TOBB Sanayi Odaları Konsey Toplantısı Bakan Fikri Işık’ın Katılımıyla Yapıldı

  • Etkinlikler
tobb-konseyi-2014-02

TOBB Sanayi Odaları Konsey Toplantısı TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ev sahipliğinde ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın katılımıyla Ankara’da gerçekleşti.

Toplantıda konsey üyelerinden sanayinin sorunlarını bire bir dinleyen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, sanayicilerle bu sorunların çözümü noktasında ortak bir yol haritası oluşturmak için çaba harcayacaklarını dile getirdi.

Aynı zamanda TOBB Sanayi Odaları Konsey Başkanı olan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, yüksek teknolojili ürünlere dikkat çekerek ihracat odaklı büyüme modelini sürdürebilmek için yüksek teknolojili ürün ihracatını artırmak gerektiğini vurguladı.

TOBB Sanayi Odaları Konsey Toplantısı Bakan Fikri Işık’ın Katılımıyla Yapıldı 01TÜİK verilerine göre, 2013 itibarıyla Ar-Ge harcamalarının GSYH'ye oranının yüzde 0,95 olduğunu hatırlatan Bahçıvan, "Türkiye'nin 500 büyük sanayi kuruluşu çalışmasının 2013 yılı sonuçlarına göre, 500 büyük sanayi kuruluşumuzun Ar-Ge harcamalarının üretimden satışlara oranı yüzde 0,51 seviyesinde gerçekleşti. 2023 hedefi olan yüzde 3'e ulaşmak için daha uzun bir yolumuz var" dedi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da toplantıda yaptığı konuşmada, dünya ekonomisinin çalkantılı bir döneme girdiğini ve bu dönemde özel sektörü dinamik ülkelerin öne çıkacağını söyledi.

Güçlü sanayi altyapısının, küresel krizde Türkiye'nin en büyük teminatı olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Ülkelerin en büyük itici gücü, zenginliğin en büyük kaynağı, girişimcileridir, üreticileridir, sanayicileridir. Küresel çalkantılara ve bölgemizdeki belirsizliklere, rağmen Türk sanayisi hem dinamizmini, hem de direncini tüm dünyaya kanıtlamıştır. Bu başarının arkasında ciddi emek var, birikim var, vizyon var" diye konuştu.

TOBB Sanayi Odaları Konsey Toplantısı Bakan Fikri Işık’ın Katılımıyla Yapıldı 02TOBB Sanayi Odaları Konseyi’nde İSO üyeleri olarak yer alan Nurhan Kaya, Süleyman Orakçıoğlu, Ali Kösedağ, Ömer Faruk Kavurmacı, Kenan Baytaş ve Ahmet Samet Yapar’ın da katıldığı toplantıda sanayiyi ve ekonomiyi üst lige çıkarmak istediklerini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, bunu başarmak için yapısal reformlara hız kesmeden devam edilmesi, üretimin, ihracatın ve istihdamın önündeki engellerin ortadan kaldırılması gerektiğine işaret etti.

Güncel ekonomik gelişmelere de değinen Hisarcıklıoğlu, petrol fiyatındaki düşüşün, Türkiye'yi geneli itibarıyla olumlu etkilediğine dikkati çekti. Diğer taraftan Amerikan Merkez Bankası'nın faiz arttırmaya başlayacağı beklentisinin, küresel finansal piyasaları olumsuz etkilediğini kaydetti.