İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetimi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’i, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’i ve Ticaret Bakanı Mehmet Muş’u Ankara’da Ziyaret Etti

  • Etkinlikler
duyuru-bakanlık4

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetimi, Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın başkanlığındaki bir heyetle, sanayinin gündemindeki konuları anlatmak ve sanayicilerin taleplerini iletmek amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’i, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’i ve Ticaret Bakanı Mehmet Muş’u Ankara’da ziyaret etti. İSO Heyetinde İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları İrfan Özhamaratlı ve Sadık Ayhan Saruhan, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Bekir Yelken, Yönetim Kurulu Üyeleri, Kemal Akar, Vehbi Canpolat, Cemal Keleş ve Yüksel Özyurt yer aldı.

İSO Heyetinin Bakanlıkları ziyaretinde; ekonomik görünüm, yatırım ortamının iyileştirilmesi, nitelikli iş gücü ihtiyacı ve eğitim, finansman, KOBİ’ler ve yeşil istihdam, sürdürülebilirlik, sanayide dijital dönüşüm, olası İstanbul depremine hazırlıklı olmak, lojistik altyapının geliştirilmesi, AB ve Gümrük Birliği, E-ticaret ve E-ihracat, dijital dönüşüm ve teşvik politikaları gibi konuları içeren raporlar sunuldu.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndaki görüşme sırasında sanayinin son bir iki yıldır bir başarı hikayesi yazdığını söyledi. Bahçıvan, bunu yaparken çalışanları ve ücretleri koruyarak üretime devam ettiklerini anlattı. Yaşadıkları iki büyük sorundan bahseden Bahçıvan, bunları kalifiye işgücü bulamama ve finansman olarak sıraladı. İşgücü bulamadıkları için yatırım motivasyonunun da azaldığını belirten Bahçıvan, Türkiye’nin en güçlü sanayi odası olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile geleceğe dönük işgücü altyapısı oluşturmak adına proje geliştirmek istediklerini belirtti ve Türkiye’nin katma değerli üretime ve bunu yaratacak emeğe ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Bahçıvan, “Türkiye’de dönem dönem ihtiyaç duyulduğunda çeşitli ekonomik afların gündeme geliyor. Bu yapılırken biz tüm sorumluluklarını yerine getiren mükellefler için de bir ödüllendirme mekanizmasının teşvik edici olacağını düşünüyoruz. Vergi veya prim bazında da olsa bunun yapılması gerekiyor” dedi. Yaşanan felaketlerin ardından sürdürülebilirlik konusunda net kararlar ve önlemler alınması gerektiğine işaret eden Bahçıvan, sanayiciler olarak kendilerini nasıl konumlandıracaklarının arayışı içinde olduklarını ve bu kapsamda geliştirdikleri önemli projeler olduğu bilgisin paylaştı. Görüşmede sanayi sektöründe çalışanların pozitif ayrıştırılması gerektiğine işaret eden Bahçıvan, genç neslin tekrar sanayiye özendirilmesi notasında Bakanlıkların desteğinin önemini anlattı.

Ardından İSO Heyeti, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’i ziyaret etti. İSO Başkanı Erdal Bahçıvan Milli Eğitim Bakanlığı ile başarıyla yürüttükleri Meslek Eğitim İş Birliği Projesi konusunda Bakan Özer’in katkılarını hatırlattı. Bu işe gönüllü olduklarını ve sürekli Bakanlığa yeni konu başlıklarıyla projeler getirmek istediklerini belirten Bahçıvan, sanayiciler olarak yeni yatırım ve yeni ürünü nasıl düşünüyorlarsa, Bakan Özer döneminde de yeni bir vizyon oluşturmak için çalışacaklarını anlattı. Sürdürülebilirlik başlığının sanayiciler olarak en önemli konulardan biri olduğunu dile getiren Bahçıvan, eğitim tarafında bu konuda temel eğitimden başlayarak yeni bir dönem başlatmaları gerektiğini vurguladı. Bahçıvan, sürdürülebilirlik konusunu çözerek insanlığın en temel sorununu çözebileceklerini kaydetti.

Ankara’da İSO Yönetim Kurulu’nun üçüncü ziyareti de Ticaret Bakanı Mehmet Muş’a gerçekleşti. Görüşmede genel ekonomik görünüm hakkında değerlendirmeler yapıldı. Yatırım ortamının iyileştirilmesi ve sanayinin finansmanı konusunda görüşlerin paylaşıldığı buluşmada yatırımlar için yeni sanayi alanı ihtiyacı ve ihracatın finansmanı ve sürdürülebilirliğinin önemi aktarıldı. Lojistik altyapımızın geliştirilmesinin gerekliliği ile ilgili bilgiler verilirken sürdürülebilirlik konusunun ihracat gündemindeki yeri anlatıldı.