İstanbul Sanayi Odası Vakfı, 25. Yılını Mütevelli Heyet Toplantısında Kutladı

  • Etkinlikler
mutevelli-heyeti-01_2

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Vakfı’nın 25. kuruluş yıldönümü, Odakule’de düzenlenen Mütevelli Heyet Toplantısı’nda kutlandı. Toplantı öncesinde İSO Vakfı Mütevelli Heyeti ile İSO Yönetim Kurulu Üyelerini, vakfın kurucusu duayen sanayicilerle buluşturan yemekte duygulu anlar yaşandı. İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay’ın yönettiği ve İSOV Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda, Ali Coşkun’dan Ali Ahmet Kocabıyık’a, Murtaza Çelikel'den Orhan Demirtaş'a, Halit Narin’den Hüsamettin Kavi’ye, Jak Kamhi’den ve Ömer Dinçkök’e kadar, vakfın kurucusu olan ve Türk sanayisi ve ekonomisinin gelişimine büyük emek veren 34 duayen sanayiciye plaket takdim edildi.

İSOV Kurucusu 34 Duayen Sanayiciye Plaket Verildi

İSOV Mütevelli Heyet Toplantısı’nda plaket verilen vakıf kurucusu 34 duayen sanayicinin listesi şu şekildedir:

Ali Coşkun, Ali Ahmet Kocabıyık, C.Tanıl Küçük, Dr. Oktay Duran, Dr. İsmet Özen, Dr. Necip Yüksel, Engin Koyuncu, Fevzi Yeşilçimen, Halil Demirkaya, Halit Narin, Hasan Subaşı, Haydar Ali Öztaş, Hüsamettin Kavi, İbrahim Şişman, Jak Kamhi, Kaya Turgut, Mehmet Kemal Sarıoğlu, Memduh Hacıoğlu, Muammer Yüceler, Murtaza Çelikel, Orhan Demirtaş, Ömer Dinçkök, Şahin Karacan, Tolga Tekeli, Merhum Bahattin Keleş, Merhum Hüsnü Çakır, Merhum İzzet Kuleli, Merhum Kemal Kenanoğlu, Merhum Kenan Demirtaş, Merhum Mehmet Emin Cankurtaran, Merhum Necati Arıkan, Merhum Özcan Özenbay, Merhum Recep Dervişoğlu, Merhum Sabahattin Karahan, Merhum Temel Kaya, Merhum Yenal Oktuğ

NOT: (Merhum sanayicilerin plaketlerini yakınları teslim aldı)

İSO Vakfı’nın 25. kuruluş yıldönümü şerefine verilen yemek sonrasında yapılan İSOV Mütevelli Heyet toplantısında başkanlığını Zeynep Bodur Okyay’ın yaptığı Divan Kurulu’na Günaydın Yirmibeşoğlu ve Adem Genç de üye olarak seçildi. Sonrasında İSOV Genel Sekreteri Aynur Ayhan Vakfın 2018 yılındaki faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

İSOV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı, İSOV’un 2018 bütçe gerçekleşmeleri hakkında bilgiler verdi. İSOV Denetim Kurulu Üyesi Eyüp Karadayı, Denetim Kurulu’nun raporunu kürsüde Mütevelli Heyet üyelerine sundu.

Yönetim ve Denetim Kurulu, yapılan oylamada ibra edildi.

İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay
İSO Meclis Başkanı
Zeynep Bodur Okyay

İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, toplantıda yaptığı konuşmada özetle şöyle konuştu:

“Geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte, ekonomimiz ve biz sanayiciler için nitelikli insan kaynağı çok önemli. 25 yıllık İSOV’un kuruluş amaçlarından biri de bu. İSOV, kurulduğu günden itibaren çok önemli bir misyon edinerek sanayinin ihtiyacı olan insan kaynağı adına değerli çalışmalar sürdürüyor. Ülkeler arası rekabet artık yeniliği üreten “eğitim sistemleri ve bu yeteneklere sahip insan kaynağı” üzerinden gelişiyor. Bilgiyi yorumlayan, anlayan, ondan üretim yapabilen, analiz eden, sentez yapan insanlara ihtiyacımız var. Büyük veriden büyük işler çıkartabilecek analitik zihinlere ihtiyaç var. Yüksek teknoloji ile üretilen ürünler demek, ülkelerin dünya ekonomisindeki yerini yukarılara taşıması ve daha yüksek refah seviyesi demek. Ülkelerin mühendislik ve ona katkı veren alanlarda eğitime yatırım yapması bu refah sorununu çözmenin merkezinde bulunuyor. Araştırmalar gösteriyor ki bu sorunu çözmüş ülkelerdeki mühendislik mezunlarının toplam mezunlar içindeki oranı yüzde 20’lerin üzerinde bizde ise bu oran yüzde 12 düzeyinde. Bu süreçte bizlere de gençler için ortam sağlamak; yarının yaratıcı zihinlerini geliştirmek, anlamak ve doğru yönlendirmek özellikle de üniversite eğitimini güçlendirmek için ve akabinde çalışma hayatının içerisinde erkenden bulunmaları adına staj imkanı sunarak destek olmamız gerektiğini düşünüyorum. Bizim burada yaptığımız şeyin, daha müreffeh yarınlar için tohumlar ekmek olduğuna inanıyorum.”

