Sanayinin Enerji Sorunları İletildi

  • Meclis Konuşması
enerjide-yasanan-sorunlar-02

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın konuk olarak katıldığı İstanbul Sanayi Odası (İSO) Ocak ayı Meclis Toplantısı, “Türkiye’nin Enerji Görünümü ile Alternatif Çözümler ve Sanayimiz” başlıklı gündem maddesi ile yapıldı.

Toplantıda başta enerji olmak üzere güncel siyasi ve ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmeler yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 17 Aralık süreci ile birlikte yaşananlar hakkında da değerlendirmelerde bulundu. 12 yıldır oluşan siyasi iradenin en büyük hedefinin yolsuzluklar ve rüşvetle mücadele olduğunu hatırlatan Yıldız, bugün bunun kendileri tarafından savunulmak durumunda kalmalarının acı olduğunu söyledi…

Bakan Yıldız, toplantıda en sık dile getirilen sorunların başında yer alan faturalarda görülen maliyetlerin, muhasebe işlemleri ile ilgili olduğunu belirtti. Yüksek kur nedeniyle artan enerji faturalarına yönelik açıklamalarda bulunan Yıldız, "Şu anki maliyetimiz 2 milyar dolar artmış durumda. Bunları kendi içinde absorbe etmeye ve faturalara yansıtmamaya çalışıyoruz” dedi.

17 Aralık sürecinin yapılması planlanan özelleştirmeleri etkilediğini belirten Yıldız, bu nedenle 20 kadar girişimcini bakanlıktan süre talep ettiğini de sözlerine ekledi.

Meclis toplantısında konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da son günlerde yaşanan sürece değinerek “Ülkemizde güven ve istikrar bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da büyük bir önem taşımaktadır. Biz sanayici ve iş insanları için üretimde, yatırımda, istihdamda sürekliliğin, sürdürülebilirliğin yegane şifresi istikrardır” dedi.

Son 12 yılın ilk büyük çalkantısına tanıklık ettiklerini belirten Erdal Bahçıvan, ancak 2000 öncesindeki gibi, ilk rüzgârda savrulup gitmediklerini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Çünkü geçmiş 12 yıldan gelen bir güven birikimi var. Hem siyasi istikrarın hem ekonomik istikrarın getirdiği güçlü bir birikim bu. Biz şu anda bu birikimi yiyerek yol alıyoruz. Bir tür sermayeden yemek gibi bir şeyden söz ediyorum. Hatta buna sermaye birikimini de ekleyebiliriz. Ama bu güven birikimine sırtımızı daha ne kadar dayayabiliriz, orası meçhul… Önümüzdeki dönemde, güvenilir ve öngörülebilir Türkiye’ye içte olduğu kadar dışta da büyük ihtiyaç duyulmaktadır. Bu özelliklere sahip bir Türkiye, herkese büyük bir fayda sağlayacaktır.”

Türkiye’nin enerji görünümü hakkında konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, ülkemizin, dünya üzerindeki en stratejik ama bir o kadar da problemli gaz ve petrol bölgeleri ile en önemli tüketim pazarlarından birisinin tam ortasında yer aldığını hatırlattı. Bu özelliğinden dolayı ülkemizin güçlü jeopolitik ve jeoekonomik konuma sahip olduğunu dile getiren Erdal Bahçıvan, “Bu konum nedeniyle, ciddi ve uzun vadeli politikalarla ülkemizi sadece bir köprü veya transit ülke olarak adlandırmakla kalmamalıyız. O hep konuştuğumuz bir merkez ülke, yani enerji kaynağını sadece taşıyan değil, aynı zamanda ona bir katma değer katan ülke olmalıyız. Öyle ki, dünya enerji fiyatları üzerinde belirleyici bir konuma gelmeyi hedeflemeliyiz” dedi.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın konuşma metni için tıklayınız.