İSO’nun 120 Bin Fidanlık “Gelecek Meslek Liselerinde Hatıra Ormanı” Fidan Dikim Törenine Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer de Katıldı

  • Etkinlikler
fidan-dikimi-01

İstanbul Sanayi Odası (İSO), gelecek nesillere sürdürülebilir bir dünya bırakmak amacıyla 2019 yılında 20 bin fidan ile başladığı ağaçlandırma çalışmasını bu yıl daha da genişleterek 120 bin fidanlık “İSO Gelecek Meslek Liselerinde Hatıra Ormanı” ile sürdürdü. İSO’nun Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) iş birliğiyle yürütülen Mesleki Eğitim İş Birliği Projesi kapsamında hayata geçirdiği hatıra ormanının ağaç dikim töreni, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın ev sahipliğinde Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Mahmut Özer, İstanbul Orman Bölge Müdürü Yusuf Şahin ile İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları İrfan Özhamaratlı ve Sadık Ayhan Saruhan, İSO Yönetim Kurulu Üyeleri Sultan Tepe, Kemal Akar, Vehbi Canpolat ve Yüksel Özyurt, İSO Meclis ve Meslek Komitesi Üyeleriyle öğretmenlerin ve öğrencilerin de yoğun katılımıyla Çatalca-Baklalı bölgesinde gerçekleştirildi.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer

Törende konuşan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer bugün burada dikilen her fidanın bir öğrenciyi ve bir öğretmeni temsil ettiğini, gün gelecek buraya gelerek ne mütevazı başlangıçlarla bu ormanı oluşturduğumuzu da konuşabilmeyi umduğunu söyledi. Konuşmasında üç yıldır İSO ile yürüttükleri Mesleki Eğitim İş Birliği Projesi’nin çok verimli sonuçlara doğru gittiğini vurgulayan Bakan Özer, geleceğimizin teminatı öğrenciler ile gerçekleştirilen bu etkinliğin de bu projenin bir parçası olduğunu belirtti.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan

Törenin açılışında İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da bir konuşma yaptı. Sözlerine “Türkiyemizin geleceği meslek liselerimizin kıymetli evlatlarını” selamlayarak başlayan Bahçıvan, hayatının kendisini en duygulandıran günlerinden birini yaşadığını belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugün hayatın iki önemli unsurunu birleştiriyoruz. Birincisi gençler yani yarınlarımızın geleceği, Türkiyemizin geleceği; ikinci unsur dünyamız, bizden sonraki nesillere emanet etmemiz gereken yerküremiz. Yaşadığımız sel felaketleri, orman yangınları ve aşırı iklim değişiklikleri, bize emanet edilen dünyayı yarınlara taşımak ve sizlerin çocuklarına bize emanet kalandan daha sağlıklı şekilde taşımak görevini bize yüklüyor.”

“Meslek Lisesinde Öğrenci Olmak Gurur Kaynağı Olacak”

Üç yıldan beri başlattıkları Mesleki Eğitim İş Birliği Projesi’nde Türkiye’ye örnek olacak bir çalışma yaptıklarını ve meyvelerini almaya başladıklarını belirten Bahçıvan, “Gidecek çok yolumuz var. Geçmişe ‘keşke şöyle yapsaydık’ diye takılmıyoruz. Önümüzdeki fırsatların büyüklüğünden aldığımız heyecanla milli eğitim camiamızdan el ele neler geliştirebiliriz, hangi konularda kendimizi ileri götürebiliriz, Türkiye’de meslek lisesinde okumayı nasıl bir itibar haline getirebiliriz, bunun gayreti içindeyiz. Altına imzamı atarım ki 3-5 yıl sonra meslek lisesinde öğrenci olmaktan dolayı gurur kaynağı olacaksınız. Sizden ricam etrafınıza hedefin meslek lisesi olması gerektiğini anlatın. Sizler etrafınızdaki en önemli reklam kaynağısınız” dedi.

