İSO Meclisi’nin 2018-2022 Faaliyet Dönemi ve Etkinliklerinin Ele Alındığı Ekim Ayı Meclisine Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer de Katıldı

  • Meclis Konuşması
meclis-ekim2022-01_v2

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nin ekim ayı olağan toplantısı, “Yönetim Kurulumuzun 2018-2022 Faaliyet Dönemine ve Etkinliklerine Bir Bakış” ana gündemi ile Odakule Fazıl Zobu Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay tarafından yönetilen meclis toplantısına, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer de konuk olarak katılarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı’nın da katıldığı Meclis Toplantısında MEB Bakanı Mahmut Özer, özellikle mesleki eğitimin canlandırılmasına yönelik olarak İSO ile yaptıkları iş birliği nedeniyle İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’a teşekkür etti ve birlikte yürümekten gurur duyduklarını söyledi. MEB Bakanı Özer şunları söyledi:


Milli Eğitim Bakanı
Mahmut Özer

“Mesleki eğitimin yeniden canlandırılması konusunda üç yıl öncesinde Sayın İSO Başkanımız Erdal Bahçıvan ve İTO Başkanımızla yaptığımız toplantıları hatırladım. O dönem mesleki eğitime ölü muamelesi yapılıyordu. Mesleki eğitimde sanayi sektörünün tüm süreçlerinin ele alınması kapsamında, Başkan Erdal Beyin sunduğu geri bildirimler çok kıymetli oldu. İş birliğimiz sayesinde mesleki eğitimde çok ciddi yenilenme oldu. En başarılı öğrencilerin kümelendiği, doluluk oranlarının, Fikri Mülkiyet hakları ve Patent başvurularının arttığı bir dönem yaşadık ve yaşıyoruz. Hep birlikte yurt dışına ihracat tırı uğurladık. Mesleki eğitimde atılan adımlarla, 2021 yılı Aralık ayı sonunda 159 bin olan usta ve çırak sayısı, şu anda 910 bine ulaştı. Mesleki eğitime yönelik iş birliğimiz sonrası gelinen durum için kendilerine şükranlarımı sunuyorum. Birlikte yol yürümekten gurur duydum. Bundan sonra da beşeri sermayemizin niteliğini artırma, eğitimle ilgili kronik olduğu söylenen bütün problemleri çözmek için sizlerle birlikte çalışacağız.”


İSO Başkanı Erdal Bahçıvan

İSO Başkanı Bahçıvan da yaptığı gündem konuşmasında “Oda seçimlerin camiamız için hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum. Sergilediğimiz birlik, beraberlik ve dayanışma anlayışıyla yakaladığımız sinerji ve ortak heyecan ile İSO, yetmiş yıllık marka değeriyle uyumlu, örnek ve daha güçlü bir sivil toplum kuruluşu oldu. İSO, bundan sonra da yarınlara güvenle ve umutla uzanacak, sanayimize ve ülkemize katkılarını artırarak sürdürecek” dedi.

İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay Meclis toplantısınız açarken yaptığı konuşmasında özetle şu konulara değindi:

“2020-2021 yıllarında pandeminin yıkıcı etkisiyle hepimiz sarsıldık. Zorlu iki yılın ardından, 2022’ye girerken dünyanın dört bir yanındaki insanlar, biraz nefes alacağımız konusunda umutluydu. Ancak öyle olmadı. Pandeminin yarattığı olumsuz etkilerden sıyrılmaya çalışan dünyaya ikinci şok, Rusya’dan geldi. Hemen yanı başımızda sayılabilecek bir coğrafyada anlamsız bir savaş patlak veriverdi.


İSO Meclis Başkanı
Zeynep Bodur Okyay

Dolayısıyla bugün farklı açılardan zorlukların iç içe geçtiği, örtüşen krizlerle başa çıkmak zorunda kaldığımız günler yaşıyoruz. Bununla birlikte küresel büyüme de keskin bir şekilde yavaşlıyor, daha fazla ülke resesyona girdikçe daha da yavaşlaması olasılık dahilinde. Savaşın etkisi, sıkılaştırıcı politikalar ve jeopolitik sürtüşmeler, küresel ticaret üzerinde olumsuz etki yaratmaya devam ediyor. İşte bu noktada sanayi sektörüne büyük iş düşüyor. Biz dün olduğu gibi bugün de yarın da sanayinin, ülke ekonomimiz için kilit önemde olduğunu söylemeye devam edeceğiz. Çünkü Türkiye, ancak sanayimiz büyürse istikrarlı bir şekilde büyüyüp gelişebilir.”

İSO Meclis Başkanı Okyay, daha sonra gündeme ilişkin konuşmasını yapmak üzere İSO Başkanı Erdal Bahçıvan’ı kürsüye davet etti. Bahçıvan, Meclis gündemine dair konuşmasının başında 29 Ekim Cumartesi kutlanacak olan Cumhuriyet Bayramı’na atıfta bulundu. Bunun sadece bir kutlama olmadığını, bizlere yurdu ve bağımsızlığımızı armağan edenlere gösterdiğimiz bir vefa ve şükran örneği olduğunu belirten Bahçıvan “Bu inanç eşliğinde, hepinizin Cumhuriyet Bayramı’nı şimdiden kutluyorum. Gelecek yıl 100’üncü yılını büyük bir coşku ve görkemli törenlerle kutlayacağımız Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve aziz şehitlerimizi saygı ve rahmetle, gazilerimizi de minnetle anıyorum” dedi.

