İSO Tarafından Düzenlenen Kanada Ülke Günü’nde Ülkedeki İş Fırsatları Anlatıldı

  • Etkinlikler
kanada-ulke-gunu-01

İstanbul Sanayi Odası (İSO), dünyanın en gelişmiş ekonomilerinden birine sahip olan Kanada’daki fırsatları Türk sanayici ve iş insanlarına sunmak üzere Kanada Ülke Günü ve Yatırım Fırsatları semineri düzenledi. İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı’nın ev sahipliğinde Odakule’de yapılan etkinliğe Kanada İstanbul Başkonsolosu Ulric Shannon da katıldı. Etkinliğe çok sayıda sanayici ve iş insanı ilgi gösterdi.

İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı, Kanada’nın Kuzey Amerika pazarı ile hızla gelişen Asya ekonomileri arasında bir köprü görevi gördüğünü söyledi. Özhamaratlı, stratejik pozisyonu ile Kanada’nın dünyanın en büyük dokuzuncu tüketim pazarı olduğunu dile getirdi. Kanada’nın ABD ve Meksika ile gerçekleştirilen Kuzey Amerika Serbest Ticaret Alanı (NAFTA) sayesinde 443 milyonu aşan bir tüketici kitlesine ulaşma imkanı sağladığını belirten Özhamaratlı, ülkenin güvenli iş ve yatırım ortamı ile de dünyanın önde gelen en dinamik ekonomilerinden biri olduğunu kaydetti.

İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı
İSO Yönetim Kurulu Başkan
Yardımcısı İrfan Özhamaratlı

Kanada’ya ihracatlarının yaklaşık yüzde 85’inin sanayi, yüzde 15’inin tarım ürünlerinden oluştuğuna değinen Özhamaratlı, Kanada’ya ihracatlarındaki başlıca ürünlerin demir çelik çubuklar ve otomobil olduğu bilgisini verdi. Kanada’dan yapılan ithalatta genellikle ham madde ve yarı mamul ürünlerin ön plana çıktığına işaret eden Özhamaratlı, Türkiye’nin Kanada’dan en çok altın, kuru baklagiller, helikopterler, uydular, uzay araçları ve taşkömürü ithal ettiğini dile getirdi.

2016 yılında AB ile Kanada arasında imzalanan CETA serbest ticaret anlaşmasına değinen Özhamaratlı, bu anlaşmanın dünya ticareti açısından kritik olduğunu vurguladı. AB’nin dünya ticaretindeki rolünü ve önemini devam ettirebilmesi için özellikle büyük ekonomilerle bu tür kapsamlı ticaret anlaşmaları imzalamaya devam etmesi gerektiğine değinen Özhamaratlı, ülkenin bu anlaşma ile ürünlerini gümrüksüz olarak Türkiye'ye sokma hakkı kazandığını hatırlattı. Türk menşeli ürünlerin ise hala Kanada gümrük vergilerine tabi olduğu bilgisini veren Özhamaratlı, iki ülke arasında serbest ticaret anlaşması imzalanmasının bu bakımdan çok önemli olduğunun altını çizdi.

Kale Grubu Başkan Yardımcısı ve Teknik Bölüm Başkanı Osman Okyay
Kale Grubu Başkan Yardımcısı ve
Teknik Bölüm Başkanı
Osman Okyay

Kanada’da İş Yapan Firma Deneyimleri paneline aynı zamanda Türkiye-Kanada İş Konseyi Başkanı da olan Kale Grubu Başkan Yardımcısı ve Teknik Bölüm Başkanı Osman Okyay’da katıldı. Grup olarak Kanada ile ilgili iş deneyimlerini, bu ülkedeki fırsatları katılımcılarla paylaşan Okyay, katılımcılardan gelen soruları da yanıtladı.

Sonrasında kürsüye gelen Kanada İstanbul Başkonsolosu Ulric Shannon, Kanada’nın Türkiye ile iş ilişkilerini geliştirmek istediğini söyledi. İki ülke arasında büyük bir ekonomik potansiyel olduğunu belirten Shannon, iş dünyasının bunun farkına varmaya başladığını kaydetti. İki ülke iş insanlarının sadece ticari faaliyetlerde değil, üçüncü ülkelerde de birlikte yatırım yapabileceklerini anlatan Shannon, özellikle altyapı ve enerji sektörlerinde bu konuda çalışmalar olduğnu anlattı. Kanada ekonomisinin genel özellikleri hakkında da bilgi aktaran Shannon, OECD ülkeleri arasında yüksek büyüme ve düşük enflasyon rakamları ile önemli bir başarı hikayesi yakaladığına değindi.


Kanada İstanbul Başkonsolosu
Ulric Shannon

Kanada’nın doğal kaynaklar bakımından zengin olduğunu hatırlatan Shannon, madencilik sektörünün en büyük ülkesi olduğunu ifade etti. Sektörleri çeşitlendirmek istediklerini vurgulayan Shannon, uzay teknolojileri ve modern tarım uygulamaları gibi konuların hükümetçe desteklendiğini dile getirdi. Shannon AR-GE alanında G20 ülkeleri içinde en önlerde yer aldıklarını belirtti. Shannon, Kanada’nın yabancı yatırımcılara pek çok fırsat sunduğunu ve Türk girişimcilerin de bundan faydalanmasını istediklerini anlattı.

Kanada’da Ticaret İşbirliği ve Yatırım Fırsatları başlıklı panelde Ticaret Bakanlığı İhracatı Geliştirme Uzmanı Oya Benli Özbaş, Kanada Bağımsız İşletmeler Federasyonu CEO’su Dan Kelly, Kanada Başkonsolosluğu’ndan Ela Uluatam Özenir, Miller Thomson Hukuk Bürosu’ndan Eugene Gierczak ve Kanada Büyükelçiliği’nden Ezgi Çelik, Kanada ekonomisi hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.

Kanada’da İş Yapan Firma Deneyimleri panelinde ise aynı zamanda Türkiye-Kanada İş Konseyi Başkanı da olan Kale Grubu Başkan Yardımcısı ve Teknik Bölüm Başkanı Osman Okyay, Etiya CEO’su Aslan Doğan, Twentify CEO’su İlker İnanç, Kanada‘da yaptıkları yatırımlar neticesinde yaşadıkları deneyimleri anlattı. Panelin ardından dinleyicilerden gelen sorular katılımcılar tarafından yanıtlandı.

IRCC Mobility Tool Kit, Canada’s Comparative Advantage (Sunum) Attach Doing Business in Canada (Sunum) Attach Kanada’da Yatırım Ortamı ve Sektörlere Bakış (Sunum) Attach Business Opportunities in Canada: An SME Perspective (Sunum) Attach Kanada Pazarına İhracat İmkanları (Sunum) Attach