İSO MEİP Yazılım Lisesi Yapılandırma Esasları Toplantısında Projenin Detayları Konuşuldu

  • Diğer Haberler
meip-toplanti-02

İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) arasında, İstanbul’da mesleki eğitimde yazılım konusunun ele alındığı ikinci bir toplantı düzenlendi. Yazılım odaklı bir mükemmeliyet merkezi oluşturulması ile ilgili 3 Mart tarihinde yapılan ilk toplantı İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın ev sahipliğinde Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Özer’in katılımıyla gerçekleşmişti. Toplantıda, merkeze esas teşkil edebilecek hususlar ile ilgili görüşler dinlenmiş ve değerlendirilmişti. Ayrıca İstanbul’da yazılım alanında bir merkez ve model olacak örnek bir meslek lisesi oluşturulması amacıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından bir okul belirlenmesine karar verilmişti. MEB ve İSO’nun ortak kararı ile Mehmet Rıfat Evyap MTAL yazılım lisesi olarak belirlenmişti.

Video konferans yöntemiyle 2 Nisan tarihinde yapılan ikinci toplantının ev sahipliğini İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı yaptı. MEB Programlar ve Öğretim Materyalleri Daire Başkanı M. Salih Canbal’ın katıldığı toplantıda Milli Eğitim Bakanlığı kadroları ve yazılım konusunda çalışmalar yapan İSO üyesi sanayiciler de yer alarak görüş alışverişinde bulundular. Yazılım lisesi yapılandırmasında esas olabilecek hususların ele alındığı toplantıda öte yandan İngilizce öğrenimin önemine özellikle değinildi. 


İSO Yönetim Kurulu
Başkan Yardımcısı
İrfan Özhamaratlı

İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı yazılıma olan ihtiyacın dijitalleşme ile birlikte her zamankinden fazla olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“İstanbul Sanayi Odası olarak Milli Eğitim Bakanlığı ile yapmış olduğumuz protokol uyarınca açıkçası birçok tematik iş birliğine imza attık. Bu zincirin bir sonraki halkası olarak da yazılı uygun gördük. Dünya inanılmaz bir şekilde değişim ve dönüşüm sürecinde bu süreçte de en çok ihtiyaç duyduğumuz şey yazılım. Birçok Sanayi Devrimi oldu. Dijitalleşmeyi Dördüncü Sanayi Devrimi olarak adlandırıyoruz. Bir önceki Sanayi Devrimi elektronik, otomasyondu. Üçüncü Sanayi Devrimi’nde olduğu gibi Dördüncü Sanayi Devrimi’nin yani dijitalleşmenin de ana unsuru yazılım. Önceki toplantıda da gündeme geldi. Birçok okulumuzda bilişim bölümü var. Ama biz arzu ediyoruz ki birlikte güzel bir örnek ortaya koyalım. Bunun için de Milli Eğitim Bakanlığımızla birlikte Mehmet Rifat Evyap okulumuzu seçtik. Başarılı bir okul. Bu işte de örnek bir okul olacağına yürekten inanıyorum.”

MEB Programlar ve Öğretim Materyalleri Daire Başkanı M. Salih Canbal kurumlar arası güçlü iş birliğine vurgu yaparak kurgulanan lise ile Türkiye’ye rol model olmayı hedeflediklerini kaydederek “Doğru planladığımız, iyi yönettiğimiz bir modelin yeni bir yüzü ile karşı karşıyayız. Bu anlamda süreci hızlı bir şekilde kurgulayıp önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren bilişim alanında öğrenci alımında önemli bir ivme sağlayacağımızı düşünüyorum. Tüm Türkiye’de buna benzer liseler var ama bunun farkı, güçlü iş birliği içinde kurgulanmasıdır. Bu çerçevede değerlendirilen bir tane okulumuz var. Bu arada Arçelik ile bir görüşmemiz olmuştu. Hazırladıkları bir model var. Bu modeli denemek düşünüyoruz. Bu modelin nasıl olduğunu ve lisemize uygulanıp uygulanamayacağını bu toplantıda dinlemek istiyoruz.” dedi.

Ardından Sarıyer Mehmet Rıfat Evyap MTAL Okul Müdürü Barış Saygılı okulu tanıtan bir konuşma yaptı. Söz konusu lisenin beş alanı bulunduğunu aktaran Saygılı, bunların bilişim teknolojileri, elektrik elektronik teknolojileri, yenilenebilir teknolojiler, makine teknolojileri ve kimya teknolojileri olduğunu bildirdi. Bilişim teknolojileri alanında belli kabiliyetleri olan bir okul olduklarını anlatan Saygılı, gelişime açık olduklarını da sözlerine ekledi. Öte yandan pandemi döneminde de özellikle kimya alanında çalışmalar yaptıklarını belirten Saygılı, dezenfektandan temizlik maddesine kadar döner sermaye kapsamında üretime geçtiklerini kaydetti.

Toplantıda katılan İSO 48. Grup Elektrik, Elektronik, Bilişim ve Kablo Sanayii Meslek Komitesi Üyesi Hüseyin Uran Tiryakioğlu, Arçelik Strateji ve Dijital’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Utku Barış Pazar, Arçelik BT Özel Projeler Grup Yöneticisi Zafer Kaya, İSO 54. Grup Kara Taşıtları Yan Sanayii Meclis Üyesi Berç Darçin, İSO 48. Grup Elektrik, Elektronik, Bilişim ve Kablo Sanayii Meclis Üyesi Ender Ferruh Aslan, İSO 48. Grup Elektrik, Elektronik, Bilişim ve Kablo Sanayii Meclis Üyesi Mehmet Ağrikli, İSO 48. Grup Elektrik, Elektronik, Bilişim ve Kablo Sanayii Meclis Üyesi Dr. Faruk Sarı ve İSO 48. Grup Elektrik, Elektronik, Bilişim ve Kablo Sanayii Meclis Üyesi Necat Saldanlı söz alarak proje ile ilgili olarak yazılım sektörünün önemine ilişkin görüşlerini ve deneyimlerini sırasıyla aktardılar. 

Ayrıca Arçelik BT Digital Pazarlama ve CRM Çözümleri Yönetici Arif Aktaş ve Arçelik BT Yazılım Fabrikası Yönetici Baykal Mehmet Uçar uygulamakta oldukları “Üniversite ve Arçelik BT İş Birliği” modelinin detayıyla ilgili kodlama temelleri, yazılıma giriş, sanayi için yazılım alanları gibi konular üzerinde birer sunum yaptılar.