Sanayi ve Sanayicinin Temel Konuları Ekonomi Bakanlığı Yetkilileriyle Ele Alındı

  • Etkinlikler
ekonomi-bakanligi-toplanti-02

İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) Meslek Komiteleri'ni oluşturan sanayiciler, Ekonomi Bakanlığı'nın en üst düzey yetkilileriyle bir araya gelerek, ihracat başta olmak üzere Bakanlığın görev alanına giren gelişmeler ve gündemlerindeki önemli konular ile ilgili görüş ve önerilerini sundular.

İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın ev sahipliğinde Swissotel’de yapılan toplantıya Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel başkanlığında geniş bir Ekonomi Bakanlığı heyeti katıldı. Toplantıda, Meslek Komitesi Üyeleri ile Ekonomi Bakanlığı yetkilileri, bireysel ve kurumsal tecrübeler ışığında, ekonomik büyüme, istihdam ve istikrarlı bir ihracat performansı için atılması gereken adımlar konusunda geniş çaplı bir istişare gerçekleştirdiler.

Sanayi ve Sanayicinin Temel Konuları Ekonomi Bakanlığı Yetkilileriyle Ele Alındı 01

İlgili tüm Meslek Komitelerini temsilen sanayicilerin büyük katılım gösterdiği toplantıda, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın yanı sıra, İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Adnan Dalgakıran ve İrfan Özhamaratlı, İSO Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Urfalılar ile İSO Meclis Başkanlık Divanı Katip Üyesi Kemal Akar da bulundu. Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel'n başkanlık ettiği Ekonomi Bakanlığı heyetinde ise İhracat Genel Müdürlüğü Genel Müdür Vekili Özgür Volkan Ağar, İthalat Genel Müdürlüğü’nden Ahmet Erkan Çetinkayış, Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürü İbrahim Uslu, Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürü Uğur Öztürk, Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü’nden Zafer Soylu, Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü’nden Halil İbrahim Şener katıldı.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan

Toplantının açılış konuşmasını İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan yaptı. Katılımcıları selamlayarak sözlerine başlayan Bahçıvan, “Biz sanayiciler olarak, Ankara tarafından, son zamanlarda daha iyi anlaşıldığımızı düşünüyorum. Özellikle hükümetimizin üretim ekonomisine odaklı kararlarını büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz. Bu karar ve alınan önlemlerle, Ankara tarafından anlaşılmış olmamızın memnuniyeti içinde olduğumuzu özellikle vurgulamak istiyorum. Bu tip toplantılar da, geleceğe dair düşüncelerimizi aktarmamız açısından büyük önem arz ediyor” dedi. Yeni yılın, yaşanan türlü olumsuzluklara rağmen umut verici rakamlarla başladığına dikkat çeken Bahçıvan, bu durumun Türk ihracatçısına cesaret verdiğinin altını çizdi.

Sanayi ve Sanayicinin Temel Konuları Ekonomi Bakanlığı Yetkilileriyle Ele Alındı 02

Sanayinin ve ekonominin güçlenmesi adına devlet tarafından tanımlanan yeni destek ve teşviklerin, ihracat için yeni pazarlara girmenin önünü açtığını belirten Bahçıvan, konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Elbette biz de İstanbul Sanayi Odası olarak elimizden geleni yapıyor muyuz yoksa daha iyisini yapabilir miyiz, bunları da düşünmek ve sorgulamak durumundayız. Üyelerimizle bir araya gelerek, özeleştiri yapmanın faydalı olacağını düşünüyorum. Bu toplantının da yaptıklarımızdan ziyade yapabileceklerimizin konuşulduğu verimli bir istişare olmasını diliyorum. Bugüne kadar Ekonomi Bakanlığı ile İstanbul Sanayi Odası arasında nasıl verimli ve güçlü bir bağ olduysa bundan sonra da böyle devam etmesini diliyor ve yeniden hoş geldiniz demek istiyorum.”

