İTO’da "İbrahim Müteferrika’dan Dijitale Matbaacılık Sektörü" Etkinliği Yapıldı

  • Etkinlikler
ito-matbaa-toplantisi-01

İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından düzenlenen “İbrahim Müteferrika’dan Dijitale Matbaacılık Sektörü” etkinliği, İTO’nun Eminönü’ndeki merkezinde yapıldı. İTO Başkanı Şekib Avdagiç’in ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğe Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da katıldı. Etkinliğe İTO ve İSO’nun matbaacılık meslek komitesi üyeleri ile meclis üyeleri de katılarak sektör hakkında düşüncelerini dile getirdi.

Etkinliğin açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede İstanbul’un iş dünyasının iki büyük sivil toplum örgütü İSO ve İTO’nun birlikte proje geliştirmesinden büyük mutluluk duyduğunu ifade etti ve şunları söyledi:

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede
Sanayi ve Teknoloji Bakan
Yardımcısı Hasan Büyükdede

“Matbaacılık bugün kapsadığı alan itibarıyla dev bir sanayi sektörü olmuştur. Özellikle dijitalleşme bağlamında kapsamı son denece gelişmiş ve genişlemiştir. Daha önce sadece gazete ve kitap ile sınırlı olan baskı teknolojileri bugün tekstilden seramiğe kadar klasik alanın çok dışında bir alana sıçramış ve gelişmektedir. Eskiden granit seramiğe baskıyı yapabilmek için ne çektiğimizi hatırlıyorum. Şimdi hiç gerek kalmadı çektiğimiz zorluklara. Yüzlerce ara rengi de kapsayan baskı yapılabiliyor. Dijital matbaacılıkta da maalesef tekstil sektöründe olduğu gibi dışarıya korkunç bir para harcamaktayız. Bu konuda da ülkemizde büyük bir dönüşüm ve gelişim içinde bulunmaktadır ve umuyorum ki bu konuda da yerlileşme ve millileşme çabalarımızın sonucunu alacağız.

Sektörün bir önemli konusu da özellikle kağıt ihtiyacımız... Bu konuda da dışa bağımlılığı azaltmak için büyük bir çaba içinde olacağız. Ham madde için yapay ormanlar oluşturmak için çalışmalar içindeyiz. Bugün 60 bin hektarlık bir deneme ekimi için çalışmalar yürütüyoruz. Bu sektörümüzün sorunlarını adım adım çözmek zorundayız. Bizim artık hem sektörlerimizi geliştirmemiz ve hem de bu sektörlerimizi alabildiğince yerlileştirme noktasında azami gayret sarf etmek durumunda olduğumuzu özellikle ifade etmek istiyorum.”

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan

Etkinliğin açılışında İSO Başkanı Erdal Bahçıvan da bir konuşma yaparak matbaacılık, kağıt ve baskı faaliyetlerinin uzun bir tarihsel süreçte büyük dönüşümler geçirerek bugünlere geldiğine dikkat çekti ve şimdilerde yine büyük bir dönüşüm eşliğinde gelecekteki yeni rolüne hazırlandığını vurgulayarak şunları söyledi:

“Sektördeki teknoloji ve bilgi yoğunluğundaki artış, dijital baskı endüstrisini bambaşka bir boyuta getirmiştir. Öyle ki konvansiyonel matbaacılığın ötesinde dijital-3 boyutlu baskı teknolojileri, sektörün adeta yeni dinamosu haline gelmiş ve takip edilmesi sektör için zorunlu hal almıştır. Dijital baskı pazarının, önümüzdeki beş yıl içerisinde dünyada yaklaşık 29 milyar dolara yaklaşacağı öngörülmektedir.

Öte yandan dijital baskı alanındaki yenilikler, endüstriyel şirketler ve onlara destek sağlayan işletmelere yeni ve heyecan verici fırsatlar sunmaktadır.

Tekstil, havacılık ve uzay, otomotiv veya ilaç gibi birbirlerinden çok farklı sektörlerde üretici veya ürün tasarımcısı olsalar da, şirketler gün geçtikçe gelişen dijital baskı teknolojisinden çok çeşitli alanlarda faydalanmaktadır.

