İSO’nun Fikir Sahibi Olduğu, “Büyükanneye Destek” Projesi Başlıyor

  • Etkinlikler
buyukanne-projesi-02

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) fikir sahibi olduğu ve İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan tarafından çeşitli platformlarda sürekli dile getirilen “Büyükanneye destek” projesi hayat buluyor.

Konu ile ilgili protokol, bugün (8 Şubat) Ankara’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Fatma Betül Sayan Kaya ile konuyla ilgili STK'lardan TOBB, İSO, HAK-İŞ, TÜRK-İŞ, TİSK, İTO, BTSO, İEİS ve İzmir Ticaret Odası'ndan temsilcilerin katıldığı bir törenle imzalandı.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın da katıldığı imza töreninde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu, torun bakan büyükannelere verilecek maaş tutarının 425 TL olduğunu açıkladı. Bakan Müezzinoğlu, uygulamanın 10 ilde altı bin aile ile başlayacağını söyledi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Fatma Betül Sayan Kaya ise "Bu projenin iki amacı var. Birincisi kadın istihdamını desteklemek, ikincisi de geleneksel aile bağlarını kuvvetlendirmek yoluyla nesiller arası iletişimi ve etkileşimi artırarak aile kurumunu daha da güçlendirmek” şeklinde konuştu.

İSO’nun Fikir Sahibi Olduğu, “Büyükanneye Destek” Projesi Başlıyor 01

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu’nun, İSO’nun Kasım ayı Meclisi’ne konuk olmasıyla gündeme gelen “Büyükanneye destek” projesini, bu toplantıda İSO Başkanı Erdal Bahçıvan gündem yapmıştı. Bu toplantı ile birlikte hükümetin ve iş dünyasının gündeminde olan ve kadının iş gücüne katılımını teşvik ve desteklemeyi amaçlayan ‘büyükanne projesinin’ detayları kısa süre önce belli olmuştu. Proje, İstanbul ve Bursa illerinden seçilecek beş bin aile ile pilot uygulama olarak başlıyor. Çalışan annelerin çocuklarına bakacak olan büyükanneler, 65 yaşından büyük olmayacak. Uygulama kapsamında da büyükannelere asgari ücretin yüzde 30’u olan 425 lira ödenecek. Pilot uygulama için İstanbul ve Bursa illeri seçildi; bunların yanına Kayseri, Denizli gibi üç şehir daha eklenerek, il sayısı beş olacak.

Bakan Müezzinoğlu, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada “Şubat sonuna kadar talep alıp, mart ayında projeyi başlatacağız. Çocuğa bakacak büyükannenin emekli olması ya da olmaması, emekli maaşı alması ya da almaması önemli değil. Büyükannenin ekonomik koşulları gündem dışı. Önemli olan, büyükannenin sağlık sorununun olmaması. Bu haktan yararlanacak olan annenin ise asgari ücretin iki mislinden fazla ücret almıyor olması da gerekiyor. Büyükannelere ödenecek ücret ise asgari ücretin yüzde 30’u olacak. Pilot uygulama sağlıklı olursa, büyükanneye yaş sınırlaması getireceğiz; o da, 65 yaş. Ama kesin değil” demişti.

Pilot uygulamanın yapılacağı illerde yaşayıp şartları taşıyanlar, bu ay başvurularını yapabilecek. Bu başvurular incelenerek yedi bin aile belirlenecek ve mart ayında da uygulama başlayacak. Uygulama kapsamında torun bakan anneanne ya da babaanneler bir yıl boyunca aylık 425 lira maaş alabilecek. Hem anne çalışma hayatından kopmayacak hem de büyükanne maaşı yoluyla aileye ek bir destek sağlanmış olacak. Ancak annenin maaşının asgari ücretin iki katını aşmaması gerekecek. Büyükanneye yaş şartı ve sağlık raporu gibi şartlar getirilmesi de gündemde bulunuyor.

İSO’nun Fikir Sahibi Olduğu, “Büyükanneye Destek” Projesi Başlıyor 02