İSO’ya Büyük Hizmetleri Olan Merhum Fazıl Zobu’nun Adı Meclis Salonu’na Verildi

  • Meclis Konuşması
meclis-mayis2019-01_2

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Mayıs ayı olağan Meclis toplantısı, 22 Mayıs 2019 tarihinde Odakule’de yapıldı. İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay’ın yönettiği Meclis toplantısı, Türk sanayisine ve İSO’ya büyük katkıları olan merhum iş insanı Fazıl Zobu’yu anma etkinliği olarak gerçekleştirildi. Toplantıda, Odakule’nin odaya kazandırılmasında önemli katkılarından dolayı İSO Meclis ve Yönetim Kurulu eski Başkanı merhum Fazıl Zobu’nun ismi, düzenlenen törenle Meclis Salonu’na verildi. Fazıl Zobu’nun kızı Ahu Zobu da Meclis toplantısına katılarak İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay ve İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan tarafından kendisine takdim edilen plaketi aldı.

Meclis Salonu’nun isminin İSO Fazıl Zobu Meclis Salonu yapılması vesilesiyle Meclis toplantısından önce kısa bir tören yapıldı. Törende konuşan İSO Başkanı Bahçıvan şunları söyledi:

“Bugün çok kıymetli bir seremoniye ev sahipliği yapacağız. Bir ilki yerine getirmek için bu ana şahitlik ediyoruz. Geçmişe değer vermenin, geçmişe saygının ve vefanın bir örneğini yerine getireceğiz. Çok anlamlı hizmetlere öncülük etmiş ve bizlere rehberlik etmiş değerli bir başkanımızın hatırasını sürekli yaşatabilmek için Türk sanayisine değer vermiş büyüklerimiz adına bir karar aldık. O günkü şartlarda Türkiye’nin vizyon projesi olan Odakule’yi arsasından projesine ve yapımına kadar emek vererek bizlere emanet bırakan değerli büyüğümüz Fazıl Zobu’nun adını bu salonumuza vererek sürekli yaşatacağız. Meclisimiz bizler için bir okuldur. Geleceğin sanayicilerine ve üretken nesillerine öğrenciler bırakacak olan bir okuldur. Bu abideyi Merhum Zobu’nun ismiyle uzun yıllar yaşatacağız. Fazıl Zobu ve tüm sanayici büyüklerimize rahmet diliyorum; iyi ki vardılar ve İSO’yu bizlere armağan ettiler.”

İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay da toplantı öncesi yapılan seremonide konuştu. Okyay şöyle dedi:

“Bugün benim için hasleten önemli bir gün. Babam İbrahim Bodur, Fazıl Zobu’dan sonra İSO Meclis Başkanlığı görevine seçilmişti. Küçüklüğümde Fazıl Zobu ismiyle büyüdüm. Odanın kuruluş hikayesi gündeme geldiğinde adı sık sık anılırdı. Odamız bir aile gibi, çocukluğumuz da bu odada geçti. Bu aile hüviyetimizin bozulmamasını diliyorum. Zira hayattan geriye kalan tek şey hatıralar ve o insanların hizmeti oluyor. Vefanın önemli bir şey olduğunu düşünüyorum. Fazıl Zobu da vefalı bir insandı. Odamızın Meclis Salonu’na Fazıl Zobu’nun ismini vermesi beni hasleten çok mutlu etti. İnşallah biz de daha iyi şeyler yaparız ve geriye iz bırakırız.“

Yapılan bu seremoninin ardından İSO Mayıs ayı olağan Meclis toplantısına geçildi. Meclis toplantısı İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay tarafından açıldı. Okyay Meclis gündemi ile ilgili özetle şöyle konuştu:

İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay
İSO Meclis Başkanı
Zeynep Bodur Okyay

“Bugün burada toplanma sebebimiz çok anlamlı ve çok değerli. Odamızın gelişimi için 1959 yılından itibaren kesintisiz 26 yıl katkı sunan 1963-1970 yılları arasında başkanlığını yapan rahmetli Fazıl Zobu’nun adını, mensubu olmaktan şeref duyduğumuz Meclis Salonumuza veriyoruz. Bu bina Fazıl Zobu ve arkadaşlarının odamıza kazandırdığı arsa üzerinde kuruldu. Odakule İstanbul’un ticaret hayatına şahitlik etmiş çok özel bir yer. Burada konuklarımız ve sanayici duayenlerle çok güzel toplantılar yapıldı. Cesaretle ve doğru bildiğimizi ifade ederek gündeme yön veren toplantılar yaptık. Fazıl Zobu’nun ne kadar ilkeli ve sanayiye gönül vermiş olduğunu biliyoruz. İSO 500 gibi pek çok marka iş Sayın Zobu zamanında başlatılmış ve sonraki yönetimler tarafından geliştirilmiş. Bu salonun adının İSO Fazıl Zobu Meclis Salonu olarak anmak büyük şeref.”