Ne mutlu bizlere ülke olarak baskı teknolojilerinde şu anda Avrupa ile aynı kalitede ürünler ortaya koyabilen bir sektöre sahibiz. Fakat hem yarattığı katma değer ve hem de istihdam açısından önemli bir sanayi sektörümüzü oluşturan matbaacılık sektörümüzün bazı önemli yapısal sorunlarına değinmeden geçmemek gerektiğine inanıyorum.

Öncelikle basım sanayiinde kaliteli ara girdi kullanımı ve ileri teknolojili makine parkı bulunmakla birlikte bu sektörde son derece büyük bir dışa bağımlılık söz konusudur.”

Konuşmasında kağıt ve kağıt sektöründeki gelişmelere de değinen Bahçıvan, “Ülkemizde kağıt ve kağıt ürünleri sanayi 70 binin üzerinde kişiye istihdam sağlamanın yanı sıra yılda 2 milyar dolara yakın ihracat yapıyor. Sektör, genişleyen üretim kapasitesiyle ekonomimize katkısını kademeli ve istikrarlı bir şekilde artırıyor” diyerek şunları söyledi:

Bu noktada önemli bir soruna değinmek istiyorum. Kağıt sektörünün daha rekabetçi ve yüksek katma değerli bir üretim yapısına kavuşabilmesi için, ana ham madde olan selülozun yurt içinde üretilebilmesini yeniden sağlamak, bunun için ilk aşamada kamu-özel ortaklığı modelinden yararlanmak gerektiğini düşünüyoruz.

Kağıt sektörüne odaklı faaliyet gösteren AR-GE ve tasarım merkezlerinin sayısı son yıllardaki artışa rağmen maalesef halen çok yetersiz. O halde kağıt sektörü AR-GE ve teknoloji bağlamında üniversite-sanayi işbirliğine en çok ihtiyaç duyduğumuz sektörlerden birisi halindedir. Bu konuda daha etkili ve sonuç verici adımları hep birlikte, gecikmeden atmamız gerekiyor.”

İTO Başkanı Şekib Avdagiç
İTO Başkanı Şekib Avdagiç

Ev sahibi olarak etkinliğin açılış konuşmasını yapan Şekib Avdagiç bugün çok önemli bir konuda istişarelerde bulunacaklarını söyleyerek “Gerçekleştirdiğimiz etkinlik dünyada çok büyük bir değişimin yaşandığı bir sektör ile, matbaacılık ile ilgili” diyerek şunları dile getirdi:

“Batı’nın kültür değişiminde matbaanın lokomotif rolünün altını çizmek isterim, bu konuda bir büyük dönüşümün de matbaacılık ile birlikte biraz gecikmeli de olsa Osmanlı’da gerçekleştiğini söylemek istiyorum.

Dün İbrahim Müteferrika’nın çabaları ile gerçekleşen Osmanlı’daki dönüşümün bir benzerinin, bu alandaki dijitalleşme ile gerçekleşmekte olduğuna tanıklık ediyoruz. Dijitalleşme bu nedenle çok çok önemli. Bu dijitalleşme sürecinin içini eğer biz dolduramazsak tıpkı Mütefferika’nın dediği gibi bunun içini Batı dolduracak. Dijitalleşmenin bizlere yeni vaziyetler almamız gerektiğini bir an için aklımızdan çıkarmamamız gerekiyor. Ambalajdan kağıda kadar geniş bir alanda bu süreç kendini gösteriyor. Belki küreselleşme sürecinde birçok meslek tarihe karışacak. Fakat bu yok oluş matbaacılık sektörünün başına gelmeyecek. Çünkü bu sektör, yazı var oldukça onun çoğaltılmasının gereği olarak değişerek ve dönüşerek varlığını sürdürecektir. Burada en önemli nokta matbaada dijitalleşmeye geçişi çok iyi kavramak ve sahiplenmek gereğidir. Bugünkü etkinliğimizin bu anlamda çok önemli sonuçlar doğuracağına inanıyorum.”

Yapılan açılış konuşmalarının andından İTO Basım Yayın Meslek Komitesi Meclis Üyesi Erhan Eken moderatörlüğünde; TGRT Ekonomi Müdürü Ve EGD Başkanı Celal Toprak, Gazeteci Hakan Güldağ, İSO Basım Yayın Sanayii Meslek Komitesi Başkanı Zekeriya Acar, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Tüketim ve Tüketici Ürünleri Daire Başkanı Ziynet Berna Orhan ve İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celalettin Aktaş sektöre ilişkin son gelişmeler hakkında değerlendirmeler yaparak katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.