Uluslararası Rekabette Başarının Yolu Standardizasyondan Geçiyor

  • Etkinlikler
standardizasyon-paneli-02

İstanbul Sanayi Odası, Türk Standardları Enstitüsü faaliyetlerinin tanıtımı ve Sanayicimizin TSE hizmetlerine yönelik sorun ve önerilerinin değerlendirilmesi amacıyla “Ulusal ve Uluslararası Alanda Standardizasyon/Belgelendirme” paneli düzenledi.

İSO Yönetim Kurulu Üyesi Sadık Ayhan Saruhan başkanlığında İstanbul Sanayi Odası Odakule Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleşen panel öncesinde İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan ile Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk birer konuşma yaptı.

Uluslararası Rekabette Başarının Yolu Standardizasyondan Geçiyor 01Konuşmasında uluslararası rekabet açısından standardizasyonun önemine değinen İSO Başkanı Bahçıvan sanayicinin bu anlamda önündeki engelleri aşmaya yönelik olarak, TSE ile çok anlamlı gördüğümüz bir işbirliği içinde olduklarını söyledi. Bahçıvan özetle şunları söyledi:

“Başlayan işbirliği sürecinde, TSE tarafından verilen kalibrasyon, deney ve eğitim hizmetlerinde İSO üyelerine muhtelif oranlarda indirim yapılmasına olanak veren bir protokol imzalanmıştır.

Uluslararası Rekabette Başarının Yolu Standardizasyondan Geçiyor 02Bu gelişmeyi müteakiben, üyelerimizden gelen sorun ve talepler, çalışma komitelerimizin karşılıklı görüşmeleri ile en kısa sürede çözüme kavuşturulmaya çalışılmaktadır.

Bu süreçte belirlenen çalışma konularından birisi de kalitesiz malların ülkemize ithalatının ve bunun yarattığı haksız rekabetin önüne geçilmesi amacıyla ithalatta standardizasyon ve ürün güvenliğidir.

Uluslararası Rekabette Başarının Yolu Standardizasyondan Geçiyor 03Piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerinin istenen etkinlik düzeyine ulaşamaması, gümrük denetimleri ile piyasa gözetim denetim faaliyetleri arasında eşgüdümün sağlanamaması gibi sebeplerle, pazara giren kalitesiz ve güvensiz ürünler nedeniyle sanayicimiz ciddi bir hâksiz rekabet ile karşı karşıya kalmaktadır.

İnancımız odur ki, piyasaya ürün arz eden tüm aktörler, güvensiz ürünü piyasaya arz etmekten çekinmeli, ancak, bu durum ticareti ve üretimi zorlayacak ve caydıracak seviyede olmamalıdır.

Uluslararası Rekabette Başarının Yolu Standardizasyondan Geçiyor 04Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk de toplantıda konuştu. Konuşmasında Türkiye’nin artık kendi standardizasyonunu koymak zorunda olduğunu söyledi ve bunun ne kadar hayati olduğunu belirti. “Ya kendi kurallarımızı koyma gücünü elde ederiz. Ya da başkalarının koyduğu kurallara göre oynamak zorunda kalırız” diyen Şentürk, Türkiye’nin tercih etmesi gerekeninin ikincisi olduğunun altını çizdi.

Uluslararası Rekabette Başarının Yolu Standardizasyondan Geçiyor 05Türk sanayicisinin bu standardları kurmak ve korumak yerine TSE’nin fiyatlarıyla daha çok ilgilendiğini, oysa göreve geldiğinden beri TSE hizmetlerindeki reel fiyatların yüzde 40 düştüğünü söyleyen Şentürk, Türkiye’nin artık uluslararası rekabette başarıyı yakalamak zorunda olduğunu, bunun da yolunun standardizasyonda güçlenmekten, söz geçen ülke olmaktan geçtiğini vurguladı.

Uluslararası Rekabette Başarının Yolu Standardizasyondan Geçiyor 06Toplantıda “Standardizasyon Süreci ve Standardların Ekonomik Faydaları” üzerine bir de panel yapıldı. Başkanlığını İSO Yönetim Kurulu Üyesi Sadık Ayhan Saruhan’ın yaptığı panelde; Marmara Bölge Koordinatörü Mehmet Hüsrev, Standard Hazırlama Merkezi Başkanı Ramazan Usta, Uluslararası Gözetim Muayene Grup Başkanı Celal Aşkaroğlu, Belgelendirme Grup Başkanı Levent Büyükatak sanayimize gerek ihtiyarı gerekse zorunlu alanda belgelendirme, muayene ve gözetim hizmetleri gibi önemli hizmetler sunan Türk Standardları Enstitüsünün faaliyetlerini ilk ağızdan aktardılar.