Türkiye’de Metal Sektörü için Sınav ve Belgelendirme Merkezi’nin Kurulması Projesi’nin Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

  • Etkinlikler
metal-sektoru-toplantisi-01

Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA), İstihdam, Eğitim ve Sosyal Politikalar Sektörel Operasyonel Programı (İESP SOP) VE VOC-Test Merkezleri-3 Hibe Programı kapsamında yer alan, Türkiye’de Metal Sektörü için Sınav ve Belgelendirme Merkezi’nin Kurulması Projesi’nin kapanış toplantısı, İstanbul Sanayi Odası (İSO) ev sahipliğinde, Odakule Fazıl Zobu Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı’nın katıldığı kapanış toplantısında İstanbul Gedik Üniversitesi (İGÜ), Prof. Dr. Ahmet Kesik, AB Türkiye Delegasyonu Eğitim ve Öğretim Sektör Yöneticisi Prof. Dr. Mustafa Balcı, Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkan Yardımcısı Metin Karaman ve T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ABM ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanı Süreyya Erkan da yer aldı.


İSO Yönetim Kurulu Başkan
Yardımcısı İrfan Özhamaratlı

Kapanış toplantısının açılış konuşmasında konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı, konuşmasında şu sözlere yer verdi:

“İki yıla yakın bir süredir uygulamakta olduğumuz proje kapsamında, metal sektöründe; 1 Ulusal Yeterliliğin Revizyonunu gerçekleştirirken, 5 Ulusal Yeterliliğin de hazırlık çalışmalarını tamamladık. 5 Ulusal Yeterlilikte ise, TÜRKAK tarafından akredite edilen ve Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilen, Sınav ve Belgelendirme Merkezimizi kurduk. Proje kapsamında kurduğumuz ve projemizin en önemli çıktılarından olan, İstanbul Sanayi Odası Belgelendirme Anonim Şirketi ile faaliyetlerimize devam ediyor, nitelikli ve sertifikalı iş gücünü geliştirmeyi destekliyoruz.

Projemiz boyunca, Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör kuruluşlarına yönelik, sektörel tanıtım toplantıları düzenledik. Faaliyetlerimiz kapsamında, 3.500’e yakın kişiye ulaştık ve farkındalık artırma çalışmaları yürüttük.”


İstanbul Gedik Üniversitesi
Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kesik

Kapanış toplantısında konuşan İstanbul Gedik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kesik, ülke sanayisine katkıları büyük olan bu değerli projede paydaş olmaktan dolayı gurur duyduklarını söyledi. Kesik, Metal sektörüne yönelik belgelendirme projesinin en büyük özelliğinin ulusal ölçekte mesleki eğitim müfredatlarında bir standart yaratması olduğunu vurguladı.


AB Tükiye Delegasyonu Eğitim
ve Öğretim Sektör Yöneticisi
Prof. Dr. Mustafa Balcı

AB Tükiye Delegasyonu Eğitim ve Öğretim Sektör Yöneticisi Prof. Dr. Mustafa Balcı toplantıda yaptığı konuşmada, bu projede emeği geçen tüm paydaşlara teşekkürlerini ilettiğini söyledi. Balcı, projenin şirketlerin rekabet gücünü artırmaya yönelik nitelikli insan kalitesini ve becerilerini geliştirmek olduğunu belirtti.


Mesleki Yeterlilik Kurumu
Başkan Yardımcısı Metin Karaman

Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkan Yardımcısı Metin Karaman yaptığı konuşmada, iki sene önce kabul gören projenin paydaşlardan birisi olan İSO’nun her türlü desteği sağladığını söyledi. Karaman, çağımızın en büyük sorununun nitelikli iş gücü olduğunu belirterek, bu merkezden belgesini alan kişilerin uluslararası dolaşımının kolaylaşacağının altını çizdi.


T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik
Bakanlığı AB ve Mali Yardımlar
Dairesi Başkanı Süreyya Erkan

Etkinlikte konuşan T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanı Süreyya Erkan, yürütüle bu proje sayesinde meslek standartlarının ve yetkinliklerinin akreditasyonunun sağlanmasının sanayi üretiminin verimliliğini artıracak en önemli unsur olduğunu söyledi. 323 milyon avroluk bütçeye sahip olan projenin 2025 yılına kadar devam edeceğini belirten Erkan, kayıtlı istihdamın yanında nitelikli iş gücünü geliştirmek için çalışmaların sürdürüleceğinin altını çizdi.

Yapılan açılış konuşmalarının ardından Metal Sektöründe Merkezleri Kurulması Projesi’nin Kapanış Toplantısı etkinliği İstanbul Sanayi Odası Belgelendirme A.Ş. (İSOBEL) Genel Müdürü Murat Çalışır’ın gerçekleştirdiği İş yerlerinde Mesleki Eğitimin Önemi, Mesleki Yeterlilik ve Diğer Melseki Eğitim Belgeleri ve İSOBEL Tanıtım sunumlarıyla devam etti. Katılımcılardan konuya ilişkin gelen soruların Çalışır tarafından yanıtlanmasıyla etkinlik sona erdi.