Sanayiciden Turizmciye, Yediden Yetmişe Enerji Tasarrufuna Davet

  • Etkinlikler
enerji-verimliligi-01

“Güçlü Sanayi Verimli Enerji” sloganıyla Enerji Verimliliği Derneği tarafından organize edilen toplantı Gebze’de yapıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın himayesinde gerçekleşen toplantıya İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da katılarak bir konuşma yaptı.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Gebze’de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın da katıldığı Enerji Verimliliği Derneği tarafından organize edilen ‘Sanayide Enerji Verimliliği’ konulu toplantıya katıldı.

“Güçlü Sanayi Verimli Enerji” sloganıyla yola çıkılan toplantılar dizisi ile enerji tasarrufu ve verimlilikte bir farkındalık yaratmak amaçlanıyor. Böylece işletmelerin faturalarının yüzde 30 azaltılarak yılda ülke ekonomisine 63 milyar TL değerinde enerji tasarrufu sağlanması hedefleniyor.

Proje kapsamında 2.’si düzenlenen toplantının Gebze bölümünde konuşan Bakan Taner Yıldız, “STK’ları bu işe davet ettik. Tencere tavalarını alsınlar bir araya gelerek birlikte çalışalım. Protesto yapacaklarına ‘niye tasarruf etmiyorsunuz’ diye tencere tava çalsınlar” dedi.

Sanayide Enerji Verimliliği projesinin ülke adına öneminden bahseden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise konuşmasında, şunları kaydetti:

“Bugün burada yine önemli bir programa, bir enerjide verimliliğin, tasarrufun detayını tekrar işleyeceğiz. Hanımlar için, çocuklar için tüm sanayicilerimiz için her platformda bunları tekrarlamamız gerekiyor. Emeği geçen tüm arkadaşlarımıza, dernek üyelerimize, sanayi odalarına teşekkür ediyorum. Bölgesine bakılmaksızın Edirne’den Kars’a bir sanayicimiz enerji tasarrufuyla ilgili bir çalışma yapacaksa bu 5. Bölge teşvikiyle desteklenecek.

Bakın bir rakam verildi, yüzde 50 tasarruf ettik denildi. Bugün Türkiye’de yüzde 1 enerji tasarrufu yapılmış olsun Avrupa Birliği ülkelerinden 10 ülkenin kullandığı enerjinin yarısına denk geliyor. Bu ise yaklaşık irili ufaklı 25 barajın üretimine denk geliyor.

Eğer biz hedeflediğimiz 10 yılda 65 milyar lira tasarrufu yalnızca sanayiden elde edersek bu çok büyük bir başarı. Bunun taraflarını ve paydaşlarını arttırmamız gerekiyor. Dünyada enerji kıtlığına, su kıtlığına doğru gidiliyor; bunların düzgün kullanılması gerekiyor. Biz bu kültürden geliyoruz. Bizim bunu gencimizden yaşlımıza genişletmemiz lazım. Siz tasarruf yapın bunun faydasını inanın göreceksiniz.”

Türkiye Enerji Verimliliği Derneği’nin düzenlediği toplantıda enerji verimliliğinin sanayi açısından önemine değinen ve bu konuda İSO’nun çalışmalarından söz eden İSO Yönetim Kurulu Başkanı Bahçıvan, “Oda olarak, bu alanda bize çok ciddi sorumluluklar düştüğünü biliyoruz. Sanayide enerji verimliliği konusu, enerji alanında en fazla önem verdiğimiz konuların başında gelmektedir” dedi.

Bahçıvan İSO’nun enerji verimliliği ile düşüncelerini şu sözlerle dile getirdi: “2010 yılında Türkiye Enerji Verimliliği Meclisi tarafından hayata geçirilen ‘Enerji ve Enerji Verimliliği Stratejisi’nin ortaya çıkarılmasında Odamızın da katkısı olduğunu burada belirtmek isterim.

Enerji Verimliliği Derneği’nin çalışmalarını önemsediğimiz gibi destek de vermekteyiz. Nisan ya da Mayıs ayı içerisinde Derneğimizle beraber ‘Sanayide Enerji Verimliliği’ne yönelik bir organizasyon yapmayı planlıyoruz. Bu sebepledir ki, İstanbul’da “Sanayide Enerji Verimliliği Hareketi”ne destek olmak, üyelerimizin sanayi verimliliği konusundaki bilincini arttırmak ve tesislerinde gerçekleşecek enerji verimliliği çalışmalarına destek olmak üzere Yıldız Teknik Üniversitesi ile birlikte İstanbul Kalkınma Ajansı programları kapsamında çalışmalarımız devam etmektedir. İSO üyelerinden oluşturduğumuz ‘Enerji Verimliliği Kurulu’muz bu alanda yaptığımız çalışmaların diğer örnekleridir.

İSO Çevre Ödüllerimize 2011 yılı itibarıyla “Enerji Verimli Ürün” ve ‘Enerji Verimliliği Uygulama Projesi’ adı altında 2 yeni kategori ilave ettik. Bu yıl 14.sü gerçekleşecek İSO Çevre Ödüllerimizin ismini ‘İSO Çevre ve Enerji Ödülleri’ olarak değiştirdik.”

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın konuşma metni için tıklayınız