Oda seçimlerinin gerçekleştirilmesine çok az bir zaman kaldığını belirten İSO Başkanı Bahçıvan, 2 Kasım Çarşamba günü Haliç Kongre Merkezinde Meslek Komiteleri ve Meclis Üyeleri seçimlerinin, 8 Kasım Salı günü Odakule’de Meclis Başkanlık Divanı, Yönetim Kurulu, Disiplin Kurulu ve TOBB Delegeleri seçimlerinin ve son olarak 10 Kasım Perşembe günü Odakule’de Meslek Komitesi Başkanları ve Yardımcıları seçimlerinin gerçekleştirileceğini hatırlattı. İSO Başkanı Bahçıvan, “Seçimlerin camiamız için hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum. Odamızın seçim takvimini göz önünde bulundurarak, Oda seçimlerinden önceki bu son Meclis toplantımızı, tamamlanmak üzere olan görev dönemimize dair bir genel değerlendirme yapmaya ayırdık. Ana gündem maddemizi de “Yönetim Kurulumuzun 2018-2022 Faaliyet Dönemine ve Etkinliklerine Bir Bakış” olarak belirledik” dedi.

Konuşmasında tüm faaliyet ve başarıları Yönetim Kurulu, Meclis Başkanlık Divanı, Meclis Üyeleri, Meslek Komitesi Üyeleri ve tüm çalışanlar ile birlikte el birliğiyle, işbirliğinin güzel bir örneğini sergileyerek ortaya koyduklarını vurgulayan İSO Başkanı Bahçıvan, “Sergilediğimiz birlik, beraberlik ve dayanışma anlayışıyla yakaladığımız sinerji, yarattığımız ortak heyecan ile İSO, geçtiğimiz aylarda çok sayıda etkinlikle kutladığımız yetmiş yıllık marka değeriyle uyumlu, örnek ve daha güçlü bir sivil toplum kuruluşu olmuştur. Ne mutlu bizlere! Bunu hep birlikte başarmış olmanın huzurunu ve gururunu yaşıyoruz. Şundan herkes emin olmalı: Ülke kalkınması için elini taşın altına koyan sanayicilerimiz her şeyin en iyisine layıktır ve bundan sonra da öyle olmaya devam edecektir. İSO’nun bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yarınlara güvenle ve umutla uzanacağından, sanayimize ve ülkemize katkılarını artırarak sürdüreceğinden hiç şüphe duymuyorum” dedi.

Konuşmasında MEB ve İSO iş birliği çerçevesinde yürütülen Mesleki Eğitim çalışmalarına değinen Bahçıvan şunları söyledi:

“Millî Eğitim Bakanlığımız ile 2019 yılında başlattığımız “Mesleki Eğitim İşbirliği Projesi” ile ülke tarihinde daha önce görülmemiş bir mesleki eğitim hareketine imza attık. İstanbul’da 35 okulla başladığımız Projemiz; eklenen yeni meslek liseleri, güzel sanatlar liseleri, kaynakçılık mükemmeliyet merkezleri, özel eğitim meslek okulları ve mesleki eğitim merkezleriyle birlikte bugün 75 okulu içeren büyük bir operasyonel ölçeğe ulaştı. Öte yandan; bu okullarımızı çeşitli sektörlerdeki meclis ve meslek komitesi üyelerimiz ve sanayicilerimizle birlikte yönetiyor ve geliştiriyoruz. Okullarımıza olan ilginin giderek artıyor olması bizleri gelecek için daha da fazla ümitlendiriyor.

Bu ümit eşliğinde eğitim konusundaki çabalarımıza değinmeye devam edecek olursam; Avrupa Birliği’nden fonlanan Erasmus Hareketlilik Projemiz ile okullarımızdaki öğretmen ve öğrencileri Avrupa’da staja ve iş başı eğitimine gönderiyoruz. Düzenlediğimiz yönetici geliştirme programları ile okullarımızın yönetim kadrolarını güncel bilgi ve becerilerle donatıyoruz.”

2018-2022 faaliyet yılları içerisinde sürdürülebilirlik konusunda gerçekleştirilen çalışmalara da değinen İSO Başkanı Bahçıvan özetle şunları söyledi:

“Öncelikle, sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarımıza stratejik yönlendirmeyi yapmak üzere sanayicilerimizin, akademisyenlerin, kamu ve STK temsilcilerinin katılımıyla “İSO Sürdürülebilirlik Platformunu” hayata geçirdik. Yine bu kapsamda, sürdürülebilirlik konusuna verdiğimiz özel önemin bir ifadesi olarak organizasyon yapımızda “İSO Sürdürülebilirlik ve Koordinasyon Şubesini” kurduk.

On temel sektörümüz için; sürdürülebilirlik önceliklerini ortaya çıkaran, performans kriterlerini belirleyen, sektörel bazlı risk ve fırsatlar için yol gösterici olan ve firmaların öz değerlendirmelerini yapabilecekleri rehberler, yol haritaları hazırladık. Döngüsel ekonomi, kaynak verimliliği, sürdürülebilirlik, temiz üretim gibi AB Yeşil Mutabakatı’nın hedef olarak belirlediği konularda, firmalarımızı bilinçlendirmek ve onlara yol göstermek amacıyla İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteği ile, Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) ortaklığında “Döngüsel Ekonomi ve Kaynak Verimliliği Platformu Projesini” hayata geçirdik.”

İSO Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısı açılış konuşmalarının ardından, İSO Meclis üyelerinin söz alarak ana gündem konusuna ilişkin değerlendirmeleri ve süreç hakkındaki düşüncelerini aktarmalarıyla son buldu.