"Türk Sanayicisi, Rekabet için Özgün Teknolojisini Geliştirmeli"

  • Etkinlikler
turk-sanayicisi-ozgun-teknolojisini-gelistirmeli

İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, 10-11 Ocak 2014 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilen “2023’e 10 Kala Kamu – Üniversite – Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı”na katılarak bir konuşma yaptı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen toplantının açılış konuşmaları İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu tarafından gerçekleştirildi.

Bilim, teknoloji ve entelektüel sermayeden oluşan üçgeni kurmuş olan ülkelerin, kaçınılmaz bir şekilde birçok alanda hâkim ve belirleyici güç olduğuna vurgu yapan İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, “İçinde bulunduğumuz değişim çağında sanayiciler olarak; genelde çağın ruhunu, özelde ise üretim ile ekonominin bugün ve gelecekteki boyutları ve özelliklerini anlamaya çalışıyoruz” dedi.

Üniversitelerin mevcut teknolojik alt yapı ve imkânları ile teknoloji envanterinin oluşturulmasının özellikle sanayi firmalarının bilgiye ve teknolojiye ulaşması açısından büyük önem taşıdığını belirten Bahçıvan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mevcut durumda, sanayi firmalarını ve akademisyenleri maddi ve prosedürel anlamda zorlayan döner sermaye ve benzeri tüm yasal düzenlemelerin revize edilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bunun yanı sıra sanayi-üniversite işbirliği faaliyetleri devlet bünyesinde kurumsallaştırılmalı ve sistematik-hızlı-sonuç odaklı bir ekosistem oluşturulmalıdır. Günümüzün artan rekabet ortamında, sanayimizin süratle kendi özgün teknolojilerini geliştirerek, katma değeri yüksek ürünler yoluyla rekabet avantajı elde etmesi gerekmektedir.

Ülkemiz sanayisinin katma değeri yüksek ürünlere yönelmesi ve rekabet gücünü artırması da, ancak, Ar-Ge, inovasyon, ve teknoloji geliştirme faaliyetlerine önem verilmesiyle mümkün olabilecektir.”

Konuşmasında İstanbul Sanayi Odası’nın sanayi-üniversite işbirliği konusundaki faaliyetlerine de değinen Erdal Bahçıvan, “Kısa süre önce oluşturduğumuz İstanbul Sanayi Odası Üniversite Sanayi İşbirliği ve Ar-Ge İhtisas Kurulu ile yeni atılımlar yapmayı hedefliyoruz. Bu kurul; İSO üyelerinin yenilikçi unsurlar vasıtasıyla sürdürülebilir rekabet gücü kazanmasına yönelik çalışmalar yürütmek ve yeni hizmet alanları geliştirmeyi amaçlamaktadır. İstanbul Sanayi Odası ile Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi’nin ortak çabasıyla bir sanayi platformu kurmak için ilk adımı atmış bulunuyoruz. Bu amaca yönelik olarak Şubat 2014’de bir tarama konferansı gerçekleştireceğimizi burada sizlerle paylaşmak istiyorum. Akademik çalışmaların ekonomik kalkınmaya katkısının artırılması amacıyla üniversitede doktora ve yüksek lisans çalışmalarını yürüten araştırmacıların desteklendiği çalışmalar yürütmekteyiz. Benzer şekilde, üniversite son sınıf öğrencilerinin bitirme tezlerini odamız üyesi firmalarda gerçekleştirmelerine imkân sağlanmaktadır” dedi.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın konuşmasının tam metni Attach