İstanbul Sanayi Odası, Kazakistan Ülke Günü Etkinliği Düzenledi

  • Etkinlikler
kazakistan-ulke-gunu-02

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Orta Asya ülkelerinden Kazakistan’daki ekonomik fırsatları sanayicilere tanıtmak amacıyla Kazakistan Ülke Günü&Ticaret ve Yatırım Fırsatları semineri düzenledi. Video konferans olarak İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sadık Ayhan Saruhan’ın ev sahipliğinde yapılan etkinliğe Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly de katıldı. Etkinliğe ülkedeki yatırım fırsatlarını değerlendirmek isteyen sanayici ve iş insanları ilgi yoğun gösterdi.

İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sadık Ayhan Saruhan
İSO Yönetim Kurulu Başkan
Yardımcısı Sadık Ayhan Saruhan

Toplantının açılışında konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sadık Ayhan Saruhan, 15-19 Kasım tarihlerinde İç Giyim ve Çorap Sanayinde faaliyet gösteren yaklaşık 25 firma ve 40 iş insanıyla birlikte Kazakistan’ın Almatı şehrini ziyaret edeceklerini söyledi. Söz konusu ziyaret kapsamında Kazak iş inşalarıyla ikili görüşmeler yapıp, potansiyel pazarı yerinde inceleme fırsatı bulacaklarını belirten Saruhan, heyetin tüm sürecinde desteğini esirgemeyen Ticaret Bakanlığı Almatı Ticaret Müşavirine teşekkür etti. Saruhan, heyetin başarılı iş birlikleriyle Türkiye’ye döneceğine inandığını sözlerine ekledi.

Stratejik konumu ile Doğu'nun Batı'ya, Batı'nın ise Doğu'ya açılan kapısı olan Kazakistan’ın bölgedeki önemli aktörlerden biri olduğuna işaret eden Saruhan, yaklaşık 20 yıldır, ekonomisine dahil ettiği yaklaşık 400 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım ile Orta Asya’nın en çok yatırım alan ülkesi haline geldiğini hatırlattı. Halihazırda dünyanın en rekabetçi 50 ülkesi arasında yer alan Kazakistan’ın 2030'da dünyanın en gelişmiş 30 ülkesi arasına girmeyi hedeflediğini aktaran Saruhan, Türkiye’nin Rusya ve Çin'den sonra, Kazakistan'da en fazla yabancı hisseli şirkete sahip üçüncü ülkesi olduğunu anlattı. Saruhan, Türk şirketlerinin telekomünikasyondan bankacılık ve finans sektörüne, enerjiden havaalanı işletmeciliğine kadar pek çok alanda yatırımlarına devam ettiğini belirtti. 

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere bakıldığında 2020 yılında ticaret hacminin yaklaşık 3 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyleyen Saruhan, Türkiye’nin Kazakistan’a 979 milyon dolarlık ihracat yaparken, Kazakistan’ın ihracatının 2.1 milyar olduğunu anlattı. Ülkeler arasındaki çok yönlü ve kapsamlı ticari ilişkileri göz önünde bulundurulduğunda, mevcut dış ticaret seviyesinin potansiyelin çok uzağında olduğunu aktaran Saruhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da vurguladığı 10 milyar dolar ticaret hacmine ulaşma konusunda kendilerine düşen görevi yapacaklarını ifade etti.

Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly
Kazakistan’ın Ankara
Büyükelçisi Abzal Saparbekuly

Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly ise bu yıl bağımsızlıklarının 30. yıl dönümünü kutladıklarını söyleyerek konuşmasına başladı. Kazakistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin önemine değinen Saparbekuly, Türkiye’nin Türk dünyasının en batısında, Kazakistan’ın ise en doğusunda olduğunu ifade etti. Saparbekuly, iki ülke ilişkilerinin iyi olmasının Türk dünyasının iş birliğinin de sağlam olmasının önünü açacağını ekledi. Avrupa ve Asya arasındaki ticaret arttıkça Avrasya’nın önem kazandığına dikkat çeken Saparbekuly, Kazakistan ve Türkiye’nin Avrasya’nın tam merkezinde yer aldığını kaydetti. Türkiye’nin kendileri için Akdeniz, Afrika ve Orta Doğu’ya açılan kapı olduğunu, Kazakistan’ın ise Türkiye için Asya’ya açılan bir kapı olduğunu belirten Saparbekuly, uzun vadede iki ülkenin stratejik ilişkisinin oldukça önemli sonuçlar doğuracağını kaydetti.