“Bugün dikilecek fidan sizleri ifade ediyor”

Sanayiciler olarak meslek lisesinde okumanın Türkiye’de layık olduğu yere taşınması konusunda her türlü imkanı vermeye hazır olduklarını kaydeden Bahçıvan, “Bugün 120 bin tane fidan dikiyoruz. 50 bini bu bölgede, 50 bini Şile’de 20 bini de Beykoz’da. İstanbul’da bulunan öğrencilerimiz bulundukları okul çevresinde çok rahatlıkla ‘benim de bir fidanım var’ diyebilecekler. Bugün dikilecek fidan sizleri ifade ediyor. O fidanlar geliştikçe Türkiye’nin tabiatı gelişecek, suyu artacak, iklimi düzelecek. Sizler geliştikçe bizim umudumuz yeşerecek. O fidanlar sizsiniz, gelecek sizsiniz. Ormanları ve Türkiye’yi size emanet ediyoruz” şeklinde konuştu.

“İş dünyamız artık mesleki eğitim öğrencilerinin mezun olmasını beklemiyor”

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer de İSO ile birlikte üç yıl önce iyi niyetle gelinen noktanın memnuniyet verici olduğunu söyledi. Mesleki eğitimin güçlendirilmesi yönünde çok büyük adımlar attıklarını dile getiren Özer, “Projemiz giderek çeşitlenmeye ve filizlenmeye başladı. Geldiğimiz noktada mesleki eğitimi yeniden yola koymak ve Türkiye’nin önünde çok önemli adımlar atmasını sağlamaya devam ediyoruz. İş dünyamız artık mesleki eğitim öğrencilerinin mezun olmasını beklemiyor. Müfredatı birlikte güncelliyoruz, istihdamda öncelik sağlamaya çalışıyoruz. Geçmişten gelen hasarları telafi etmenin ve yeniden umutları yeşertmenin umutlarını taşıyoruz” dedi.

120 bin fidanın sembolik bir anlamı olduğunu vurgulayan Özer, “Üç yıllık deneyimimizde devamlı kapasiteyi artırarak güçlendik. Bugün yeniden ahitliyoruz: Türkiye’nin geleceği meslek liselerindedir. Mesleki eğitimde işveren ile birlikte en verimli iş birliklerinden biri oldu. Meslek liselerimiz Türkiye’nin 81 ilinde çok iyi noktalara gelmeye başladı. Türkiye’deki kronik bir sorun olan genç işsizliği sorununu emin adımlarla düşüreceğiz. Meslek liseleri ile birlikte geleceğin güçlü dünyasında çok önemli mesafeyi alacağız. Bunu tek başımıza yapabilmemiz mümkün değil. Tüm süreçlerde birlikte olmamız lazım. Buradaki her fidan bir öğrencimizi temsil ediyor. Bu projenin gerçekleşmesinde İSO Başkanı Erdal Bahçıvan’a şahsım ve MEB olarak şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.

Covid-19 döneminde üretim gücünün öne çıktığını anlatan Bakan Özer, “Bazen paranız varsa bile üretiminiz yoksa zor bir dönem geçirmenize neden oldu. Öğrencilerimiz dezenfektana ihtiyaç noktalarını üretebildiler. Öğrencilerimize şükranlarımı sunuyorum. Öğrencilerimiz ‘Sadece işgücü piyasasının insan kaynağı değilim aynı zamanda Covid-19 gibi olağanüstü koşullarda devletimin ve milletimin yanında olan bir kara gün dostuyum’ mesajını verdi” dedi.

İstanbul Orman Bölge Müdürü Yusuf Şahin de açılışta “Hızla artan nüfus, şehirleşme ve tüketim çevre doğa üzerindeki baskıyı artırıyor. Çevre kirliliği, ormansızlaşma, çölleşme, iklim değişimi ve su kıtlığı gibi küresel sorunlar gündemdeki yerini koruyor. Bu sorunları bertaraf etmenin yolu yeşili ve bitkiyi artırmaktan geçiyor. Sivil toplum kuruluşlarının bu etkinliklerle birlikte verdiği destek ile ağaçların ormana dönüşmesine katkı sağlamış olacağız” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından başlayan dikim töreninde, öncelikle İSO’ya “Hatıra Ormanı Sertifikası” takdimi yapıldı. Sertifika takdiminin ardından katılımcılara gerekli malzemeler dağıtıldı ve dikim alanına gidilerek ağaçlandırma çalışması gerçekleştirildi.