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan

Toplantıda konuşan İSOV Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, 1994 yılında kurulan vakfa özverili çabalarıyla unutulmaz katkılar yapan sanayicilere şükranlarını sunarken, vefat edenleri özlem ve rahmetle andıklarını söyledi. İSO Vakfı’nın kurulduğu günden bu yana sahip olduğu misyon ve vizyon çerçevesinde her geçen gün daha da güçlenen bir ivme ile faaliyetlerini sürdürdüğünü vurgulayan Bahçıvan “Vakfımızın faaliyetlerinde eğitim ve yarınlarımızın güvencesi gençlere özel bir önem veriyoruz. Vakfımızın en önemli misyonu; gelecek nesillere üretim kültürünü aktarmasıdır. Üretim toplumu olma noktasında İSOV’un farklı olduğunu her zaman düşündük. Bu ocaktan çıkan üretim kültürü ve değerlerinin, vakfımızca maddi ve manevi açıdan desteklenen gençlerde giderek kök saldığını görmek hepimize büyük bir mutluluk veriyor. Üretimi önemseyen neslin oluşmasına yaptığı katkı nedeniyle vakfımızla ne kadar gurur duysak azdır” dedi.

Konuşmasında eğitim düzeyi düşük, bilgi birikimi zayıf toplumları zor günlerin beklediğine dikkat çeken Bahçıvan, “Acı ama gerçek, eğitim kalitesi düşük ülkeleri çok daha zor günler bekliyor. Ülkemiz sanayicileri de her geçen gün daha fazla bilinçli ve üretken nitelikli işgücüne ihtiyaç duyarken, Türkiye’de mesleki eğitim bir türlü itibar kazanamıyor. Ne yazık ki mesleki eğitim hem oransal hem kalite anlamında yetersizdir ve bu da bizi rahatsız etmektedir. İşte bu temel sorunumuza bir çözüm bulmak amacıyla MEB ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte eğitim ve üretim hayatımıza önemli katkılar yapacak çalışmalar yürütmekteyiz. Vakfımızın da bu alanda kıymetli çabalar sergilediği hepimizin malumu. İstanbul özelinde ‘Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü’ okul-sanayi işbirliğini daha işlevsel hale getirebilmek adına İstanbul Ticaret Odası ile birlikte, paydaşlarımız arasında olan İstanbul Teknik Üniversitesi ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile sanayi firmalarımızın da içinde olacağı bir değerli ve anlamlı projeyi hayata geçirmiş bulunuyoruz. Gerek odamızın, gerekse vakfımızın, meslek liseleri ile ilgili olarak yürütmekte olduğu bütün bu çalışmaların gelmiş olduğu nokta gelecek adına bize çok umut vermektedir. Eğer bu çalışmalar başarılı olursa herhalde İSO ve İSOV’un gelecek adına yapacağı en kıymetli marka çalışmalarından birisi ortaya çıkmış olacak. Vakıf olarak, 25 yıl boyunca bıraktığımız tohumlardan çok daha fazlasını, önümüzdeki yıllarda da bırakacağımızdan kuşku duymuyorum. İSOV kültürü, böylece gelecek nesillere üretim misyonu çerçevesinde dokunmaya devam edecektir. Ülkemizde üretim kültürünün daha fazla kök salmasına en güçlü katkıyı sunacaktır” dedi.

İSO Meclis Onur Üyesi Hüsamettin Kavi, yaptığı konuşmada 1993 yılında kabul edilen karar ile 1994 yılında kurulan Vakfın, İSO’nun yoğun gündemi nedeniyle ayrı bir yönetime kavuşturduklarını söyledi. En önemli varlıklarının öğrenciler olduğunu kaydeden Kavi, en önemli ihtiyaçlarının nitelikli ara eleman olduğunu ifade etti. Artık kendi okullarında yetiştirdikleri öğrencilerin iyi bir eğitim alarak Türk sanayisine ve Türk ekonomisine katkıda bulunduğunu anlatan Kavi, Türkiye’nin gerçek anlamda gücünün bu gençler olduğunu kaydetti.

İSOV Mütevelli Heyet Üyesi Ömer İltan Bilgin de 25 yıl bu çatı altında bulunduğunu ve daha çok burs için çalışmaları gerektiğini söyledi. 18. Grup Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Mustafa Akçay, sanayicileri daha çok katkıda bulunmaya davet etti.

Konuşmaların ardından İSOV Kurucu üyelerine plaketleri takdim edildi.