İSO Üyeleri, Güneydoğu'da Büyük Sevgiyle Karşılandı

  • Etkinlikler
diyarbakir-gezisi-02

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan Güneydoğu'da "Artık parmaklar tetiklere değil, yüreklere dokunmalı" mesajını verdi.

İstanbul Sanayi Odası, meclis üyelerinden oluşan yaklaşık 50 sanayicinin katılımıyla Diyarbakır ve Mardin'e iki günlük bir gezi gerçekleştirdi. Diyarbakır'da, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'nın yaptığı meclis toplantısına konuk olan Erdal Bahçıvan Başkanlığı'ndaki İSO üyeleri, sonrasında Diyarbakır OSB'de bölgedeki yatırım imkanlarını yerinde inceledi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO), meclis üyelerinden oluşan yaklaşık 50 sanayicinin katılımıyla Diyarbakır ve Mardin'e iki günlük bir gezi gerçekleştirdi. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Meclis Üyeleri ve kalabalık bir gazeteci grubunun katıldığı gezide ilk durak Diyarbakır oldu.

İSO başkan yardımcıları Mustafa Özkazanç ve Adnan Dalgakıran'ın yanı sıra yönetim kurulu üyelerinin de bulunduğu heyet, Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in de katıldığı Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'nın eylül ayı meclis toplantısına konuk oldu. Meclis toplantısının açılış konuşmasını yapan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, konuşmasında Diyarbakır ve bölgenin sorunlarının yanı sıra Suriye'de yaşanan gelişmelere de dikkat çekti.

Konuşmasında Diyarbakır'ın tarih boyunca uygarlığın doğduğu Mezopotamya ile Anadolu arasında bir köprü işlevi gördüğünü kaydeden İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, "Fırat'ın kardeşi Dicle'ye ev sahipliği yapan, tarihi surlarıyla insanları büyüleyen Diyarbakır'ın geçmişi tarihin derinliklerinde kök salmış olmakla birlikte bu güzel şehir, yakın zamanlara kadar devlet tarafından ihmal edilmiş olmanın ciddi sıkıntılarını yaşıyor. Yılların ekonomik ihmali yetmezmiş gibi otuz yıla yakın bir süre bu şehre, bölgeye ve ülkemize büyük acılar yaşatan bir çatışma süreci yaşandı. Kandan ve çatışmadan beslenen, nemalanan acımasız bazı çevrelerin dışında herkesin maddi ve manevi açıdan çok şey kaybettiği bu olumsuz dönem, çok şükür bir süredir gerilerde kalmış durumda" dedi.

"Parmaklar tetiklere değil, yüreklere dokunmalı"

"Artık parmaklar tetiklere değil yüreklere dokunmalı. Bütün arzumuz barış sürecinin kalıcı olmasıdır. Bu sürece hepimizin katkıda bulunması gerekiyor. Türk halkının yüzde yüzünün barış istediğinden eminim" diyen Bahçıvan, barış ve sükûnet sürecinin bir yılını doldurmamış olmasına rağmen çok şey kazandırdığını ve hiçbir şey kaybettirmediğini ifade etti.

Bahçıvan, "Canlar kaybedilmiyor, analar gözyaşı dökmüyor. Ne mutlu bize, mezarlıklar boş kalıyor! Yaşasın hayat, yaşasın barış, yaşasın bu güzel kardeşliğimiz!" diye konuştu. Bölgede yeşeren barış sürecine rağmen, Ortadoğu'nun kanlı bir gerilim ve çatışma içinde olduğunu hatırlatan Erdal Bahçıvan, "Ülkemizin sergilediği barış, siyasi tarihi acılarla dolu Ortadoğu bölgesi için de çok önemli bir umut kaynağıdır. Bu nedenle sadece ülkemiz için değil, bölgemiz için de sorumlu ve duyarlı hareket etmemiz gereken bir dönemdeyiz. Büyük risklerin, bir bölgesel savaş potansiyelinin bulunduğu Ortadoğu'da, ülkemizin hepimizi mutlu eden bu aşamaya gelmesi hiç de kolay olmadı. Bunun kıymetini bilen bir yaklaşımla; atalete, fırsatçılığa asla izin verilmemesi gerektiğine inanıyorum" dedi.

"Sanayinin sıkıştığı İstanbul Bursa Körfez üçgeni kırılacaktır"

Dünyada yaşanan küresel ekonomik krizin Türkiye için sorunlar kadar yeni fırsatları da beraberinde getirdiğini hatırlatan İSO Yönetim Kurulu Başkanı şöyle konuştu: "Bu noktada, Ortadoğu'da sağlanacak barış büyük bir öneme sahip. Ortadoğu'da olası bir barışın, Güneydoğu Anadolu için ciddi bir ekonomik zenginlik alanı yaratacağına inanlardan birisiyim. Ortadoğu'da büyük çatışmaların, hepimizi derinden üzen ve kayıtsız kalamayacağımız insani trajedilerin yaşandığı süreçte, bir gerçeğe dikkatinizi çekmek istiyorum: Ekonomik akıl, dış politikada ağırlığını arttırdıkça barışa giden yolun kısaldığını görüyoruz."

