İTÜ Çekirdek Big Bang’de “İSO Geleceğin Sanayicisi Büyük Ödülü” Sahiplerini Buldu

  • Etkinlikler
itu-bigbang-01

İTÜ Çekirdek girişimcilik ekosisteminin her yıl girişimcilerle yatırımcıları bir araya getirdiği ve İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) ana paydaşı olduğu Big Bang ödül töreni düzenlendi. İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) İTÜ Çekirdek Big Bang 2019 girişimcilik yarışmasında verdiği “İSO Geleceğin Sanayicisi Büyük Ödülü”ne Meinox İlaç Teknolojileri, Safe Tech, Sensemore ve Mips girişimleri layık görüldü. Toplamda 350 bin TL’lik ödülü kazanan projelerden Meinox, yeni nesil ilaç yapılı moleküller üretiyor.

İSO Yönetim Kurulu Üyesi Sultan Tepe
İSO Yönetim Kurulu Üyesi
Sultan Tepe

Törende ödülleri Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır ile birlikte veren İSO Yönetim Kurulu Üyesi Sultan Tepe, “Girişimciler hukuki, finansal gibi her türlü ihtiyaçları için lütfen Odakule’ye gelsinler. Kapılarımızı, deneyimimizi birikimimizi onların hizmetine açıyoruz ve hepsinin birer sanayici olmasını diliyoruz” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır
Sanayi ve Teknoloji Bakan
Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır

UNIQ İstanbul’da gerçekleştirilen ödül törenine Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır da katıldı. Kacır, Bakanlık olarak teknoloji ekosistemine destek olmaya gayret ettiklerini söyledi. Türkiye’de 80 teknoparkta beş binden fazla şirketin olduğunu belirten Kacır, AR-GE ve tasarım merkezleri sayısının 1.500’ü aştığını dile getirdi. Rakip ülkelerde olduğu gibi AR-GE’ye ayrılan GSYİH’yi yüzde 3’e çıkarmayı hedeflediklerine dikkat çeken Kacır, AR-GE personelinin sayısının 2018’de yüzde 12 arttığını anlattı. Türkiye’de teknoloji yönünde büyük bir altyapı kurulduğunu ifade eden Kacır, İTÜ ARI Teknopark’ın bunun öncülerinden olduğunu belirtti. Kacır, Cumhuriyet’in 100. yılında unicornlar çıkarmaya yönelik işler yapacaklarını ve girişim ekosistemini çok daha iyi bir yere taşıyacaklarını dile getirdi.

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca
İTÜ Rektörü
Prof. Dr. Mehmet Karaca

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca ise törende yaptığı konuşmada filiz şirketlerin sayısını artırmak istediklerini söyledi. Son 10 yılda girişimcilik adına ciddi girişimler olduğunu belirten Karaca, İTÜ olarak teknoloji ve bilimi hedeflediklerini ve istediklerini aldıklarını kaydetti. Karaca, İTÜ adında çok onurlu bir günde olduklarını ifade etti. İTÜ Çekirdek’i iyi bir yere getirdiklerini dile getiren Karaca, dünyadaki kuluçka merkezleri arasında ilk 5’te olduklarını ve bugüne kadar 2.000’i aşkın girişimciye destek verdiklerini dile getirdi. Karaca, parasal değer olarak 1 milyar TL’ye yaklaştıklarını belirterek ana hedeflerinin teknoloji ihraç etmek olduğunu ve İTÜ’ye de bunun yakışacağını ekledi.

İTÜ ARI Teknokent CEO'su Doç. Dr. Deniz Tunçalp
İTÜ ARI Teknokent CEO'su
Doç. Dr. Deniz Tunçalp

İTÜ ARI Teknokent CEO’su Doç Dr. Deniz Tunçalp ise İTÜ Çekirdek ve faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. Hem kuruluş aşamasında hem olgunlaşmış firmalardan girişimler aldıklarını anlatan Tunçalp, yılda 10 bin başvuru aldıklarını ve bunun çok önemli bir rakam olduğunu belirtti. İTÜ Çekirdek olarak girişimcilik ekosistemini derinleştirmek için çalıştıklarını kaydeden Tunçalp, girişimciliğin farklı bir boyuta geldiğini ve kurumsal firmalarda çalışanlardan da girişimci gibi davranmak zorunda olduğunu ifade etti.