Kazakistan’ın dünyanın dokuzuncu büyük ülkesi olduğunu ve 30 yılda 370 milyar dolar yatırım aldığını aktaran Saparbekuly, ülkenin siyasi ve ekonomik istikrara sahip olduğunu anlattı. Saparbekuly, Kazakistan’ın Avrasya Ekonomik Birliği üyesi olduğunu ve bunun önemini dile getirdi. Kazakistan’da yatırım yapan ülkeler arasında 2020’de Türkiye’nin 16. sırada olduğuna değinen Saparbekuly, ilk sıralardaki ülkelerin enerji yatırımları olduğunu, sanayi ve hizmet yatırımlarında Türkiye’nin ilk üçte olduğunu hatırlattı.

Ticaret Bakanlığı Almatı Ticaret Müşaviri Sıddık Kaya
Ticaret Bakanlığı Almatı
Ticaret Müşaviri Sıddık Kaya

Ardından Kazakistan Ticaret, İş Birliği ve Yatırım Fırsatları başlıklı bir panel yapıldı. Ticaret Bakanlığı Almatı Ticaret Müşaviri Sıddık Kaya, Kazakistan’ın 20 milyonluk bir nüfusa sahip olduğunu ancak 200 milyonluk bir nüfusu içeren Avrasya Ekonomik Birliği üyesi olduğunu söyledi. En çok ithalatın Rusya ve Çin’den yapıldığını belirten Kaya, üretim tecrübesi ve girişimcilik olarak Türk girişimcilerin büyük avantajı olduğunu anlattı. Türk üreticilerin kültürel yakınlık nedeniyle avantajı olduğunu aktaran Kaya, yeni bir ülkeye girişte yerel tecrübenin öneminden bahsederek aksi taktirde para, zaman ve heves kaybı yaşandığını vurguladı. Kaya, Türk mallarının yüksek kalite ve uygun maliyet algısının olduğunu ekledi.

KZI Bank Genel Müdürü Canan Toraman
KZI Bank Genel Müdürü
Canan Toraman

KZI Bank (Kazakistan Ziraat Uluslararası Bankası) Genel Müdürü Canan Toraman ise KZI Bank hakkında bilgiler verdi. 1993 yılında ilk yabancı sermayeli yabancı yatırımcı olarak geldiklerini belirten Toraman, Türk sermayeli Kazak bankası olduklarını söyledi. Toplam sekiz şube ile hizmet veren KZI Bank’ın Türkiye menşeli KOBİ ve buralarda çalışan bireysel müşterilere hizmet verdiklerini aktardı. Ülkede işletme kredileri, yatırım kredileri gibi temel bankacılık hizmetleri verdiklerini anlatan Toraman, aynı zamanda ülkeye yatırım yapmak isteyen firmalara danışmanlık hizmeti verdiklerini dile getirdi. Toraman, sadece finansal değil pek çok konuda danışmanlık yaptıklarını ifade etti. 17 ülkede faaliyet gösteren Ziraat Bankası’nın kendi içinde kapalı devre para transfer sistemini uygulamaya başladığının bilgisini veren toraman, şubeler arasında hızlı ve uygun maliyetli transferler gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi.

Yıldırım Holding Rusya ve BDT Ülkeleri Başkan Yardımcısı Metin Oktay
Yıldırım Holding Rusya ve
BDT Ülkeleri Başkan Yardımcısı
Metin Oktay

Sonrasında moderatörlüğünü İSO AB ve Uluslararası İlişkiler Şubesi Müdür Yardımcısı Mehmet Akif Meral’in yaptığı Kazakistan’da İş Yapan Firma Deneyimleri panelinde Yıldırım Holding Rusya ve BDT Ülkeleri Başkan Yardımcısı Metin Oktay, Nikel Paslanmaz Genel Müdürü Turgay Karasu, Zugo Tekstil Genel Müdürü Metin Oğuz ve Yakar Şekerleme Genel Müdürü Cengiz Yakar Kazakistan pazarındaki deneyimlerini paylaştı. Dinleyicilerden gelen sorular ise panelistler tarafından yanıtlandı.