Türkiye, AB'nin STA Anlaşmaları Nedeniyle Kayıplar Yaşıyor

  • Etkinlikler
turkiye-ab-stalari-nedeniyle-kayiplar-yasiyor-580x390

“Serbest Ticaret Anlaşmaları İle Çeşitlenen Pazarlar” Semineri Odakule Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ali Eren yaptı.

İstanbul Sanayi Odası, üyelerini dış dünyadaki gelişmeler, yeni ticaret kanalları ve Türkiye’nin bu sürecin neresinde yer aldığına ilişkin bilgilendirmeye devam ediyor.

Bu konuyla ilgili olarak İSO tarafından “Serbest Ticaret Anlaşmaları İle Çeşitlenen Pazarlar” Semineri gerçekleştirildi. Odakule Meclis Salonu’nda yapılan seminerin açılış konuşmasını İSO Yönetim Kurulu Üyesi Ali Eren yaptı.

Eren, ABD ve AB arasında müzakereleri süren Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı'nın dünyanın düzenini değiştireceğini ve ticaretin artık eskisi gibi olmayacağını söyledi. Konuşmasında Serbest Ticaret Anlaşmaları’na (STA) değinen Eren, AB’nin imzaladığı halde Türkiye’nin imzalayamadığı STA’lar dolayısıyla kayıpları olduğunu vurgulayarak “Tam üyelik tarihinde yaşanan belirsizlikler de buna eklenince bu durum AB-Türkiye ilişkilerine zarar veriyor” dedi.

Toplantıda Emekli Büyükelçi, TEPAV Ticaret Çalışmaları Merkezi Direktörü, Türkiye’nin DTÖ Nezdinde Eski Daimi Temsilcisi Bozkurt Aran ve Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Sait Akman , "Dünya Ticaret Örgütü Kuralları-Yeni Nesil Çok Taraflı Anlaşmalar", Ekonomi Bakanlığı Avrupa Birliği STA Daire Başkanı Elif Gürsoy, "Türkiye’nin Serbest Ticaret Anlaşmaları Politikası", Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Uzman Yardımcıları Aydın Şentürk ve Mehmet Oral, "Menşe Kuralları’nın Dış Ticarette Etkin Kullanımı / Serbest Ticaret Anlaşmalarında Menşe Kurallarının önemi" başlıklarında birer sunum yaptı.

Toplantının ikinci bölümünde "Serbest Ticaret Anlaşmalarının Sektörler Açısından Değerlendirmesi" paneli düzenlendi. Moderatörlüğünü İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ali Eren'in üstlendiği panelde, İstanbul Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, İstanbul Sanayi Odası Meclis Üyesi Süleyman Orakçıoğlu, İTKİB Genel Sekreteri Cumhur İzbırakmaz, Otomotiv Sanayi Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ercan Tezer, İstanbul Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Tekin Özdener, Ekonomi Bakanlığı Avrupa Birliği STA Daire Başkanı Elif Gürsoy konuşmacı olarak yer aldı. Konuşmacılar, tekstil, hazır giyim, demir çelik, otomotiv, tarım ve gıda sektörlerinde görüşlerini dinleyicilerle paylaştı. Panel, soru-cevap bölümüyle sona erdi.