TOBB ve Arap Odalarının İmzaladığı Protokol İle Türk-Arap Odası Kuruldu

  • Etkinlikler
turk-arap-odasi-02

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Arap Odalar Birliği arasında imzalanan protokol ile merkezi İstanbul olan Türk-Arap Odası kuruldu. Swissotel’de gerçekleşen imza törenine İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkan Erdal Bahçıvan ile birlikte Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelen sanayi ve ticaret odası temsilcileri de katıldı.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, protokolün imza töreninde bir konuşma yaptı. Hisarcıklıoğlu, Arap Ligi ülkelerinin özel sektörünün oluşturduğu çatı kuruluş olan Arap Odalar Birliği ve TOBB olarak tarihi bir adım attıklarına işaret ederek, "Arap coğrafyası ile ekonomik ilişkilerimiz son dönemde önemli gelişme kaydetti. 2000’lerin başından bu yana, yani son 15 yılda Arap ülkeleri ile Türkiye’nin ticaret hacmi tam 7,5 kat arttı. Arap coğrafyası ile ticaretimiz 47 milyar dolara kadar ulaşmıştı. 15 yılda 7,5 kat ticaret artışı müthiş bir rakamdır" dedi.

TOBB ve Arap Odalarının İmzaladığı Protokol İle Türk-Arap Odası Kuruldu 01

Türk özel sektörünün Arap dünyasıyla daha fazla iş yapmak istediğini ve bu konuda çok hevesli olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, önlerinde büyük potansiyel bulunduğunu vurguladı. Hisarcıklıoğlu "Türkiye olarak toplam dış ticaretimizin sadece yüzde 8’ini Arap Ligi ile yapıyoruz. Arap Ligi ise toplam ticaretinin sadece yüzde 1'ini bizimle yapıyor. Yani önümüzde iş yapmaya, geliştirmeye müsait geniş bir alan var. İşte biz bu potansiyeli hayata geçirmek için Türk-Arap Odası'nı kuruyoruz" şeklinde konuştu.

Türkiye ile Arap ülkeleri arasında ortak yatırım çağrısı yapan Arap Odalar Birliği ve Ürdün Ticaret Odası Başkanı Senatör Nael Al Kabariti, “Türk ve Arap özel sektörünü temsilen buradayız. Arap ülkeleri ve Türkiye arasındaki ortak noktaları bulup istihdamı artıracak ortak yatırımlar yapmalıyız. Arap ülkelerinde büyük işsizlik sorunu var. İki tarafta da istihdamı artıracak projelere bir an önce başlamalıyız. İstihdamı artırmalıyız. Bu, ülkelerimizin sosyo-kültürel gelişimini de hızlandırır. Avrupa Birliği'nin ticaret rakamlarını aşabileceğimizi düşünüyorum” dedi.

Mısır Ticaret Odaları Federasyonu ve Afrika Odalar Birliği Başkanı Ahmed Al Wakeel ise Türk ve Arap ilişkileri için bugün çok önemli bir temel atıldığına işaret etti. Al Wakeel, “Bugün aslında ticari anlamda yatırımlar ve ekonomik adımlar, kültürel ve sosyal açıdan da gelişmeyi hızlandıracak” şeklinde konuştu.

Ürdün Yatırım Destek Ajansı Genel Sekreteri Dr. Mikhled Al Omari ise inşaat yatırımlarına sonuna kadar açık olduklarını belirtti ve Türk iş insanlarını Ürdün’e inşaat yatırımı yapmaya çağırdı.

TOBB ve Arap Odalarının İmzaladığı Protokol İle Türk-Arap Odası Kuruldu 02