İSO Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Tacir’in de yer aldığı etkinlikte 20 girişimci, sahnede girişimlerini ve destek bekledikleri alanları sunarak yatırımcıların ve konukların beğenisine sundu. Sunumların ardından İSO Yönetim Kurulu Üyesi Sultan Tepe, İSO Meclis Üyeleri Koray Yavuz ve Dr. Ali İhsan Şerbetçi’den oluşan İSO jürisi, İSO Geleceğin Sanayicisi Büyük Ödülü’ne Meinox İlaç Teknolojileri, Safe Tech, Sensemore ve Mips girişimleri layık gördü. Meinox 200 bin TL tutarındaki ödülün sahibi olurken, Safe Tech, Sensemore ve Mips girişimleri de 50’şer bin TL almaya hak kazandı. Toplam 350 bin TL’lik İSO Geleceğin Sanayicisi Büyük Ödülü, İSO Yönetim Kurulu Üyesi Sultan Tepe tarafından girişimcilere takdim edildi.

İSO Yönetim Kurulu Üyesi Sultan Tepe, “Bu girişimciler için Türkiye’nin gururu diyorum. Çünkü hepsinin birer üretici, sanayici olarak Türkiye’nin istihdamına katkıda bulunmasını diliyoruz. İSO üyesi yaklaşık 20 bin sanayici de tıpkı bu girişimcilerimiz gibi yıllar önce bu şekilde işe başladılar ve günümüzde Türk sanayisi 160 milyar doların üzerindeki ihracata imza atıyor. İSO olarak buradaki tüm girişimcilerimize kapılarımızı açıyoruz. Üretim yolunda her neye ihtiyaç duyarlarsa, hukuki, finansal her açıdan, lütfen Odakule’ye gelsinler. Kapılarımızı, deneyimimizi birikimimizi kendilerinin hizmetine açıyor ve hepsinin birer sanayici olmasını diliyoruz” dedi.

Törene İSO’nun Mesleki Eğitim İş Birliği Projesi kapsamında destek verdiği Şehit Öğretmen Hüseyin Ağırman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden Türkiye Şampiyonu Robot Takımı Eagles da katıldı.

İSO Geleceğin Sanayicisi Büyük Ödülü’nü Alan Girişimler

MEINOX

MEINOX, yeni nesil ilaç yapılı moleküller geliştirmektedir. Meinox, dünyadaki tüm ölümlerin yaklaşık % 71'ini oluşturan, kanser, CVD'ler ve diyabet dahil olmak üzere en ölümcül bulaşıcı olmayan hastalıkları (NCD) hedeflemektedir. Meinox ayrıca stratejik ortaklarla işbirliği yapar ve yeni nesil terapötik maddeler geliştirmek için küçük moleküller konusundaki uzmanlığı paylaşmaktadır.

MIPS

MIPS Menlab Sperm Test, evde sperm testi yapmayı sağlayan kantitatif ve kalitatif ölçüm yapan cihazdır.

SENSEMORE

Titreşim alanında faaliyet gösteren firma, donanım ve yazılım çözümleri üretmektedir. Titreşim sensörleri, Bluetooth-Wifi-LoRa Gateway’ler ve Cloud hizmetleri ürün ve hizmet gamını oluşturmaktadır. Polonya’da satış ofisi bulunan şirketimiz Avrupa operasyonlarını oradan yönetmektedir.

Dr. Ali İhsan Şerbetçi, Koray Yavuz, Sultan Tepe
Soldan sağa Dr. Ali İhsan Şerbetçi,
Koray Yavuz, Sultan Tepe

SAFETECH

OTShield, SCADA ve Endüstriyel IoT sistemlerini siber saldırılara ve operasyonel tehditlere karşı koruyan saldırı tespit ve engelleme sistemidir.