İstanbul’da Yapılan Uluslararası Standardizasyon Zirvesi’nde İSO’ya Ödül

  • Etkinlikler
dunya-standardizasyon-gunu-01

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanı ile Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından yürütülen “Standardizasyon Sisteminin Geliştirilmesi ve Farkındalığın Artırılmasına Yönelik Teknik Yardım Projesi” kapsamında 14 Ekim Dünya Standartlar Günü’nde düzenlenen “Uluslararası Standardizasyon Zirvesi” İstanbul Swissotel The Bosphorus’ta yapıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede’nin yer aldı zirveye İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sadık Ayhan Saruhan da katıldı. Saruhan uluslararası standardizasyon çalışmalarına katılım hususunda en önemli platform olan ve TSE bünyesinde faaliyet gösteren Ayna Komiteleri çalışmalarına yaptığı katkı nedeniyle STK kategorisinde İSO’ya verilen ödülü aldı. Zirveye ayrıca Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger ve Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkanı Dr. Hakan Ertürk de katıldı.

Açılışta konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, "Dünyanın neresinde olursa olsun üretilen bir ürün veya hizmet diğer ülkelere kolaylıkla ulaştırılabilmekte. Artık yerel üreticilerin ülke gümrük duvarları ile korunması politikaları terk edilmektedir. Bir yandan ulusal sınırlar içerisinde ithal ürünlerle rekabet edebilmek ve diğer yandan da küresel pazarda yer alabilmek için standartlara uygun üretim yapılması zorunlu hale gelmiştir" dedi. Büyükdede, her yıl 14 Ekim'in, Dünya Standartlar Günü olarak kutlandığını hatırlatarak, bu tarihin Türkiye'nin ve milli standart kuruluşu Türk Standardları Enstitüsü (TSE) açısından ayrı bir önem taşıdığını vurguladı.

Hasan Büyükdede, uluslararası standardizasyonun, uluslararası ticarette yaşanan artışla birlikte kaçınılmaz olarak tüm ülkelerin gündemindeki öncelikli konulardan biri haline geldiğini vurgulayarak, "Hızla gelişmekte olan Türk sanayisi ve Türk sanayicilerinin küresel ölçekte yaptıkları ihracat ve ticaret ile bunun ülke ekonomimize sağladığı katkılar dikkate alındığında, uluslararası standartlara ve standardizasyona vermemiz gereken önem açıkça görülmektedir" dedi.

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin ise Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin, kalkınma hedeflerine ulaşabilmek için standardizasyon ve uygunluk değerlendirme alanlarında etkin bir güce kavuşmak mecburiyetinde olduğunu belirterek, "Çünkü hedef pazarlara engelsiz girebilmemizin anahtarı standardizasyon ve uygunluk değerlendirmededir" dedi.

Uluslararası Standardizasyon Zirvesi'nde konuşan Şahin, "Standartlara Yön Ver" sloganı ile standardizasyonda yeni bir süreci başlattıklarını söyledi.

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger de "Türk Standardları Enstitüsü'ne (TSE) çok şey borçluyuz. TSE, AB'nin standardizasyon konusunda 2012 yılından beri tam üyesi. Türkiye, standartlara yüzde 95 seviyesinde uyum göstermekte. Bu oran AB'deki seviyeyle de uyumlu." dedi.

Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkanı Dr. Hakan Ertürk ise standardizasyonun tüketiciye ve ekonomiye birçok fayda sağladığını belirterek, "Toplumların önemli ihtiyacı düzen oluşturma ve kural koyma gayretiyle oluşturulan standartlar, kalitenin alt sınırının tespit edilmesine katkı sağlıyor. Böylece, sınır altındaki mal ve hizmet üretimine izin verilmiyor. Bu noktada standardizasyon insanlık için lüks değil, mutlak gerekliliktir" diye konuştu. Ertürk, proje kapsamında hayata geçirilecek dijital platformun güvenliği, verimliliği ve operasyonel performansı geliştireceğini söyledi.

Zirvede açılış konuşmalarının ardından 14 Ekim Dünya Standartlar Günü dolayısıyla "Standardizasyon Çalışmalarına Aktif Katılım Ödül Töreni" düzenlendi. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Büyükdede, standardizasyon alanında çeşitli kategorilerde başarılı bulunan kurumların temsilcilerine ödüllerini verdi. Büyükdede, uluslararası standardizasyon çalışmalarına katılım hususunda en önemli platform olan ve TSE bünyesinde faaliyet gösteren Ayna Komiteleri çalışmalarına yaptığı katkı nedeniyle STK kategorisinde İSO’ya verilen ödülü İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sadık Ayhan Saruhan’a takdim etti.