İstanbul Sanayi Odası, MIND4MACHINES Projesini Hayata Geçiriyor

  • Etkinlikler
mind4machines-01-2

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Avrupa Birliği Ufuk 2020 Programı kapsamında MIND4MACHINES projesini hayata geçiriyor. MIND4MACHINES projesi kapsamında; imalat sanayiine yönelik dijitalleştirme teknolojileri ve çözümleri geliştiren KOBİ’lerin desteklenmesi hedefleniyor. Proje kapsamında bilgi ve iletişim teknolojileri alanında faaliyet gösteren KOBİ’lerin ilgili diğer paydaşlarla iş birlikleri oluşturmaları, dijitalleşme değer zincirinde yenilikçi çözüm fikirleri geliştirmeleri ve bu fikirlerinin pazara yakın bir ürün haline gelmesine yönelik doğrulama ve demonstrasyon çalışmaları yapmaları destekleniyor. Projenin başlangıç toplantısı İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın ev sahipliğinde TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve ortak kurumların temsilcileri ile paydaşların katılımıyla yapıldı. 

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan

Toplantının açılışında konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Covid-19 pandemisinin hem kişisel hem de iş yaşamı üzerinde büyük etkileri olduğunu söyledi. Pek çok olumsuz etkisine karşın bugün işin pozitif yönlerini konuşacaklarını belirten Bahçıvan, pandemide online çalışmaya odaklandıklarını ifade etti. Bahçıvan, her ne kadar yüz yüze etkinlikleri özleseler de bugün dokuz farklı ülkeden dijital toplantı yapabilmelerinin önünün de bu sayede açıldığını aktardı. 

Covid-19’un bir başka etkisinin de dijital teknolojiye geçiş sürecini hızlandırması olduğuna dikkat çeken Bahçıvan, MIND4MACHINES projesinin böylece daha da anlam kazandığını kaydetti. İmalat sanayii için akıllı bilişim teknolojilerini desteklediğimiz bu proje ile sanayinin dijital dönüşümünün parçası olmaktan gurur duyduklarını ileten Bahçıvan, Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’de de son yıllarda sanayinin dijitalleşmesinin önemli bir başlık haline geldiğini dile getirdi. 

Dijital dönüşüm mini MBA eğitimleri ile üyelerini eğittiklerini ve Dijital Dönüşüm Ofisi ile şirketleri dijitalleşme yolculuğunda desteklediklerini belirten Bahçıvan, Dijital Dönüşüm Mükemmeliyet Merkezi üzerinde çalıştıklarını ve bu merkez ile şirketlerin ve start-up’ların dijital dönüşümden yararlanacağını belirtti.

Dijitalleşme ile birlikte en önemli konulardan birinin de sürdürülebilirlik olduğunu vurgulayan Bahçıvan, yeni dünya düzeninde iklim değişimi ile çevresel ve sosyal sorunları kalkınma anlayışından dışlayan ülkelerin uluslararası rekabette kaybedeceğini dile getirdi. Bahçıvan, sanayinin dijitalleşmesinin sürdürülebilir büyümeyi doğrudan etkilediğini ve MIND4MACHINES projesinin bu hedefi destekleyen önemli bir unsur olacağını ifade etti. 

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal
TÜBİTAK Başkanı
Prof. Dr. Hasan Mandal

Sonrasında TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da proje ile ilgili bir konuşma yaptı. Mandal, projenin hayat geçmesinde sağlanan başarı için tüm paydaşları ve yaptığı koordinasyon için İSO’yu tebrik etti. İnovasyon anlayışının dönüştüğünü anlatan Mandal, artık lineer inovasyondan yenilenebilen inovasyona geçiş olduğunu ayrıca kapalı inovasyon yerine açık inovasyonun öne çıktığını söyledi. TÜBİTAK olarak inovasyon ekosistemini dönüştürmek istediklerini kaydeden Mandal, projelerin ekonomik, sosyal ve ulusal güvenlik yönünden çıktılarına odaklandıklarını anlattı. 

Ortak üretim modelinin ekosisteme hakim olmasını istediklerini dile getiren Mandal, özellikle projeleri için fon ve deste isteyen kurumlara bir araya gelmelerini, ortak çalışarak destek istemelerini tavsiye ettiklerini vurguladı. İSO’nun bu konuda büyük bir partnerleri olduğunu belirten Mandal, KOBİ’lerin dijital teknolojiyi kullanarak üretim süreçlerini iyileştirmelerini hedeflediklerini ekledi. Mandal, dijital dönüşümün firmaları hem teknoloji geliştirmeye hem de ürün geliştirmeye yönlendireceğini ifade etti. 

Ardından İSO AR-GE ve Teknoloji Şubesi Kıdemli Mühendisi Eda Çığ, MIND4MACHINES projesinin ayrıntılarını anlatan bir sunum yaptı. Sonrasında EISMEA’dan Milena Stoyanova Ufuk 2020’de Proje Yönetimi başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Proje paydaşları da söz alarak proje ile ilgili aktarımlar yaptı.

Proje ile ilgili detaylı bilgi için: www.mind4machines.eu