İstanbul Sanayi Odası Yönetimi Türkiye-İran İş Forumu’na Katıldı

  • Etkinlikler
iran-02v2

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’nin Tercihli Ticaret Anlaşması başta olmak üzere ikili ekonomik ilişkilerin ele alınması amacıyla katıldığı Türkiye-İran İş Forumu’nda İstanbul Sanayi Odası (İSO) yönetimi de bulundu. Tahran'da düzenlenen ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurumu (DEİK) ve İran Ticaret Odası’nın girişimleriyle gerçekleştirilen foruma İSO adına Yönetim Kurulu Üyeleri Sadık Ayhan Saruhan ve Nurhan Kaya da katıldı.

Sadık Ayhan Saruhan ve Nurhan Kaya yurda döndüklerinde izlenimlerini aktararak Türkiye-İran ilişkilerinin iyi niyet çerçevesinde konuşulduğunu ve söz konusu ilişkilerin daha da gelişmesi gerektiği yönünde düşüncelerini ifade ettiler.

Türkiye-İran İş Forumu’nda konuşan Bakan Canikli, "Sayın Cumhurbaşkanlarımız tarafından hedef olarak belirlenen 30 milyar dolarlık ticaret hacminin halen çok uzağındayız. Bunun sorumluluğu her şeyden önce bizdedir. Bu noktaya ulaşamamışsak, önce kendimizden başlayarak sorumluluğun bize ait olduğunu kabullenmemiz gerekiyor" diye konuştu.

İki ülke ilişkilerinin son aylarda "inanılmaz bir ivme" kazandığını aktaran Canikli, "Belki abartı olacak ama mucizevi bir dokunuşla birileri bu süreci başlattı. Bu çok güzel bir başlangıç ve iyi bir noktaya gidiyor. Bugün yaptığımız görüşmelerde de bu kanaatimizi teyit eden çok net mesajlar aldık. Bu iki ülkenin geleceği için, halkları ve onların refah seviyeleri için çok güzel bir gelişme. İstenilen noktaya hızlı bir şekilde ulaşacağımıza olan kanaatim çok yükseldi" değerlendirmesinde bulundu.

Canikli, iki ülke geleceğine dair umutlu olunmasını sağlayan birçok gelişme yaşandığını belirterek, şunları kaydetti: "Bunlardan en önemlisi Tercihli Ticaret Anlaşması’nın yürürlüğe girmesidir. Başlangıçta sıkıntılı bir süreci olacak ama çok uzak olmayan bir zaman dilimi içerisinde bu anlaşmanın İran ekonomisine, İranlı şirketlere ve Türkiye'ye büyük katkı sağlayacağını hep birlikte göreceğiz. Başlangıçta eleştiriler olabilir. Avrupa Birliği ile gümrük birliği anlaşması yaptığımızda Türkiye olarak karşı karşıya kaldığımız eleştirileri tahmin edemezsiniz.

Türkiye'nin çok zarar göreceği, rekabet edemeyeceği ve buna benzer birçok eleştiri gündeme geldi. En sonunda kararlılıkla uygulandı. Bugün Türk firmaları dünyanın her yerinde her türlü firmayla rekabet edebilir güce kavuştu. Oturduğunuz yerden kapalı kapılar ardından rekabet gücü elde edemezsiniz. Arenaya çıkmanız lazım. Alana inilmesi, rekabet ortamına, sanal değil gerçek ortama girilmesi gerekiyor. Bu tür anlaşmalar işte bunu sağlayacak inşallah."

Türkiye-İran İş Forumu

Dış Ekonomik İlişkiler Kurumu (DEİK) ve İran Ticaret Odası’nın girişimleriyle gerçekleştirilen iş forumuna Bakan Nurettin Canikli ile İran İletişim ve Enformasyon Bakanı Mahmud Vaizi'nin yanı sıra Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Rıza Hakan Tekin, İran-Türkiye İş Konseyi Başkanı Rıza Kami, İran-Türkiye Parlamento Dostluk Grubu Başkanı Hüseyin Sadr ve iki ülkeden çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.