İSO Meclisi’nin Mart Ayı Toplantısında Yönetimin 5 Yıllık Faaliyetleri Değerlendirildi

  • Meclis Konuşması
meclis-mart2018-01

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO), Mart ayı olağan Meclis toplantısı 28 Mart 2018 tarihinde “İSO Yönetim Kurulu’nun 2013-2018 Faaliyet Dönemine ve Etkinliklerine Bir Bakış” ana gündemi ile Odakule’de yapıldı.

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) Meslek Komiteleri ve Yönetim Kurulu seçimleri öncesindeki son Meclis toplantısında konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, “Seçimlerin Odamız ve camiamız için hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Son beş yılda İSO olarak Türkiye’de yeniden üretim ekonomisine dönülmesi konusundaki çabalara öncülük yaptık. TBMM’ye sevk edilen KDV reformu, KGF destekleri, KKDF’nin kaldırılması ile yatırım, AR-GE ve ihracat teşviklerinin genişletilmesine kadar birçok konu, bizim dile getirmemizin ardından hayata geçirildi” dedi.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan

Bahçıvan konuşmasında şuna da vurgu yaptı: “İSO, beş yılda yakaladığı sinerji, sergilediği birlik, beraberlik ve dayanışma anlayışı ve marka değeriyle uyumlu örnek bir sivil toplum kuruluşu oldu. Ülke kalkınması için elini taşın altına koyan sanayicilerimiz her şeyin en iyisine layık ve bundan sonra da öyle olmaya devam edecek.”

İstanbul Sanayi Odası 2013-2018 dönemi son Meclis toplantısı İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay tarafından açıldı. Meclis oturumunu açarken gündemle ilgili görüşlerini aktaran Okyay şunları söyledi:

İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur
İSO Meclis Başkanı
Zeynep Bodur Okyay

“Göreve geldiğimizde sevgili Başkan Erdal Bahçıvan’ın ifade ettiği gibi İstanbul Sanayi Odası’nın bir yandan sanayi konusunda ülkemizin açık ara referans kurumu olmasına diğer yandan sanayici için adeta bir nöbetçi eczane gibi çalışmasına gayret ettik. Meclisimiz ve Yönetim Kurulumuz, fırtınalı dönemlerde ferasetle davranabilmeyi ve sanayimiz için en doğru olanları yapabilmeyi başardı. Huzurlarınızda hepinize tek tek teşekkür ediyorum.

Bugün Türkiye’de bir yerli sanayi atılımı, bir Sanayi 4.0 heyecanı, sanayi odaklı yeni bir başarı hikayesi yazma hayali varsa, bunda, çatısı altında bulunmaktan gurur duyduğumuz bu Oda’nın payı büyüktür. Öyle bir dönemde yaşıyoruz ki, kaybedecek tek bir güne tahammülümüz yok. Türkiye’nin, bu kadar karmaşık ve yeni beceriler gerektiren yeni döneme yeni bir anlayışla hazırlanması bir zaruret. Biz sanayicilerin bu sürecin liderlerinden olmamız, ülkeye kutup yıldızlığı yapmamız da tarihin bize yüklediği bir misyon. Umuyor ve diliyorum ki, dünya adil olmayan şartlarda değişip dönüşürken ülke olarak bu meydan okumanın altından alnımızın akıyla çıkabiliriz. Ben, sanayiciler başta olmak üzere Türkiye’nin insan gücüne yürekten inanıyorum.”

İSO Meclisi’nin Mart Ayı Toplantısında Yönetimin 5 Yıllık Faaliyetleri Değerlendirildi 07

İSO Meclis Başkanı Okyay yaptığı konuşmanın ardından bir süre önce eskrim dalında çok güzel bir başarıya imza atan İSOV bursiyerlerinden Deniz Selin Ünlüdağ’ı kürsüye davet etti. Geçen ay düzenlenen Yıldızlar ve Gençler Avrupa Eskrim Şampiyonası’nda, 95 yıl aradan sonra Türkiye’ye yeniden şampiyonluk kazandıran İSOV bursiyeri Deniz Selin Ünlüdağ, Meclis üyelerine kısa bir konuşma yaptı ve burada bulunduğu için büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi. İSO’ya kendisine yapılan destekler için çok teşekkür ettiğini ifade eden Ünlüdağ’a İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay ile İSO Başkanı Erdal Bahçıvan da bir ödül verdi.

İSO Meclis toplantısında ana gündem maddesi ile ilgili Meclis Üyelerine seslenen İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, üyeleri önce Oda seçimleri ile ilgili olarak bilgilendirdi:

“Daha önce de sizlere duyurduğumuz gibi, 2 Nisan 2018 Pazartesi günü Hilton Elmadağ Convention Center’da yapılacak Meslek Komiteleri ve Meclis Üyeleri seçimlerinin ardından 7 Nisan 2018 Cumartesi günü de Odamız Meclis Başkanlık Divanı, Yönetim Kurulu, Disiplin Kurulu, TOBB Delegeleri ve Meslek Komitesi Başkanları ve Yardımcıları seçimlerini Odakule binamızda yapacağız. Bu seçimlerin Odamız ve camiamız için hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum.”

İSO Meclisi’nin Mart Ayı Toplantısında Yönetimin 5 Yıllık Faaliyetleri Değerlendirildi 06

Bahçıvan, 2013-2018 dönemini kapsayan görev süreleri boyunca, Türkiye’nin en köklü ve en büyük sanayi odası olan İstanbul Sanayi Odası’nı yönetme onur ve sorumluluğunu layıkıyla taşımanın gayreti ve mutluluğu içinde olduklarını söyledi. Yüreklerinde hissettikleri bu mutluluğun kendilerine hiçbir zaman azalmayan bir çalışma şevki ve azmi verirken Meclis Üyelerinin güçlerine güç katan desteklerini, motive eden pozitif yaklaşımlarını her zaman yanlarında hissettiklerini belirten Bahçıvan, “Bu vesileyle şahsım ve Yönetim Kurulumuz adına siz değerli Meclis Üyelerimize teşekkür ediyor, şükranlarımızı sunuyorum” dedi.

