Türk İş Dünyası, Mekke Ticaret ve Sanayi Odası Üyeleri ile Odakule’de Buluştu

  • Diğer Haberler
mekke-heyeti-02

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türk sanayicilerle Mekkeli iş insanlarını bir araya getiren etkinliğe ev sahipliği yaptı. İSO Yönetim Kurulu Üyesi Sadık Ayhan Saruhan tarafından 25 Ocak tarihinde Odakule’de ağırlanan Mekke Ticaret ve Sanayi Odası Heyeti üyeleri, Türk ekonomisi ve Türk sanayisi hakkında bilgi almanın yanı sıra Türk firmalarının temsilcileri ile ikili görüşme yapma fırsatı yakaladı.

İSO Yönetim Kurulu Üyesi Sadık Ayhan Saruhan
İSO Yönetim Kurulu Üyesi
Sadık Ayhan Saruhan

Toplantının açılışında konuşan İSO Yönetim Kurulu Üyesi Sadık Ayhan Saruhan, Türkiye’nin büyümesinde lokomotif sektörün sanayi olduğunu belirterek Türkiye’nin ihracatının yüzde 95’inin sanayi ürünlerinden oluştuğunu söyledi.

Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ticaret hacminin 2015 yılı itibarıyla 5 milyar doları aştığına dikkat çeken Saruhan, Türkiye’nin Suudi Arabistan’ın tedarikçileri arasındaki payının ise sadece yüzde 2 olduğunu ve bu durumun mevcut potansiyelin çok gerisinde kaldığını ifade etti. Saruhan, şöyle konuştu:

Türk İş Dünyası, Mekke Ticaret ve Sanayi Odası Üyeleri ile Odakule’de Buluştu 01
Örnek resim altı

“Suudi Arabistan Konut Bakanlığı’nın, yaklaşık 1.5-2 milyon sosyal konut hedefine ulaşmak için geçtiğimiz aylarda Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ve Emlak Konut'u ziyaret ederek işbirliği talebinde bulunmasının ülkelerimiz arasındaki ticaret hacminin geliştirilmesi için önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz. Yaklaşık 240 milyar dolarlık iş hacmine karşılık gelen bu işbirliği, Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ekonomik ilişkilerin daha da gelişmesi için önemli bir fırsattır. Geçtiğimiz Aralık ayının sonunda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Suudi Arabistan Kralı Selman’ı ziyareti esnasında heyetler arası görüşmeler de gerçekleştirildi. İki ülke arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin kurulması konusunda mutabakata varılan görüşmelerde; ekonomi, ticaret ve enerji başta olmak üzere ikili ilişkilerin her alanda daha da güçlendirilmesinin önemine değinildi. Bu gelişmeler doğrultusunda ülkelerimiz arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişmesinin ivme kazanmasını bekliyoruz. Ekonomisini çeşitlendirme ve sanayi altyapısını güçlendirme yolunda olan Suudi Arabistan’da özel ve yabancı yatırımların teşvik edilmesi ve Türkiye’ye olan coğrafi yakınlığı, Suudi Arabistan’ı firmalarımız için cazip ve önemli bir ülke konumuna getirmektedir.”

Mekke Ticaret ve Sanayi Odası<br />Yönetim Kurulu Başkanı Maher Saleh Jamal
Mekke Ticaret ve Sanayi Odası
Yönetim Kurulu Başkanı
Maher Saleh Jamal

Ardından kürsüye gelen Mekke Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Maher Saleh Jamal, gösterdiği misafirperverlikten dolayı İSO’ya teşekkür etti. Jamal bu etkinliğin iki ülke firmaları arasında pek çok işbirliğini tetikleyeceğini söyleyerek iki ülke arasındaki ticaret hacminin özellikle inşaat sektörü başta olmak üzere diğer bir çok sektörde de artırılması konusunda çaba göstereceklerini kaydetti.

Türk İş Dünyası, Mekke Ticaret ve Sanayi Odası Üyeleri ile Odakule’de Buluştu 02

Sonrasında Mekke Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Dr. Abdullah Al-Ghalib Al Sharif toplantı katılımcılarına Mekke Ticaret ve Sanayi Odası’nın faaliyetleri hakkında bir sunum yaptı. Konuşmaların ardından firma temsilcileri ile ikili görüşmelere geçildi. 12 Suudi ve 21 Türk şirketi toplam 67 görüşme gerçekleştirerek birbirlerini tanıma ve birbirlerine iş kolları hakkında faaliyetlerini aktarma şansını yakaladı.