Diyarbakır ve bölgenin önemli bir potansiyeli olduğuna dikkat çeken Erdal Bahçıvan, Yeni Teşvik Sistemi'nin bu potansiyelin harekete geçirilmesi açısından önemli olduğunun altını çizdi.

Türkiye'nin sanayisini ve ekonomisini, ağırlıklı olarak İstanbul, Bursa ve Körfez üçgenine sıkıştırdığını ifade eden Bahçıvan, bunun önümüzdeki yıllarda kırılmaya başlayacağını, kalkınmamış bölgelerin tersine göç alarak ülke ekonomisine katkı yapar hale geleceğini söyledi.

"Çözüm sürecinin; bölgenin ekonomik kalkınmasına sunduğu katkı, bankalar tarafından maalesef yeterince desteklenmiyor. Bu süreçte, herkes gibi bankalar da bakış açısını değiştirmek zorunda" diye konuşan Erdal Bahçıvan, "Finansa erişim, bu bölgede de en büyük sıkıntılardan birisidir. İpoteklerin yüksek teminata bağlanması, çekler ve sigortacılık konusunda bölgede büyük sıkıntıların yaşandığına dair şikâyetler kamuoyuna yansımış durumda. Ülke genelinde olduğu gibi bu bölgede de bankalar, vakit kaybetmeksizin üretim ve yatırımı destekleyen bir anlayışa yönelmelidir" dedi.

"Bölge barışın tadını aldı, bundan sonra bunu engelleyecek adım affedilmez"

Toplantıda konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de, devletin bölgede yatırım yapmak isteyenlere büyük fırsatlar sunduğunu belirterek, " Biz alt yapı sorununa kadar bölgede her türlü sorunu çözdük fakat bir sorun var ki bütün yatırımların ve ekonomik gelişmelerin önünde bir set kuruyor. Bugün bu bölge 30 yıldır hasret kaldığı, arzu ettiği ama ulaşamadığı o barış ortamını, lezzetini tattı ve bundan sonra da bu barışı engelleyecek, sabote edecek hiçbir adımı affetmeyecektir" dedi.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar da konuşmasında, bölge için yapılmış en büyük teşvikin sağlanacak bir barış süreci olduğunu söyledi. Sermayenin güven ortamını sevdiğini vurgulayan Sayar, "Bunun için silahların susması gerek" dedi.

İstanbul Sanayi Odası Yönetimi ve Üyeleri Diyarbakır temaslarının ardından Mardin'e geçti. İSO Üyeleri, Mardin'de İSO Meclis Başkanı ve Kale Grup Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay'ın 5 milyon TL yatırım yaparak kurduğu Kalekim Mardin Fabrikası'nın açılış törenine katıldı.

Törende, İçişleri Bakanı Muammer Güler de yer aldı. İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Yatırımlarımızı Çanakkale ruhuyla yapıyoruz. Nasıl ki dört bir yandan insanlar Çanakkale'ye akarak, bu ülke için omuz omuza savaştıysa, biz de aynı uğurda mücadele ediyoruz. Bu ülkenin her yerinde harcımız olsun istiyoruz. Bu nedenle, İstanbul'dayız, Isparta'dayız, Erzurum'dayız ve şimdi Mardin'deyiz" dedi.

Yaklaşık 100 kişiye istihdam sağlayacak olan fabrikanın açılışında konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da, Kale Grubu'nun, her zaman öncü yatırımlarıyla, Türkiye ekonomisine yaptığı katkılarla Türkiye'nin övünç kaynağı olduğunu ifade etti.

"Günümüzün rekabetçi dünyasında, kaynakların giderek kısıtlı hale geldiği küresel kriz ortamında, üretim ve yatırım yapmak gerçekten büyük bir cesaret ve özveri gerektiriyor" diye konuşan Erdal Bahçıvan, çözüm süreciyle birlikte ekonomik gelişmenin toplumsal huzuru kalıcı ve istikrarlı bir boyuta taşıyacağını söyledi.

Erdal Bahçıvan şöyle konuştu: " ‘Birlikten kuvvet doğar' sözü, tamda bugünler için söylenmiş bir söz. Ne mutlu bizlere, istikrarsızlık coğrafyası Ortadoğu'da birliğimizi muhafaza ederek, Türkiye'nin aydınlık geleceğine güvenerek, bugün buradaki örnekte olduğu gibi ülkemizi ekonomik olarak geliştirmenin çabası içindeyiz. Hepimizi mutlu eden bu güzel günlere kavuşmak hiç de kolay olmadı. Bunun kıymetini çok iyi bilmemiz gerektiğine inanıyorum."

Açılış töreninde konuşan İçişleri Bakanı Muammer Güler de, huzur olmaz ise bölgeye yatırım gelmeyeceğini belirterek, "Son 10 yılda kamu yatırımları Mardin'de 75 kat arttı. Teşvik sistemi ile yatırımcı sayısını ve ihracat rakamını belli bir seviyeye getirdik. Herkese gönül rahatlığıyla gelebilirsiniz diyorum" dedi.