Silivrili Sanayici ve İşadamları Silivri EXPO ile Bir İlki Gerçekleştirdi

  • Etkinlikler
silivri-expo-02

Silivri Belediyesi ve Silivri Sanayici ve İşadamları Derneği tarafından ilçede ilk kez gerçekleştirilen Kariyer Günleri etkinliği, SİLİVRİEXPO adı altında yapıldı. Yaklaşık 80 civarında sanayiciyi bir araya getiren “Silivri SİAD Sanayi-Ticaret Sergisi ve Kariyer Günleri”, İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan’ın da katıldığı bir törenle başladı.

İSO Başkanı’nın Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Silivri Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Hakan Kocabaş ve İSO Meclis Başkan Yardımcısı Hasan Büyükdede’nin kurdele kesimiyle başlayan etkinlik, üç gün boyunca çok sayıda ikili görüşmelere ve özellikle Silivrili gençlerin şirketlerle buluşmasına, tanışmasına zemin hazırlayacak. Törende İSO Disiplin Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Bayram, İSO Meclis Üyesi Ülkü Büyükgönenç ve İSO 27. Grup Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Gökhan Turhan da bulundu.

Bu yıl ilk kez gerçekleşen bu etkinliğin, önümüzdeki yıllarda çok daha güçlü ve yüksek katılımlarla gerçekleşmesi bekleniyor.

Silivrili Sanayici ve İşadamları Silivri EXPO ile Bir İlki Gerçekleştirdi 01Açılışın ardından katılımcı şirket temsilcilerine ve konuklara bir konuşma yapan İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, “Üreterek kazanan dostları böylesine sıcak bir atmosferde biraya getirdiğiniz için mutluyum ve organizasyonu yapan, emeği geçen herkesi kutluyorum” dedi.

Konuşmasında İstanbul ile ilgili olarak son yıllarda yapılan önemli bir tartışmayı “İstanbul sanayi şehri mi olmalı, turizm şehri mi, ticaret şehri mi yoksa alışveriş şehri mi olmalı? Yoksa finans merkezi mi olmalı?” gündeme getiren Bahçıvan şunları söyledi:

“İstanbul’un zenginliğinin temelinde bütün bunlar var. Sanayisi ile güçlüdür İstanbul. Kültürü ile turizmi ile ticareti ile… Bunlardan birinin varlığını, diğerinin yok edilmesine bağlamak doğru olmaz.

Silivrili Sanayici ve İşadamları Silivri EXPO ile Bir İlki Gerçekleştirdi 02Son günlerde Sanayisiz bir İstanbul’dan, sanayiyi İstanbul’dan uzaklaştırmaktan söz ediliyor. Bu söylemleri doğru bulmuyoruz. Böyle bir söylemi gerçeklikle, İstanbul’un gerçekleriyle bağdaştıramıyoruz. İstanbul’da sanayinin olması gerek, bunu yok saymak ne Türkiye’ye ne de dünyaya katkısı olmayacak bir yaklaşımdır.”

Bahçıvan bunu söylerken tabii ki çevreye duyarsız bir sanayiden söz etmediklerini belirtti. “İnovasyona dayalı, Ar-Ge’si olan ve katma değer yaratan bir sanayiden söz ediyoruz. İstanbul ve Türkiye böyle bir sanayi hikayesini başlatmak zorundadır ”dedi.

Silivrili Sanayici ve İşadamları Silivri EXPO ile Bir İlki Gerçekleştirdi 03Silivri’nin bu anlamda çok önemli bir merkez olduğunu söyleyen Bahçıvan, “Bugün burada gerçekleşen organizasyonu bir milat olarak kabul edin. Bu insani değerleri yaratma noktasındaki çabalarınızı büyük takdirle karşılıyoruz. İstanbul Sanayi Odası olarak her türlü işbirliği ve desteği de vermeye hazır olduğumuzu buradan açıkça ifade etmek istiyorum.”

Sanayicinin OSB’ler konusunda yaşadığı sıkıntılara da değinen Bahçıvan, özellikle İstanbul gibi arsa arazi maliyetlerinin son derece yüksek olduğu bir kentte sanayiciliğin ne kadar zor ve meşakkatli olduğunu dile getirdi. Bir arsaya 10,20,30 milyon dolarların bağlandığı bir ortamda, sanayicinin ciddi bir finans sıkıntısı içinde olmasının kaçınılmaz olduğunu söyleyen Bahçıvan, bu konuda bir model önerdi: “Belediyelerin ya da ilgili kamu kuruluşlarının bir defa sanayicinin arsa-arazi sorununu kafalarından çıkaracak çözümler bulması şart. Bu bedava arsa değil. Bir kiralama olabilir. Organize bölgeler oluşturarak, buradaki araziler 49 yıllığına sanayicilere tahsis edilebilir. Yani sanayici, bugün olduğu gibi bir gün gelip de ‘şu arazimi satıp AVM yapsam mı’ ya da ‘arsam çok değerlendi satsam mı?” kafa karışıklığını yaşamamalı. Sanayiciliğini yapmalı…”

Silivrili Sanayici ve İşadamları Silivri EXPO ile Bir İlki Gerçekleştirdi 04Törende Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar da bir konuşma yaparak bu organizasyona Silivrililerin bir hayalinin gerçekleşmesi olarak bakılması gerektiğini söyledi. İş dünyasının gösterdiği ilginin, artık bu kentin bir fuar ve sergi alanına ne kadar ihtiyaç duyduğunu gösterdiğini söyleyen Işıklar belediye olarak bu fuar ve sergi alanı ihtiyacını mutlaka karşılayacağı sözünü verdi.

Silivri SİAD Başkanı Hakan Kocabaş da konuşmasında bu serginin kendilerine şunu gösterdiğini söyledi: “En az Bill Gates kadar zekiyiz ve en az Ford kadar sanayiciyiz.”

İSO’nun 12. Sanayi Kongresi’ne de gönderme yapan Işıklar “Kongre’de Erdal Bahçıvan’ın ‘Bütünsel Kalkınma’ odaklı konuşmasından hareketle şunu söylemek istiyorum. İşte bu sergi Türkiye’nin bütünsel kalkınmasına Silivri’den atılan bir kıvılcımdır. Biz Türkiye sanayisiz olmaz derken, tabii ki turizmsiz olur, tarımsız olur demek istemiyoruz. Bütün bu ekonomik gerçekler birbirlerine yok etmeden, birbirlerine yaşam sahası açılarak var olabilmelidirler. Bir ayrışma yerine bütün bunları bir arada tutabilen bir bütünsel kalkınma ile yol almalı Türkiye” dedi.