ve myTECHNIC burada bulunuyor, bu imkanları kullanmak gerekir. Özellikle sivil havacılığın burada konumlandırılması noktasında teşvik edici olmalıyız. İstanbul ve civarındaki şirketlerin kümelenmesiyle bölgenin bir teknoloji üretim üssü olacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Teknopark İstanbul Genel Müdürü İsmail Arı
Teknopark İstanbul
Genel Müdürü İsmail Arı

Teknopark İstanbul Genel Müdürü İsmail Arı, İSO heyetine yaptığı konuşmada Teknopark İstanbul’un çok eski bir tarihçesi olduğunu ve Turgut Özal ve Vahit Erdem’in bölgede bir havacılık üssü tasarlamasından bugünlere geldiğini söyledi. Teknopark’ın daha kavram olarak yeni çıkmışken o yıllarda kurgulanan bir yapı olduğunu ifade eden Arı, hem Türkiye’nin hem de bölgenin en prestijli teknoloji geliştirme projelerinden biri olduğunu aktardı. Projenin temel amacının endüstri ve inovasyon olduğuna dikkat çeken Teknopark İstanbul Genel Müdürü Arı, uluslararası akademide teknoloji odakları tarafından tanınan ve referans alınan saygın bir bilim ve teknoloji merkezi olduğunu belirtti. İsmail Arı, yerli ve yabancı yatırımcılar için her yönü ile cazip, verimli ve çok yüksek standartlarda iş ortamı yarattıklarını ve bu teknoparkın bilinen en yüksek prestijli proje olduğunu söyledi. 4 saat mesafede 56 ülke ve 1.5 milyar insan ve 10 milyar dolarlık bir pazara erişebildiklerini hatırlatan Arı, “Cari açığı en çok olan sektörleri kapsayıcı bir anlayışımız var. Enerji konusundaki 100 şirket 1000 firmaya çıkarılacak ve istihdam da 30 bin personele yükselecek. Üniversiteler ile çok yakın bir ilişkimiz var zira ulusal bir projeyiz ve her kurum ile ilişkilerimizi sürdürüyoruz. SAHA İstanbul’un burada olması bize ayrıca güç katıyor” dedi.

İSO Meclis Başkanlık Divanı ve Yönetim Kurulu, Teknopark İstanbul’da 02

Teknopark İstanbul ziyareti sırasında İSO Meclis Başkanlık Divanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri Turkish Technic’i de ziyaret etti. Ziyaret sırasında Turkish Technic Genel Müdür Danışmanı Halil Tokel ayrıntılı bir sunum yaparak ulusal ve uluslararası alanda verdikleri etkin hizmetleri anlattı.

Teknopark İstanbul Hakkında

Türkiye’nin en büyük, Avrupa'nın ilk üç teknoparkından biri olarak tasarlanan bir Teknopark İstanbul, yerli ve yabancı yatırımcıların Türkiye’nin teknoloji geliştirme kapasitesine katkıda bulunabilmesi amacı ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve İstanbul Ticaret Odası ana ortaklığında kurulmuş bir teknoloji geliştirme bölgesi… Teknopark İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nı da içine alan ve 1.300 hektarlık bir alan üzerinde kurulu İleri Teknoloji ve Endüstrileşme Parkı (İTEP) projesinin en önemli etaplarından birisini oluşturuyor. Teknopark İstanbul’un amacı AR-GE faaliyetlerinin, inovasyonun ve teknolojik üretimin desteklendiği, bunların da girişimciliği ve ekonomiyi tetiklediği bir ekosistem yaratmak.

İSO Meclis Başkanlık Divanı ve Yönetim Kurulu, Teknopark İstanbul’da 01

Pendik-Kurtköy’de yer alan Teknopark İstanbul, 62 bin metrekareden oluşan ilk bloklarını 2013 sonu itibarıyla devreye aldı. “Havacılık ve Uzay, Sağlık Bilimleri, Savunma Sanayii, Enerji, Denizcilik, İleri Elektronik, İleri Malzemeler, Endüstriyel Yazılım” odak teknoloji alanlarında AR-GE faaliyeti yürüten yaklaşık 100 firmaya, 30 girişimci kuluçka şirketine ve 1.500 AR-GE personeline ev sahipliği yapıyor; üniversite ve iş dünyasını da arkasına alarak birlikte verimli araştırma alanları tesis ediyor.

Teknopark İstanbul aynı zamanda ulusal inovasyon ekosistemine katkıda bulunarak kritik teknolojilerde kurulacak AR-GE ve Mükemmeliyet Merkezlerinin adresi olmayı da amaçlıyor.

Teknopark İstanbul'un uluslararası ölçekte Uluslararası Bilim Parkları ve Yenileşim Alanları Birliği (IASP) ve Asya Bilim Parkları Birliği (ASPA) adlı küresel organizasyonlara tam üyeliği bulunuyor. Ayrıca Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya’daki teknoparklarla yapılan ikili anlaşmalarla her iki teknoparkın AR-GE ve kuluçka firmalarının belirli bir süre ücretsiz ofis alanına sahip olmasının yanı sıra teknoparkların sunduğu her türlü idari ve teknolojik altyapı hizmetlerinden de hiçbir ücret ödemeden faydalanması öngörülüyor.