Bahçıvan’ın ardından söz alan Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel ise sözlerine İSO ile bir araya gelmekten duydukları memnuniyeti ifade ederek ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin selamını ileterek başladı. Sanayicinin hayata geçirdiği tüm faaliyetlerle bir şekilde ilişkileri olmalarından ötürü toplantıda bulunduklarını ifade eden Şenel, “İstanbul Sanayi Odası denince hepimizin kafasında elbette bir şeyler canlanmaktadır. Köklü geçmişiyle, istihdam ve ihracat başta olmak üzere ekonomimize yaptığı katkılarla, özellikle ülkemizin ihracat faaliyetlerinin neredeyse yarısını gerçekleştirmesiyle İSO’nun önemi ortadadır” dedi.

Sanayi ve Sanayicinin Temel Konuları Ekonomi Bakanlığı Yetkilileriyle Ele Alındı 03

Özellikle 2008 yılında küresel anlamda sonuçlarını gösteren ekonomik daralmanın, içinde bulunduğu coğrafya nedeniyle de Türkiye’yi ciddi olarak etkilediğini belirten Şenel, bu çerçevede ekonomi ile ilgili alınacak kararların daha seçici ve özenli bir şekilde ortaya konması gerektiğini söyledi. Sanayicinin rekabet gücünü artırmak ve korumak için ellerinden geleni yapacaklarını belirten Şenel, “Biz Ekonomi Bakanlığı olarak elbette ihracat ağırlıklı faaliyetler yapıyor olsak da aldığımız kararlar ve yürürlüğe koyduğumuz uygulamaların etki alanı da gösteriyor ki, reel sektörün her boyutunda tabii olarak varız. Bu anlamda sizlerle yakın çalışma mecburiyetinde olduğumuzu da biliyoruz” şeklinde konuştu.

Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel
Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı
İbrahim Şenel

Son dönemde devletin sağladığı destek ve teşviklere örnekler vererek konuşmasını sürdüren Şenel, geçen sene 1.7 milyar TL olarak belirlenen ihracat bütçesinin bu sene 3 milyar TL olduğunu ve bu bütçe sayesinde ihracat ile alakalı süreçlerin iyileştirileceğini ve basitleştirileceğini ifade etti. Ayrıca Ekonomi Bakanlığı olarak çok sayıda projeye destek verdiklerini de hatırlatan Şenel, “Bize gelen yatırım projelerini asla reddetmiyoruz. Eğer bir proje bize eksik veya yetersiz gelirse biz bunu işbirliği içerisinde tamamlıyor ve onay alacak hale getiriyoruz. Bu anlamda İstanbul Sanayi Odası’ndan daha fazla proje beklediğimizi belirtmek isterim” diye konuştu.

Türk Eximbank ile gerçekleştirilen işbirlikleri neticesinde sağlanacak kolaylıklara da değinen Şenel, bu yeni yaklaşımların, ihracat yapan sanayi firmalarının yeni müşteriler bulmasının önünü açacak nitelikte olduğunu belirtti. Yapılan değişiklikler sonucunda, ihracat sigorta taleplerinin yarattığı yükü Türk Eximbank yerine kendilerinin üstlendiğini söyleyen Şenel, “Adeta bir reasürans şirketi gibi hareket ederek, risk maliyetlerinin yüzde ellisini bundan böyle biz karşılıyor olacağız. Bu uygulamalarla yükü hafifleyen ve cesaretlenen Türk Eximbank da, inanıyorum ki sizleri daha cesaretli ve daha güçlü bir şekilde destekleyecektir” şeklinde konuşmasını tamamladı. 

Sanayi ve Sanayicinin Temel Konuları Ekonomi Bakanlığı Yetkilileriyle Ele Alındı 04

Toplantı kapsamında sanayiciler, şu sektörleri kapsayan konularla ilgili olarak Bakanlık yetkililerini bilgilendirdi: “Tekstil-Konfeksiyon”, “Deri ve Ayakkabı”, “Kimya ve Plastik Ürünleri”, “Makine, Aksam, Metal Eşya”, “Kara ve Deniz Taşıtları”, “Orman Ürünleri ve Mobilya.”

Toplantı boyunca tüm sektör temsilcisi sanayicileri sabırla dinleyen, notlar alan Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel, dile getirilen tüm konular hakkında çözüm odaklı görüş ve değerlendirmelerde bulundu.

Sanayi ve Sanayicinin Temel Konuları Ekonomi Bakanlığı Yetkilileriyle Ele Alındı 05