Okyay konuşmasının ardından gündeme ilişkin konuşmasını yapmak üzere İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ı kürsüye davet etti. Bahçıvan, her zaman bir okul olarak gördükleri Odakule Meclis Salonu’nun bugün kendileri için çok anlamlı olan yeni bir kimliğe kavuştuğunu söyledi. Bahçıvan, Meclis ve Yönetim Kurulu Eski Başkanlarından merhum Fazıl Zobu’nun ismini yaşatmanın; merhum Zobu’yu simgeleştirerek onun şahsında tüm büyüklerinin vizyonunu ve hayata değer katma anlayışını genç kuşaklara hatırlatmak ve aktarmak amacıyla Meclis salonuna az önce hep birlikte Fazıl Zobu’nun adını verdiklerini ifade etti.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan

İstanbul Sanayi Odası Meclis Salonu’nda yapılan toplantıların her zaman için önemli, renkli ve kamuoyunun ilgisini çektiğini belirten Bahçıvan, bu özellikten hareketle İSO’ya çok değerli katkılar yapmış Fazıl Zobu’nun adının Odakule Meclis Salonu’na verilmesinin kendileri için büyük bir onur olduğunu kaydetti.

Fazıl Zobu’nun Odakule binasının sanayicilere kazandırılması sürecinde unutulmaz çabalar göstermiş çok kıymetli bir büyükleri olduğunu vurgulayan Bahçıvan, “Köklü bir geleneğe sahip olan Ramazan ayında unutulmaz sanayicimiz Fazıl Zobu’yu bugün aramızda bulunan Merhum Zobu’nun sevgili kızı Ahu Zobu ve Fazıl Zobu başkanımızın görev yaptığı dönemlerdeki yakın çalışma arkadaşları Sayın Murtaza Çelikel ve Sayın Orhan Demirtaş ile birlikte aylık meclis toplantımızda anmamız ayrıca çok anlamlı ve değerlidir” dedi.

İstanbul Sanayi Odası’nın 1952 yılında kurulduğu tarihten bu yana ülkemizin sanayisine ve kalkınmasına katkıda bulunmuş marka değeri yüksek öncü bir kuruluş olduğuna dikkat çeken Bahçıvan, günümüze kadar İSO’yu ülkemizin öncü kuruluşu yapan birçok değerli iş insanları olduğunu dile getirdi. İstanbul Sanayi Odası’nın tarihinde gururla yer alan çok sayıdaki örnek kolektif çalışmalardan birisine de Odakule binasının tarihine baktıklarında tanık olduklarını ifade eden Bahçıvan, başta merhum Fazıl Zobu olmak üzere Sanayici büyüklerimizin vizyonu ve büyük emeğiyle 1976’da hizmete açılan Odakule binamız, mimarisiyle İstanbul’un sembol binalarından birisi olduğuna dikkat çekti.

Bahçıvan, İstanbul’un gökyüzüne değen ilk gökdelenlerinden birisi olan Odakule’nin günümüzün ihtiyaçlarına tam anlamıyla yanıt verebilmesi adına, 2016 yılında başlayan ve bir yıllık çalışmayla çevreci, akıllı donanımların ışığında, baştan aşağı büyük bir yenilenme sürecinden geçtiğini hatırlattı. Bahçıvan, bu yenilenme işleminin tamamlanmasından sonra tarihi binadan buraya taşınarak 2017 yılında İstanbul Sanayi Odası’nın gurur ve başarılarla dolu 65’inci yılında; Odakule binasında tüm birimleriyle hizmet sunmaya başladıklarını anlattı. Bahçıvan şöyle devam etti:

“Bunu yaparken çok değerli sanayici büyüğümüz Fazıl Zobu’yu hatırlamamak mümkün değildi. Öyle ki, dostları Fazıl Zobu için ‘Zaman kalburunun eleyemediği seçkin ve yeri doldurulamaz bir insandı’ görüşünde birleşmiştir. Fazıl Zobu bizlere uzun ömürlü başarıyı öğretti; günümüzün dünyasında, saman alevini andıran geçici zaferleri değil, kalıcı ve sürdürülebilir başarıya önem verilmesini öğütledi.”

