İSO Meclisi, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi ile Ortak Toplantı Yaptı

  • Etkinlikler
urfa-gezisi-ikincigun-01

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi, Şanlıurfa-Gaziantep seyahatinin ikinci gününde, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) ile ortak Meclis toplantısı gerçekleştirdi. İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İSO Başkan Yardımcıları İrfan Özhamaratlı ve Sadık Ayhan Saruhan, İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Bekir Yelken, İSO Yönetim Kurulu Üyeleri Sultan Tepe, Kemal Akar, Vehbi Canpolat, Cemal Keleş ve Yüksel Özyurt ile İSO Meclis Başkan Yardımcısı Serdar Urfalılar’ın katıldığı toplantıda İSO Meclis Üyeleri de bulundu.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan

ŞUTSO Meclis Başkanı Ahmet Altun ve ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Halil Peltek’in ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda konuşan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye’nin kaynak problemi olmadığını ancak kaynakları doğru kullanma problemi olduğuna değindi. Bahçıvan, kaynakları doğru tespit edip doğru kullanma konusunda aciliyetleri olduğunu kaydetti. Ancak bu kaynakların rasyonel bir akıl ile kullanılması halinde güzel ülkemizin her kenti ekonomik refah açısından istediğimiz seviyeye gelir.

İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay
İSO Meclis Başkanı
Zeynep Bodur Okyay

İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay da yaptığı konuşmada artık Türkiye’nin birtakım sorunları geride bırakıp ekonomiyi canlandırmak için AR-GE ve inovasyonu teşvik etmekle uğraşmaları gerektiğine vurguladı. Okyay, Türkiye’nin iyi teşvikler verdiğini ve katma değeri artırmanın önemli olduğunu söyledi.

ŞUTSO Meclis Başkanı Ahmet Altun
ŞUTSO Meclis Başkanı Ahmet Altun

Açılışta konuşan ŞUTSO Meclis Başkanı Ahmet Altun, Şanlıurfa’nın emin adımlarla geleceğe ilerlerken aksaklıkları bertaraf etmek için çalıştıklarını söyledi. AR-GE, inovasyon, katma değeri yüksek ürünler üretmek vizyonu ile çalıştıklarını kaydeden Altun, ŞUTSO olarak bu faaliyetleri yürütürken, duayen sanayicileri çatısı altında bulunduran İSO’dan destek isteyerek işbirliği talep etti. İSO’nun mentorluğunda yapılacak çalışmaların Şanlıurfa ekonomisine güç katacağına değinen Altun, şehrin Türkiye pamuk üretiminin yarısını yaptığını hatırlattı. Pamuğun İstanbul’da işlenerek iç ve dış piyasaya işlenmiş ürün olarak sunulduğuna değinen Altun, Altıncı Bölge teşviklerinin kendilerine ciddi destek sağladığını anlattı. Altun özellikle tekstil alanında işbirlikleri olabileceğini belirterek odalar olarak gelecek için inisiyatif almaları gerektiğini ve geleceklerini planlamak için burada olduklarını ekledi.

İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay ise Suriye savaşının bedelini en ağır ödeyen ülkenin Türkiye olduğunu söyledi. İnsanlara insanca davranma hakkı gözetme cephesinden baktıklarında 4 milyon mülteciye kapılarını açtıklarını hatırlatan Okyay, 40 milyar doları aşan bir fatura ödediklerini ve bunun pek çok ekonomik ambargodan daha ağır olduğuna değindi. Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde bazı olaylar nedeniyle bir devleti yeşertme çabalarına sessiz kalamayacağını belirten Okyay, Türkiye’nin bir şekilde cevap vermek zorunda kaldığını ve Barış Pınarı Harekatı’nın tamamen ihtiyaçtan kaynakladığını anlattı. Kısa sürede sonucu almanın kendilerini mutlu ettiğine işaret eden Oktay, Atatürk’ün “Askeri faaliyetler siyasi faaliyetlerin ümitsiz olduğu anda başlar” sözünü hatırlattı.


Soldan sağa: ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Halil Peltek, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İSO Meclis Onur Üyesi Ali Coşkun, İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, ŞUTSO Meclis Başkanı Ahmet Altun

Bu bölgenin çok özel bir bölge olduğunu vurgulayan Okyay, dünya tarihini değiştiren Göbeklitepe ile birlikte verimli topraklarındaki tarım, hayvancılık ve turizm ile bölgenin çekim merkezi olduğunu belirtti. Şanlıurfa ticaret erbabının kabiliyetlerini bildiklerini dile getiren Okyay, hem karşılıklı dayanışma ile bağların güçlendirilmesi hem de yapılabilecekleri yerinde görme adına saha ziyaretinin önemli olduğunu ifade etti. Artık Türkiye’nin birtakım sorunları geride bırakıp ekonomiyi canlandırmak için AR-GE ve inovasyonu teşvik etmekle uğraşmaları gerektiğinin altını çizen İSO Meclis Başkanı Okyay, Türkiye’nin iyi teşvikler verdiğini ve katma değeri artırmanın önemli olduğunu söyledi. Şanlıurfa’da çok fırsat olduğuna ve sanayinin çeşitlenmesinin önemine değinen Okyay, tarım önemli olsa da istihdamın sanayi ile artacağını ve bu bölgede sanayinin yeşermesi için gayret göstermeleri gerektiğini dile getirdi. Okyay bunun için birlikte inisiyatif almaları gerektiğinin altını çizdi.

ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Halil Peltek
ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı
İbrahim Halil Peltek

ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Halil Peltek geçmişten süregelen Şanlıurfa ve İstanbul arasında bir kültürel bağ olduğunu söyledi. Bazı insanların gittiği yeri mutlu ettiğini belirten Peltek, İSO Meclis ziyaretinin kendilerini mutlu ettiğini aktardı. Hem kendi şehirlerinde hem bölgede mutlu bir yaşam ve gelecek istediklerini dile getiren Peltek, Şanlıurfa’nın bir mozaik olduğunu ve huzur ve barış içerisinde üretmek istediklerini vurguladı. Coğrafyalarının makus kaderini değiştirmek istediklerini ifade eden Peltek, Şanlıurfa ve bölgesini kalkındırmak için hareket edeceklerini ekledi.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İSO Meclisi olarak her yıl bir veya iki şehri ziyaret ettiklerini söyledi. Bu ziyaretlerde İstanbul sanayicisinin bilgi ve birikimini gittikleri yerdeki dost ve meslektaşlarına aktardıklarını belirten Bahçıvan, fırsatları değerlendirebilmek için altyapı oluşturduklarını anlattı. Şanlıurfa seyahatinin de Barış Pınarı Harekatı’na denk geldiğini belirten Bahçıvan, yaşanan gelişmeler nedeniyle ayaklarının uğurlu geldiğinin kanıtı olduğunu ifade etti. Söz konusu vatan olduğunda her şeyin ikinci planda kaldığına değinen Bahçıvan, “Söz konusu vatan ve ülke güvenliği olduğu zaman ekonomi de dahil her şey ikinci planda kalır. Şu anda Harekatın sona ermesi ile oluşan moral sürecinin önümüzdeki dönemde ekonomimizdeki olumlu işaretlerini mutlaka göreceğiz” dedi.


Soldan sağa: ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı
İbrahim Halil Peltek, İSO Yönetim Kurulu
Başkanı Erdal Bahçıvan

Bahçıvan, bütün özel sektör olarak Mehmetçik’in yanında olduklarını ve dünya anlamasa da güvenlik konusunda Türk özel sektörünün herkese en değerli mesajı verdiğini ifade etti. Askeri alanda yaşanan başarının siyasi anlamda da kendisini ortaya koyacağını belirten Bahçıvan, barışın ve huzurun çok önemli olduğunu dile getirdi. Bahçıvan, “Ekonominin temelinde istikrarı ve barışı temel alıyoruz. Barışın olduğu yerde bereket oluyor. Bereketin olduğu yerde iş oluyor” şeklinde konuştu.

Bu toprakların daima stratejik öneme sahip olduğunu belirten Bahçıvan, gerçek anlamda sığınabilecekleri dost olmadığını anlattı. Hangi etnik köken, din ve mezhepten olursa olsun kardeşlik hukukunu ve birlikte yaşama kültürünün bu coğrafyanın gücünün kendilerini yarınlara taşıma noktasında birçok imkan doğuracağının altını çizdi. Bu bölgeye gelmelerinin asıl nedeninin ekonomik olduğunu belirten Bahçıvan, el ele vererek kaynaklarını nasıl daha güçlü kullanabileceklerini araştırmak için geldiklerini anlattı. Ekonomik başarı olmadan toplumsal huzur olamayacağına değinen Bahçıvan, İstanbul’un, Ankara’nın İzmir’in huzurunun kendi başına sağlanamayacağını, Şanlıurfa’nın, Gaziantep’in, Adıyaman’ın huzuru sağlanırsa buranın da huzurlu olacağını anlattı.

Türkiye’nin kaynak problemi olmadığını ancak kaynakları doğru kullanma problemi olduğuna değinen Bahçıvan, kaynakları doğru tespit edip doğru kullanma konusunda aciliyetleri olduğunu kaydetti. Sanayicilerin Şanlıurfa’ya yatırım konusunda istekli olduğuna değinen Bahçıvan, yatırım yapan sanayicilerin memnun olması halinde bunun en büyük teşvik ve referans olacağını vurguladı. Özellikle istihdam konusunda sorun yaşayan İstanbullu sanayicinin Şanlıurfa’da aynı sorunlarla karşılaşmaması gerektiğini anlatan Bahçıvan, meslek liselerinin yetersizliği nedeniyle İstanbullu sanayi firmalarının kendi eğitimini kendisinin verdiğini anlattı. Bahçıvan, istihdam altyapısı sağlandığında aynı şeyi Şanlıurfa’da da yapabileceklerini belirtti.

Bahçıvan, markalaşmanın önem taşıdığı bu dönemde pamuğun merkezi olan Şanlıurfa’nın pamuğunun, içine konulduğu çuval ile karışan jüt nedeniyle değerinin düşmesinin kabul edilemez olduğunun altını çizdi. Bunun yanında Şanlıurfa’da satılan tarım ilaçlarının yarısından çoğunun sahte olduğuna da değinen Bahçıvan, bunun çözümünün bulunması konusunda ısrarcı olmaları gerektiğini vurguladı.

İSO Meclis Onur Üyesi Ali Coşkun da kürsüye gelerek bir konuşma yaptı. Birlik olmakta bereket olduğunu belirten Coşkun, geldikleri noktada Türkiye’nin tek çıkış yolunun yatırım, üretim ve ihracat seferberliği olduğunu kaydetti. Şanlıurfa’da bir yatırım fırsatları sempozyumu yapılmasının faydalı olacağına değinen Coşkun, kaynakların israfının Türkiye’nin çok önemli bir sorunu olduğunu vurguladı. Odaların ekonominin kalbi olduğuna işaret eden Coşkun, “Odalar ne kadar güçlü olursa Türkiye de o kadar güçlü olur” dedi.

Yapılan toplantının ardından İSO Meclis Üyeleri, Şanlıurfa OSB’deki bazı fabrikaları gezerek incelemelerde bulundu. OSB’deki sanayileşmenin sektörel yapısı hakkında bilgi aldı. Heyet daha sonra Gaziantep’e doğru yola çıktı.