Mobilya Dernekleri Federasyonu’nun Düzenlediği İstanbul Mobilya Fuarı (IIFF) Açılışı Mobilya Dünyasını Buluşturdu

  • Etkinlikler
mobilya-fuari-acilisi-01

Türkiye’nin en büyük ve dünyanın da en büyük üçüncü mobilya fuarı olan İstanbul Mobilya Fuarı’nın (IIFF) açılış programı, Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç ev sahipliğinde gerçekleştirildi. T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katıldığı programda, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da katıldı. 3 milyar dolarlık ticaret iş hacminin hedeflendiği fuarın açılış programında İSO Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Akar da bulundu.

Açılış programında konuşan T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, özetle şunları söyledi:

“Mobilya sektörü bizim için çok önemli bir sektör. 4 milyar doların üzerinde ticaret fazlası veren ve net ihracatçı olan bir sektör. MOSFED çatısı altında birleşen sektör, örnek bir meslek örgütlenmesi yapısı ortaya koymuştur. Dünya mobilya ithalatı içerisinde payımızı yüzde 1 ve bu da gösteriyor ki daha gidecek uzun bir yolumuz mevcut. Bu yolda hedefimiz belli 6 milyar dolarlık ihracat, inşallah yakın zamanda bu hedef tutturulacaktır. Fuarlar çok önemlidir ve fuarımızı Bakanlık olarak destekleme kararı aldık, dolayısıyla Ticaret Bakanlığı olarak ihracatımızın markası olan mobilya sektörümüzü sonuna kadar destekliyoruz.”

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, açılış programında yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Ülkemizin en büyük, dünyanın da üçüncü en büyük mobilya fuarı olan, İstanbul Mobilya Fuarı’nın açılış programında bulunmaktan çok mutluyum. Kapılarını açmaya hazırlanan fuarımız, 1000’in üzerinde katılımcısıyla mobilya sektörünün en önemli aktörlerini bir araya getirecek. Sektörümüz ve ihracatımız için büyük öneme sahip bu fuarın ülkemize, sektörümüze hayırlar getirmesini diliyorum. Mobilya sektörü kendi içerisinde dağınık bir yapı içerisindeydi fakat değerli MOSFED Yönetimi sayesinde mobilya sektörümüz tek bir çatı altında bir araya geldi. Türkiye’de mobilya sektöründe 40 bine yakın üreticimiz bulunmaktadır. Ürün çeşitliliği ve ihracat başarısı sayesinde sektörümüz dünyada adından söz ettiriyor.”

Fuarın açılış programında konuşan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, konuşmasında özetle şunları söyledi:

“MOSFED çatısı altında bir araya gelen mobilya sektörü, çok güçlü bir dayanışma örneği göstererek, rekabet gücünü artırarak, sektörü nasıl daha ileri götürürüz üzerine konuşulan bir noktaya geldi. Bizim en etkili pazarımız olan Almanya’nın toplam mobilya ihracatı içerisindeki payımız sadece %1.5 yine diğer Avrupa ülkelerine baktığımız zaman ihracat payımız yine yaklaşık bu seviyelerde. Avrupa Birliği içerisinde 100 milyar dolarlık bir pazar bulunuyor ve bize en yakın pazarda, gümrük birliği ortaklığımız da bulunuyorken çok büyük potansiyel bulunuyor, bunu değerlendirilmeliyiz. Mobilya sektörümüz artık aritmetik değil geometrik, hatta trigonometrik büyümelidir.”

Açılış programında kısa bir konuşma yapan Bursa Belediye Başkanı Alinur Aktaş, özetle şunları söyledi:

“İstanbul şehrimiz ekonominin kalbi konumunda ve böyle bir şehirde mobilya fuarı yapılması özellikle de bu işi temin edenlere yürekten teşekkür ediyorum. Mobilya sektörünün alt dernek kuruluşlarının MOSFED çatısı altında bir araya gelmesi çok kıymetli bir birleşme oldu. Kapılarını ziyaretçilere açacak olan fuarın tüm sektör temsilcileri ve ülkemiz adına hayırlı olmasını diliyorum.”

Yapılan açılış konuşmalarının ardından, İstanbul Mobilya Fuarı’nın açılış programı etkinliği fuarın temsili açılış kurdelesinin kesilmesiyle sona erdi.