Odakule’yi yenilerken salt beton ve demire odaklanmadıklarının altını çizen Bahçıvan, bina demenin anı demek olduğunu ve dönüşümlerin, anıları, hafızaları, izleri yok etme tehlikesini de beraberinde getirdiğini söyledi. Böyle bir tehlike karşısında dönüşüm sürecini başlatırken; sanayi tarihini, üretim kültürünü ve sanayicilerin bir hazine niteliğindeki anılarını genç kuşaklara aktaracak kitap ve belgesel film çalışmasını da eşzamanlı olarak başlatıp hayata geçirdiklerini dile getirdi.

Bahçıvan, Odakule binasının da yer aldığı, her gün binlerce kişinin İstiklal Caddesi ile Meşrutiyet Caddesi arasındaki yaya bağlantısını sağlayan tarihi geçidi, düzenledikleri mimari bir yarışma sonucunda Beyoğlu Melodisi ile çağdaş kentsel yaşam koşulları doğrultusunda yeniden düzenlediklerinin bilgisini verdi. Bahçıvan, sanayi odaklı, üretim kültürünün ve yerli üretimin önemine işaret eden, aynı zamanda İSO’nun köklü geçmişini ve kurumsal kimliğini özgün bir bakış açısıyla destekleyen önerileri içeren bu geçit projesi aracılığıyla sanayinin sanat ve tasarımla buluşacağını dile getirdi.

Fazıl Zobu'nun kızı Ahu Zobu
Fazıl Zobu'nun kızı Ahu Zobu

Toplantıda Fazıl Zobu’nun kızı Ahu Zobu’ya da bir plaket takdim edildi. Kürsüden sanayicilere teşekkürlerini ileten Zobu, “Siz Türkiye’nin sanayi ordusunun generallerisiniz. Türkiye’nin geleceği için çok önemli işler yapacaksınız. Babamı unutmadığınız için hepinize teşekkür ediyorum” dedi.

İSO Meclisi eski Üyesi Murtaza Çelikel
İSO Meclisi eski Üyesi
Murtaza Çelikel

Fazıl Zobu ile aynı dönemde Meclis Üyeliği yapmış duayen sanayiciler de kürsüye gelerek duygularını paylaştı. Murtaza Çelikel kürsüde “Oturduğunuz koltuğun ve camiamızın ağırlığını ifade etmek istiyorum. Bizim meclisimiz farklı ve yaratıcı bir Meclistir. Fazıl Zobu nevi şahsına münhasır bir kişi idi. Kültürü, zerafeti, nezaketi, yaklaşımı, mesleki disiplini ve pratikliği ile yeri doldurulmaz bir sanayici idi. Buraya onun adının vermek bir şeref madalyasıdır. Bunu da ömür boyu taşıyacaksınız” şeklinde konuştu.

İSO Meclisi eski Üyesi Orhan Demirtaş
İSO Meclisi eski Üyesi
Orhan Demirtaş

Orhan Demirtaş ise kürsüden İSO Meclis Üyelerine seslenerek “İSO ile 1952 yılında 4. Vakıf Han’da tanıştım. O zamanlar balatta çivi üretirdik. Bugün için atölye olarak değerlendirilebilecek tesisler o dönemin Türkiyesinin sanayi tesisiydi. Zira çivi, dikenli tel, kazma kürek hatta su kovası bile yurt dışından geliyordu. 30 milyon genç nüfusumuz var. Geleceğimizden ümitliyim” dedi.

Mersin TSO Başkanı Ayhan Kızıltan
Mersin TSO Başkanı Ayhan Kızıltan

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan da Mayıs Meclisinin konuklarından biriydi ve kürsüde bir konuşma yaptı. Kızıltan, Mersin ekonomisi ve sanayisi hakkında meclis üyelerine bilgiler verdi. Ardından İSO Meclis Üyeleri de kürsüye gelerek düşüncelerini paylaştı.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan'ın Konuşma Metni Attach