İSO Üyeleri Sivas’taki Sanayi Tesislerinden Çok Etkilendi

  • Etkinlikler
sivas-sanayi-tesisleri-01

İSO Meclis üyeleri, Sivas gezisinin ilk gününde Sivas Organize Sanayi Bölgesi’ni gezdi. Çeşitli sektörlere ait altı fabrikayı gezen, üretim hatları arasında dolaşarak bilgi alan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan başkanlığındaki İSO Meclis üyeleri, Sivas’ta oldukça gelişmiş sanayi tesisleri ile karşılaştı.

Bu tesis ziyaretlerine geçmeden önce Sivas OSB ile ilgili kısa bir bilgi vermekte yarar var. Merkez 1. OSB, Bakanlar Kurulu’nun 15.07.1976 tarih ve 7/12207 sayılı kararnamesi ile kurulmuş. Fakat burada gerçek anlamda bir sanayileşme faaliyeti için yaklaşık 15 yıl beklemek gerekmiş. OSB faaliyetlerine ancak 1989 yılında başlanabilmiş.

Sivas OSB şehir merkezine 7 km uzaklıkta, Sivas - Erzincan karayolu üzerinde toplam 435 hektarlık bir alanı kapsıyor . Üç kısımdan oluşan 1.OSB, Sanayi ve Ticaret Bakanlığının kredi desteği ve müteşebbis heyet başkanlığının sorumluluğunda faaliyet gösteriyor. Bölge 3 kısımdan oluşuyor. 191,51 hektarlık ilk 2 kısmın yapımı ve tahsisleri tamamlanmış. 243,89 hektarlık 3. Kısmın kamulaştırma ve altyapı yapım işleri devam ediyor.

Birinci OSB’de toplam 281 sanayi parseli bulunuyor. Bu parsellerin 262 adedi 187 firmaya tahsis edilmiş. Bu firmalardan 126’sı yatırımını tamamlayarak üretime geçmiş, 36 firmanın ise yatırımı devam diyor. 14 firma yatırımına ara vermiş olmakla beraber kısa süre sonra faaliyetlerine başlayacak. Geriye kalan 11 firmanın yatırımı ise halen proje aşamasında. OSB’de üretim halindeki fabrikalarda yaklaşık 6.428 kişi istihdam ediliyor. Yatırımlar tamamlandığında toplam istihdam 8.267 kişi olacak.

III. Kısım 5084 sayıl teşvik yasasının 06.02.2004 tarihinde yayımlanmasından sonra artan arsa taleplerinin karşılanması için oluşturulmuş. 222,97 hektarlık bu alanın kamulaştırma ve altyapı çalışmaları devam etmesine rağmen 65 firmaya arsa tahsis edilmiş. Kamulaştırılması tamamlanan kısım içinden 90 hektarlık kısmın altyapısı 13.07.2009 tarihinde tamamlanmış.

5084 sayıl teşvik yasasının 06.02.2004 tarihinde yayımlanmasından sonra toplam 139 firmaya bedelsiz arsa tahsis edilmiş. Bunlardan 96 adedi üretime başlamış. Üretime başlayan firmalarda 3.959 kişi istihdam ediliyor

Fimar; Mermercilerin Lojistik Talebi Var

İSO Üyeleri Sivas’taki Sanayi Tesislerinden Çok Etkilendi 01İSO Meclis Üyeleri OSB ziyaretlerinin ilkini Fimar Mermer’e yaptı. Sivas’ın zangin mermer ve granit yataklarından da faydalan fabrikadan 55 ülkeye ihracat yapılıyor. Fabrika Müdürü Levent Gençer mermer gibi bir üründe nakliyenin büyük bir sıkıntı olduğunu, üretimlerinin yüzde 78’ini ihraç eden bir şirket olarak kentin lojistik imkanlarının geliştirilmesi noktasında talepleri olduğunu söyledi..

Gökler Grup; En Hızlı Büyüyen Mobilyacı

İSO Üyeleri Sivas’taki Sanayi Tesislerinden Çok Etkilendi 02Heyetin ezdiği ikinci fabrika ise bir mobilya şirketiydi. Perakende satışı olmayan, daha çok büyük gayrimenkul yatırımlarına proje bazlı hizmet veren Gökler Nitrocare-Ofisline 800 çalışanı ile gerçekleştirdiği üretimini 65 ülkeye ihraç ediyor. Şirket ağırlıklı olarak medikal mobilyalar ile koltuk üretiminde uzman bir şirket olarak biliniyor. Gözler Grup, yakın zamanda Rusya’da da fabrika açarak Sivas’tan elde ettiği sinerjiyi daha da büyütmeyi başarabilmiş bir şirket. Şirketin kurucularından olan ve aynı zamanda Grubun Genel müdürlüğünü de yürüten Göksel Aras “Metalde lazer teknolojisi kullanan ilk şirketlerden biriyiz. TÜBİTAK ile birlikte projeler yapıyoruz” diyerek bugüne kadar ürünleriyle sektörün yakından bildiği 9 ödül aldıklarını dile getirdi ve şu bilgiyi verdi: “Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 firması içindeyiz.”