İSO Meclisi’nin Mart Ayı Toplantısında Yönetimin 5 Yıllık Faaliyetleri Değerlendirildi 05

Göreve geldikleri dönemde Meclis Üyeleri ile paylaştıkları çalışma programında daha güçlü bir sanayinin daha sağlam bir ekonomik ve toplumsal istikrarın temeli olduğu gerçeğini toplumun tüm kesimlerine ve ilgili kurumlara anlatmanın yeni dönemdeki ana hedefleri olduğunu ifade ettiklerini hatırlatan Bahçıvan, uzun vadeli bir sanayi vizyonuyla ve Türkiye’nin güçlü bir endüstri ülkesi olması hedefiyle çalışmalarını ve projelerini sürdüreceklerini belirttiklerini aktardı. Bahçıvan, geride bıraktıkları beş yılda sadece Türkiye için değil dünyanın bütün bölgeleri için yüksek katma değerli sanayi üretimini merkeze alan bir ekonomi anlayışının yükseldiğini ve ekonomik durgunluktan çıkışın anahtarının sanayiye ve üretime dönüş olduğu bir dönem yaşadıklarını dile getirdi.

İSO Meclis Üyeleriyle paylaştıkları 2013-2018 Faaliyet Raporu’nda görüldüğü gibi bu dönemde; sanayiciler ile hem Hükümet hem de kamuoyu arasında bir köprü olma misyonlarını yerine getirdiklerini belirten Bahçıvan, sanayinin ve genel olarak ekonominin daha iyi bir noktaya taşınması için hükümete birçok talep ve önerilerini ilettiklerini kaydetti. Bahçıvan, Bakanlar ve seçkin konuklarla düzenledikleri Meclis toplantıları ve Meslek Komiteleri Ortak toplantıları, Ankara ziyaretleri ve diğer tematik toplantılar vesilesiyle Başbakan, Bakanlar ve bürokrasi ile birçok defalar bir araya geldiklerini ifade etti.

İSO Meclisi’nin Mart Ayı Toplantısında Yönetimin 5 Yıllık Faaliyetleri Değerlendirildi 04

Bu temasların başta Meclis Üyeleri olmak üzere sanayicilerin kendilerine ilettiği sorunları dile getirmeleri için önemli bir iletişim platformu oluşturduğunu vurgulayan Bahçıvan, İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu olarak bu iletişim platformunu değerlendirirken, çalışma dönemleri boyunca ön plana çıkardıkları işbirliği anlayışlarına özel bir önem verdiklerini kaydetti. Bahçıvan, sorunlarla birlikte çözüm önerilerini de dile getirerek her zaman çözümün de bir parçası olduklarının altını çizdi.

İSO Meclisi’nin Mart Ayı Toplantısında Yönetimin 5 Yıllık Faaliyetleri Değerlendirildi 03

Bu anlayış sonucunda çok önemli kazanımlar sağladıklarına değinen Bahçıvan, bunların başında dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sanayi odaklı bir üretim ekonomisi anlayışının hükümetin gündemine girmiş olması olduğuna işaret etti. Bahçıvan, İstanbul Sanayi Odası olarak Türkiye’de de yeniden üretim ekonomisine dönülmesi konusundaki çabalara öncülük yaptıklarını gururla ifade ettiklerini açıkladı. Bahçıvan bu çabalara örnek olarak şunları söyledi:

İSO Meclisi’nin Mart Ayı Toplantısında Yönetimin 5 Yıllık Faaliyetleri Değerlendirildi 02

“Özellikle son dönemde Meclis’e sevk edilen KDV reformu; KGF desteklerinin başlaması ve devam etmesi; imalat sanayiinde kullanılan hammaddelerle ilgili vadeli alımlarda KKDF’nin kaldırılması; yatırım, personel, AR-GE ve ihracat teşviklerinin yeni bir anlayışla genişletilmesi; işçi-işveren ilişkilerinde reformlar yapılması; sanayi arsalarının aşırı pahalanmasının önüne geçilmesi; vergi süreçlerinde sanayiciyi koruyan düzenlemeler yapılması ve bunun gibi birçok konu, bizim dile getirmemizin ardından hayata geçirilmiş bulunuyor.”

Beş yılda yakaladıkları sinerji, yarattıkları ortak heyecan, sergiledikleri birlik, beraberlik ve dayanışma anlayışıyla İSO’nun geçmişten gelen marka değeriyle uyumlu örnek bir sivil toplum kuruluşu olduğunu belirten Bahçıvan, “Ne mutlu bizlere. Bunu hep birlikte başarmış olmanın huzurunu ve gururunu yaşıyoruz. Ülke kalkınması için elini taşın altına koyan sanayicilerimiz her şeyin en iyisine layıktır ve bundan sonra da öyle olmaya devam edecektir. İstanbul Sanayi Odası’nın bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yarınlara güvenle uzanacağından, sanayimize ve ülkemize katkılarını artırarak sürdüreceğinden hiç şüphe duymuyorum” şeklinde konuştu.

Ardından kürsüye gelen İSO Meclis Üyeleri, Meclis’in beş yıl boyunca yaptığı faaliyetler hakkındaki görüşlerini dile getirdi.

İSO Meclisi’nin Mart Ayı Toplantısında Yönetimin 5 Yıllık Faaliyetleri Değerlendirildi 01

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan'ın Konuşma Metni Attach