Estaş; Eksantrik Mili Denince…

İSO Üyeleri Sivas’taki Sanayi Tesislerinden Çok Etkilendi 03Estaş, Türkiye’nin önde gelen otomotiv yan sanayi şirketlerinden biri. Yaklaşık 40 yıldır Sivastalar ve Sivas’a büyük emekleri olan bir ailenin Döner ailesinin şirketi Estaş. Yönetim kurulu Başkanı Abdullah Döner “Sektörün önde gelen eksantrik mil üreticilerinden biriyiz. “

Estaş her çeşit eksantirik mil üretimi yapıyor; Çil döküm, çelik ve dövme olan eksantirik mil üretimi yapıyorlar. Bu parçalar motorlar, jeneratörler, deniz araçları ve yakıt pompaları başta olmak üzere birçok alanda kullanılıyor.

Üretimlerinin yüzde 85’ini ihraç ediyorlar. 400 çalışanı var. Fabrikada bir de AR-GE merkezi bulunuyor. Entegre bir tesis ve TÜBİTAK ile ortak çalışmaları var. 40 yıllık bir geçmişe sahip bir firma olan Estaş Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Döner, İstanbullu sanayicileri Sivas’a çağırarak İSO’nun deneyimlerinden yararlanmak istediklerini belirtti.

Ozon; Beş Yıl Sonra İstihdamını 1.100 Kişiye Çıkaracak

İSO Üyeleri Sivas’taki Sanayi Tesislerinden Çok Etkilendi 04İSO heyeti Sivas OSB’de bir hazır giyim fabrikasını da ziyaret etti. Son yıllarda ciddi bir büyüme gösteren Defacto’nın en büyük tedarikçilerinden biri olan Ozon Tekstil Sivas’ta faaliyet gösteriyor. Ozon Tekstil, 600 çalışanı olan entegre bir tesis.

Fabrikada erkek üst giyim ve çocuk giyim üzerine imalat yapılıyor. Örme kumaş dikimi yapılıyor. 2006 yılında kurulan fabrikadan çıkan ürünler, Defacto’nun 240 mağazasında satılıyor. Yılda 50 milyon ciro yapan şirketin 2019 yılındaki istihdam hedefi ise 1100 kişi.

Özde Mobilya Üretiminin Yüzde 20’sini İhraç Ediyor

İSO Üyeleri Sivas’taki Sanayi Tesislerinden Çok Etkilendi 05Heyetin Sivas OSB’de ziyaret ettiği son sanayi tesisi de ev mobilyaları üreten Özde Mobilya oldu. Özde Mobilya 1996 yılında kurulmuş bir şirket. Halen 200 çalışanı var. Üretiminin yüzde 20’sini ihraç ediyor.

Flexter: Yapı Kimyasallarında Hızla Büyüyor

İSO Üyeleri Sivas’taki Sanayi Tesislerinden Çok Etkilendi 06İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ile birlikte İSO heyetinin gezdiği son fabrika Flexer Yapı Kimyasalları oldu. Flexser, Üretimini yaptığı seramik yapıştırıcıları, derz dolguları, su ve ısı izolasyon ürünleri, dış cephe kaplama sistemleri, astarlar, tamir harçları, zemin kaplama malzemeleri vb. ürünleri, alt üst teknik grupları ile ülkesindeki inşaat sektörüne ve 3 ülkeye güçlü bir tedarikçi olarak hizmet sunan ve Sivas’ta hızla büyüyen bir şirket.

Ulusal boyutta bakıldığında; ticari kaygılara rağmen kaliteli üretimden taviz vermeyen ve ham madde hazırlama tesisi ile elde ettiği maliyet avantajını Ar-Ge çalışmalarına ve müşterilerine aktaran bir firma Flexter. Hammadde üretimi için kurdukları mikronize tesissisinde özenle seçtikleri agregalar kullanılıyor. Nihai ürün özelliğine göre en ideal mikronize boyutta hazırladıkları hammaddelerini kalite kontrol onayından sonra stok silolarına alarak üretime dijital tartım ve otomasyon hassasiyeti ile sevk ederek üretim yapmalarını, en büyük avantajları olarak görüyorlar.